söndag 25 maj 2014

Vilka extremister??


"Håll extremisterna stången i dag" .. skriver Peter Wolodarski i DN i dag. Han uppmanar alla att använda sin demokratiska rätt att rösta på valfritt(?) parti för att undvika att extrema partier får makt.

Men vilka är då extremisterna som vi ska akta oss för?

Vad är en extremist?

Är extremism det samma som fanatism .. "(av latin fanaticus "inspirerad", "besatt", "förryckt").. som är en allmän benämning på religiösa, politiska eller personliga riktningar som driver sin sak utan någon hänsyn till rationella argument"?

Ska vi akta oss för extremister/fanatiker som klär ut sig till dem som har en avvikande åsikt och sprider falsk propaganda?

Eller är det extremisterna som gör hembesök och vandaliserar din bostad om du offentligt framför en motsatt åsikt?

Är extremister människor som tänker i termerna "vi och dom" och anser att "vi" har rätt att hugga "dom" i ryggen eller hänga upp "deras" företrädare i en flaggstång medan "vår" ledare ser på och applåderar??

Bör vi hålla enkönade partistyrelser stången som extremister, när de fanatiskt kräver obligatorisk utbildning i jämlikhet och kvotering?

Vilka extremister är farligast .. de som måste misshandlas till tystnad eller de som känner sig "tvingade" att misshandla?

Ska jag akta mig som ögat för att rösta på extrempartier som vill beskatta allt som rör sig samtidigt som de för en politik som sannolikt innebär "dödsstöten för allt mänskligt liv utanför storstäderna"?

Är extremister samma personer som de som vill driva landet med skattepengar som kommer statligt ägda företag och anställda inom offentlig sektor och endast tillåta privata investeringar som inte ger någon utdelning?

Vilka är extremisterna som jag ska motarbeta i dag??

Jag känner mig vilsen i de politiska budskapen som verkar ha som enda uppgift att föra mig bakom ljuset. Man kan lugnt säga att jag är skeptisk .. vilket är fanatikerns extrema motpol.

Att diskutera med fanatiker är som att ha dragkamp mot ett lag som har slagit repets ände runt ett stort träd ... och jag har just nu väldigt svårt att skilja den ena extremisten från den andra.

Hur talar man med människor som tror att "kommunikation" betyder att man håller med dem? Människor som helt verkar ha glömt sitt eget budskap i ivern att utplåna motståndarens?

Om någon hade berättat för mig att samtalsklimatet skulle se ut som det gör i dag, för.. låt oss säga tio år sedan .. så hade jag aldrig trott dem.

I dag röstar jag i EU-valet .. jag röstar på en bonde på Centerns 29:e plats .. men aldrig har jag varit närmre att rösta på Sverigedemokraterna än i dag. Av ren rädsla för dem som jag upplever som de farligaste extremisterna i vårt land, de som låter ändamålet helga medlen.


Vad som är förkastligt, vad som är farligt, med extremister är inte att de är extrema, utan att de är intoleranta. Ondskan är inte vad de säger om sina handlingar utan vad de säger om sina motståndare./ Robert F. Kennedy (1925-1968)

Expr., Expr., Expr., SvD,


4 kommentarer:

 1. Så fantastiskt bra uttryckt!

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med redaktör Peter Wolodarski att vi bör förena våra krafter för att hålla extremisterna stången. Motsvarigheten till ett av de mest jagade och förtalade parti i Sverige har inte setts sedan före världskrigen i Tsarryssland, Polen och Tyskland där judarna förföljdes. Och vem är det som förföljer och förtalar Sverigedemokraterna i dagens Sverige? Folk idag vågar inte framträda som supporter av Sverigedemokraterna eller potentiell väljare av detta parti utan att riskera att få de skenheligas onda öga på sig. Kan det verkligen vara de skenheliga i press, radio och TV och demokratiska politiker av alla schatteringar som ligger bakom denna nedslående utveckling? Vi får väl se efter valet idag till parlamentet i EU. Men jag tror att svenska folket har genomskådat de skenheligas allians och kommer att ge dem en välförtjänt knäpp på näsan som dom aldrig glömmer.

  SvaraRadera
 3. What he said…

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/timothy-snyder-ukraina-har-svaret-pa-eus-kris/

  SvaraRadera