fredag 23 maj 2014

Från mitt väljarperspektiv ..


Jag tillhör dem som inte tycker att det känns som ett riktigt val, om jag inte personligen lämnar valkuvertet på valdagen. Det blir liksom lite värdefullare, högtidligare då ... lite riktigare på något sätt.

Men så öppnar jag inte heller presenter före födelsedagen eller julafton heller .. oavsett hur nyfiken jag än är.

På söndag är det EU-val.

Jaha??

Det är sååååå ointressant så att det dammar.

Egentligen så handlar det om viktiga saker. Vår framtid, hur vi ska ha det, vilka bestämmelser vi ska leva efter och vilka vägar våra makthavare ska gå. Så visst är det angeläget att rösta.

Eller?

Varför känns det då som att det inte angår mig?

I tidningarna, på tv och i radio överöser de mig med argument som ska få mig att välja de RÄTTA människorna som tillhör de RÄTTA partierna som ska föra fram de RÄTTA frågorna .. men vilka är egentligen frågorna??

Eller svaren?

Personer som vill VINNA tjafsar, träter, hånar, anklagar och påstår att "de andra" har fel i stället för att för att ta risken med ett eget ställningstagande ... i program efter program efter program.

Det påminner om Idol. Eller en jobbintervju där en sökande, som saknar formell kompetens, försöker snacka/charma till sig jobbet?

VEM förtjänar bäst ett toppjobb??

Kommer de utvalda att ha något att säga till om när de hamnar bland de verkligt stooora elefanterna? Vad är det egentligen vi väljer??

Se här!! VI har Margot Wahlström som talar för sossarna .. hon är BÄST .. av någon anledning? Hallå!! Här står Marit Paulsen .. hon är en RIKTIG människa!! Lyssna på Gudrun Schyman .. hon vet inget om pengar men allt om JÄMLIKHET, eller titta på Jan Björklund som står bredvid Marit Paulsen och gillar djur och EU. Lägg märke till Jonas Sjöstedt och Birgitta Ohlsson som gör high five, det är väl gulligt, eller gilla Anna Maria Corazza Bildt som sågar vänsterfeminismen. Lita på Stefan Löfven som är villig att kompromissa om vad som helst till skillnad från Fredrik Reinfeldt som helst inte vill kompromissa alls eller på Gustav Fridolin som så gärna vill bli sparkad på, om bara Jimmy Åkesson inte får föra fram fel åsikter på affischer. Lägg märke till att Kd:s kille anklagas för inställsamhet och lögn. Missa för all del inte att Marita Ulvskog håller sig med egna sanningar som inte kallas lögner och att hon kallade Gunnar Hökmark för "jävla skithög" när de "debatterade" och att Åsa Romson vill frälsa världen och ..

.. helt plötsligt .. ?? .. vill alla äta svensk mat som vi inte längre kan producera bara för att vi är med i EU .. men som ALLA tänker äta i alla fall??

Om den bara finns?

Och ALLA, alla ÄLSKAR grisar som mår bra .. trots att EU:s konkurrenslagar gör att vi bara kan köpa grisar som mår jättedåligt eftersom ingen har råd att föda upp grisar i enlighet med regelverket i svensk lagstiftning?

Och så finns det KÄNDISAR som tycker ... och då måste vi väl ändå fatta att det partiet som har mest kändisar ändå är bäst? Eller är det åsikten som delas mest på twitter som gäller .. vem det nu är som hade den först?

Fast egentligen handlar det bara om väldigt många sökande till otroligt få lediga, men väldigt attraktiva, jobb?

Frågorna växlar i samma hastighet som rubrikerna skrivs och det handlar mer om makt, karriärdrömmar och pengar för särskilt utvalda som ska samarbeta med andra särskilt utvalda som kliar varandras ryggar i Bryssel, Strasbourg och på vägen däremellan.

Vad angår det mig?

Vilken skillnad gör min röst i något annat sammanhang än att någon får en biljett till ett förmånligt liv och en guldkantad pension?

Men livsmedelsförsörjningen och djurskyddet i vårt land har varit en av mina hjärtefrågor långt, långt innan kvällstidningarna insåg att "den goda" svenska lagstiftningen enbart gör att svenska skolor, sjukhus och vårdboenden INTE kan upphandla svensk kvalitetsmat .. eftersom vi är med i EU.

Vi kan köpa hur många JAS-plan som helst .. men blir vi avskurna från livsmedelsimport, så kan vi inte äta dem, och eftersom det tar åratal att bygga upp en ny mjölk- eller köttproduktion så kommer mjölken och övriga livsmedel att säljas på svarta börsen till rövarpriser.

Då vill det till att det finns recept på barkbröd på nätet. Om det finns något nät att få tillgång till i en sådan situation?

Så .. jag gör min plikt .. rätt så oengagerat och kryssar en bonde på 29:e plats på Centerns lista.

Förra gången röstade jag på Piratpartiet .. för att markera att den vanliga människans rätt att fritt och kostnadsfritt få söka recept på barkbröd eller göra sig hörd på nätet också är en viktigt fråga.

Men rätten till egenproducerad, ätbar mat som vi inte blir sjuka av går före allt annat.

Fast det vill ju ALLA ha!!


Åtminstone till och med söndag.


Expr., DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD,

8 kommentarer:

 1. Oj, oj vad bra du skriver, och så jag känner igen mig!

  Och det spelar egentligen ingen roll vad dessa människor vill...när de väl kommer till makten så har vi inte en suck att komma med för att påverka andra länder om de inte är med på banan. Och djurhållningen tycks inte vara prioriterat där.

  Rekommenderar för övrigt detta inlägg angående F! och EU
  http://nyheter24.se/debatt/769305-en-rost-pa-fi-ar-en-rost-for-att-bryssel-ska-bestamma-mycket-mer

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte hur jag ska skriva detta utan att framstå som en dålig människa, men DE Enda som säger vettiga saker och har ett vettigt partiprogram är ..hmmm...SD. Fast alla säger att det är fel att rösta på dem och det känns som att det vore en smutsig handling. Men jag vet inte riktigt varför. Är jag påverkad av rent känslomässig manipulation? Förnuftsmässigt så är det ju rätt solklart. Men kankse deras förflutna diskvalificerar dem? MEn jag kan inte riktigt hitta argumneten för det. Någon som har lite synpunkter?

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Vist är det känslomässigt som gör att du känner dig smutsig. För att andra säger åt dig att känna så.

  Men själv så har jag svårt för deras eu-pogram. Jag tror på att Europa måste hålla ihop mot andra stormakter. Att Ryssland och Kina allierar sig än mer är ett realt hot mot oss i väst, och beroende på hur ett avtal kommer att se ut så vill jag se att handelsavtal med Nordamerika för att vi ska kunna styra oss själva alls.

  Däremot så vill jag inte att EU ska detaljstyra oss eller att de ska kunna bestämma över vår ekonomi. C ser ut som ett allt mer lockande alternativ för mig. Kommer dock att personkryssa då jag har rätt svårt för den som står på första valbara plats ;-)

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentaren! Tänk om vi generellt kunde hålla en sådan demokratisk ton i våra samtal och diskussioner!

  SvaraRadera
 5. Anonym 14:01 .. att förminska och smutskasta människor pga av deras åsikter är en härskarteknik som många tar till när de saknar argument. Den som behandlar andra respektlöst och med hatiska personangrepp är bara värd förakt, tycker jag.

  När det gäller SD så har ju våra övriga politiker helt och hållet lämnat över de problem som den höga befolkningsökningen faktiskt för med sig och då är det väl naturligt att många känner igen sig. Jag gör det själv ibland, Maken likaså .. och eftersom jag tillhör dem som verkligen LÄST Sverigedemokraternas partiprogram så vet jag att en hel del av det som finns där, också finns hos de andra partierna.

  Vi har ett sjukt samtalsklimat i vårt land just nu. Vanliga människor hukar sig av rädsla för att bli kallade -ister eller -fober eller för att bli uthängda offentligt så de mister jobben.

  DET beror förmodligen på fega och rädda politiker vilket är politisk extremism när den är som sämst, tycker jag.

  Hmm, har alldeles rätt, det är andra som vill att du ska känna dig liten och smutsig .. och rädd .. för då ställer du inga obehagliga frågor eller samtalar med likasinnade i växande grupper som de måste ta hänsyn till. Motsatsen är F! som framställs som ett adelsmärke för varje väljare trots att de helt saknar trovärdig politik?? Men röstar du på Gudrun Schyman så är du en fiiiiin människa och partiet kan ge henne lite extra att leva på nu när hon måste nöja sig med sin pension .. ;-)

  Jag kommer inte att rösta på SD men har vänner som gör det. Men om våra politiker inte var lika rädda som folket så skulle förmodligen inte Sverigedemokraterna ha fått någon riksdagsplats alls. Vi gör alla de val som passar oss bäst och blir varken bättre eller sämre människor efter det vi lämnat vår valsedel.

  SvaraRadera
 6. som jag bläddrat å väntat på ett inlägg =) Tack Any- ordningen återställd och en njutning för hjärna å kropp att sitta framför datorn och läsa din bloggåost!

  När jag vill trösta mig extra plockar jag fram denna artikel! Trevlig helg!

  http://www.corren.se/asikter/ledare/tanja-bergkvist-vs-asiktsfortrycket-5723020-artikel.aspx

  Maria

  SvaraRadera
 7. Jag håller med. Inte gör valkampanjerna det särskilt enkelt för oss att välja men - om man tror att samarbete är bättre än isolering verkar det ju vettigt att starta med att stötta de partier som ser möjligheterna med en union som EU, istället för att välja partier som tror att Sverige klarar sig bäst helt på egen hand. Den som vill att Sverige på sikt ska lämna EU har ju några partier som jobbar för det också, en del på plats.

  Miljöfrågan är ändå ett område där globala problem knappast löser sig för resten av världen bara för att vi uppfyller miljömålen här i Sverige, oavsett hur många gånger en del hävdar det.

  Vi bestämmer fortfarande det allra mesta själv här i landet, via regering och riksdag, men eftersom många EU-beslut ändå påverkar oss, är det väl bättre att kunna vara med och jobba för att lagar och förordningar som röstas fram verkar vettiga än att stå utanför och gnälla?

  Men så länge svenska media helst av allt ger utrymme för diverse hotbilder och skrönor när de skriver om EU (krokiga gurkor, storleken på jordgubbar, surströmmingsförbud etc) krävs det väldigt mycket tid och forskning för en vanlig svensson att få grepp om vad som egentligen avhandlas i EU, hur frågorna behandlas, vem som tycker vad och hur vår svenska företrädare jobbar med olika frågor.

  Och vem man ska rösta på? Tja, någonstans vet man väl oftast vilket parti som representerar ens egna åsikter och värderingar i hyfsat stor grad. Somliga politiker ägnar nästan all sin kommunikation åt slagord och angrepp på andra istället för funderingar om hur lösningar ska kunna se ut och de går bort för min del. Att hitta någon som tycker exakt som man själv är nog att begära för mycket. Man får ge och ta och kompromissa, litet som för livet i stort alltså.
  //Gunnie

  SvaraRadera
 8. @any

  Det är drygt två decennier, kanske tre om man ska vara vid, sedan som just alla partier (inte MP) mer eller mindre sade i stort sett samma som SD. Det pratades inte så mycket, det var bara självklart. Vi hade i stort sett enbart arbetskraftsinvandring och det gällde försörjningskrav. Allt det som gör SD till rasister idag.

  SvaraRadera