torsdag 17 november 2016

Bredvid oss, om oss, till oss, från oss, så som vi känner och uppfattar det???


TomasTobé (M), använder alla de rätta orden i en debattartikel i Expressen ....

Svensk vänster har allt för länge fått forma den politiska debatten runt symbolpolitik.
 
De har lyft godhetssignalering till norm. Politiska elitprojekt har varit viktigare än människors vardag.

 Uppenbara målkonflikter har sopats under mattan, det har bidragit till en ton i det politiska samtalet som utgår från att avsiktligt missförstå sin omgivning.

Sveriges etablissemang måste se verkligheten.

Det gör vi moderater.

Verkligen???

Då kan ju "folket", "människorna", "väljarna" eller vad ni nu vill kalla alla som ni nu försöker göra gemensam sak med, äntligen få svar på varför ni under drygt 2 års tid gjort ert bästa för att dölja det? Varför ni inte ens försökt att opponera när ni egentligen när som helst har makten att fälla en regering som enlig er har gjort alla fel?

Vi föreslår fler poliser – med högre lön. Vi vill utöka antalet undervisningstimmar i skolan. Vi har höga ambitioner för en trygg, gemensam välfärd. Underhåll av väg och järnväg prioriteras. Vi vill stärka integration och bryta utanförskap med ökade krav, fler enkla jobb och att det lönar sig mer att arbeta än att leva på bidrag. Sverige ska inte ha EU:s mest generösa invandringspolitik. Den ska vara långsiktig och hållbar.

Föreslår, vill, har höga ambitioner, vill igen, tänker prioritera, långsiktigt och hållbart ..  men hur står det till med trovärdigheten sedd i relation till partiets faktiska handlande?

Man vinner inga val genom att vara smartast i Almedalen, man vinner val hemma vid folks köksbord .. skriver Gustav Fridolin som insett att .. om man i dag passerar ett torg eller går på en gågata så ser man att alla insett något jag tror att många av oss i partierna ofta missar: Det är personliga möten som skapar förtroende.

Att denna glasklara insikt är en del av Gustav Fridolins historia bevisas genom hans egen fina berättelse om sin egen valkampanj som INTE bestod av politiska utspel utan av ett samtal med väljarna.

JAG åkte runt och bjöd på kaffe, bulle och samtal i Göinge, på Österlen och i Bjäre.

JAG fick höra att jag slösade bort min tid.

Men in i riksdagen kom JAG ändå.

Många har pratat om samtalsklimatet på nätet, hur motröster kan höras och hur lögner kan avslöjas. Det är så klart viktigt. Men tar vi ett steg tillbaka måste vi fråga oss: vad är det som får människor  att lyssna till enkla budskap och svälja det som ofta visar sig vara rena lögner?

Ja, vad eller vem är det som får människor att lyssna till enkla budskap som .. vi ska Stoppa Förbifart Stockholm .. JAG ska vända skolans dåliga resultat på 100 dagar .. allt åt alla eller i alla fall medborgarlön åt alla .. Sverige ska ha öppna gränser och välfärden är till för alla som passerar dem ..och svälja det som ofta visar sig vara rena lögner .. Vattenfalls brunkolsgruvor kommer ALDRIG att säljas?

VEM eller VAD är det som får människor att bete sig så korkat??

Förklaringen kanske finns hos landets statsminister, Stefan Löfven, som uttrycker sig så här tydligt ..

Vi ska visa att vi står bredvid folket och ge uttryck för vad folket känner. Det är det som folket inte riktigt ser nu.

Aha!!

Eller ???

Statsminister Stefan Löfven medger nu .. i elfte timmen .. att de "riktiga" partierna har misslyckats med att fånga upp människors oro. Vi måste erkänna det. Det är inget att hymla om. Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det. Vi måste ha den mentaliteten att vi vågar möta människor mycket mer

Vi ska visa att vi står bredvid folket och ge uttryck för vad folket känner. Det är det som folket inte riktigt ser nu. Nu upplever man ett glapp mellan politiker och sig själva.

Populismen .. läs Sverigedemokraterna .. är bra på att fånga upp besvikelsen men den har inget svar på frågorna .. fortsätter statsminister Löfven som mig veterligt inte haft svar på en enda fråga sedan han tillträdde.

Sedan fortsätter Stefan Löfven, som tidigare sett flyktingkrisen som ett mindre "problem" samtidigt som han varit oerhört generös med att nazist- och fasciststämpla meningsmotståndare och oliktänkande .. Men det är klart att när det under ett år kommer 163 000 asylsökande börjar folk undra om skolan och sjukvården kommer att fungera eller om bostäderna och jobben räcker till. Det finns ingen organiserad ondska eller rasism i detta utan är en rädsla och oro om samhället kommer att fungera.

Så nu vet vi .. Trumpskräcken har slagit klorna i våra politiker som plötsligt vill sitta vid våra köksbord, se verkligheten som vi ser den, stå bredvid oss och förmedla vad vi känner. De vill inte tala om oss eller till oss utan från oss, som vi uppfattar det så att vi inte tror på enkla budskap och sväljer det som ofta visar sig vara rena lögner .. vad det nu innebär? Jag är inte riktigt säker på att de här tre männen vet det själva?

Men de vill VÅGA möta oss mycket mer .. eftersom vi bara är rädda och oroliga i stället för onda och rasistiska som de trodde förut?

Jisses vad trygg jag känner mig nu.

Men .. ett ord som lyste med sin frånvaro var ordet medborgare. Undrar varför?

Kan det vara av oro och rädsla för att det ska dyka upp ett nytt parti som ännu inte har fångat folkets uppmärksamhet?

Ett parti som jag själv följer med intresse men som ännu inte fångat mig mer än som telefonklotter medan jag talar med folk om folk som vill förmedla vad folk känner.

15 kommentarer:

 1. Mats Leijon skriver:
  "Jag föraktar partiet Sverigedemokraterna. Jag anser att de står för allt som är dåligt.
  Jag anser att de är ett odemokratiskt parti som genom demokratin försöker tillskansa sig makten för att sedan avskaffa demokratin.
  Men jag har lärt mig att inte förakta dess väljare." Föraktar man partiet så föraktar och förminskar man faktiskt dess väljare också. //tompas11

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Tobé satsar hårt men smart, om än osmakligt på de nyaste moderaternas Reinfeldt:ska vis:

  Antingen kommer socialdemokraterna och deras anti-demokratiska stödhjul bland kommunister och salafister att anlägga moteld - varvid splittring uppstår, eller så kommer VU att besluta att Löfven skall framkväka till intet förpliktigande värdegrundskorrekta inviter till LO, vilket för Tobé förhoppningsvis tar bort fokus på moderaternas landsförräderi men även det leder till splittring hos den inofficiella samarbetspartnern.

  Det gäller ju att bibehålla illusionen att det är skillnad på S&m.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. "de står för allt som är dåligt", "rädda för förändring", "intoleranta bakåtsträvare".

  Skall vi skramla till en ordbok så att karln kan slå upp "ursäkt"?

  SvaraRadera
 4. Hej! Har inte kommenterat här förut men fick lust nu! Så här sa tydligen Lövfen "Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det." Vad betyder "tala från folk"? Kan du hjälpa mig med det? Du är långt ifrån den enda bloggare som citerar Löfven, hans uttalande. Ingen av er tycks ifrågasätta hans språkbruk. Man kan tala från ett podium t ex, men kan man tala "från folk". Många prepositioner går bra, men inte det han sa, tycker jag. I förlängningen känns det inte bra att ha politiker och en statsminister som inte kan svenska och som hittar på eget språk, ungefär som barn gör. Vad tänker du själv om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att alla andra som också citerat Löfven tycker att citatet i sig är ett ifrågasättande av hans språkbruk. Det han säger är ju, som vanligt, fullständigt obegripligt och jag tycker nog att vi är många som raljerat över Löfvens oförmåga att uttrycka sig begripligt.

   Möjligen menar han att han är den ende utvalde som har rätt att tolka folkets röst från folkdjupet där de okunniga krälar omkring?

   Eller så menar han ingenting utan blandar bara förprogrammerade floskler och klyschor som det faller sig?

   Förhoppningsvis tänker han tydligare när han tänker?

   Radera
  2. Hej.

   Lägger mig i...

   "Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det."

   Jag tror det helt enkelt är manusförfattaren som fått hjärnsläpp här. Frasen blir alldeles för platt om den görs till 'tala med folk'. Tala från folk betyder inget alls, så det är ofarligt samtidigt som man kan hoppas att den undermedvetet associeras till just 'tala med' som i 'föra ett samtal med' eller 'upprätta en dialog' för att ta två andra floskler.

   Betydligt mer värt att notera är att det som stilistiskt och språkligt hör hemma i Löfvens svada är fraser på temat 'lyssna på folk' samt 'agera enligt folks oro' - något han absolut inte kan säga (än?) då det implicerar att det finns fog för klagan. Den fasen kommer närmare valet, när de borgerliga skall ges skulden för SD:s siffror.

   "Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det." sade Löfven.

   Tänk hur han framstått om han sagt såhär:
   'Vi skall inte tala om för folk vad de skall tycka, utan vi skall tala om för folk vad vi tycker. Då kan folk tala om för oss hur de uppfattar det.'

   eller såhär:
   'Vi skall säga vad vi, socialdemokraterna tycker, och vi skall låta folk tala om för oss vad de tycker, och på så vis kan vi tala utifrån folks behov.'

   Inte mycket bättre, och kanske för högtravande och tungrott, men skall man bara rapa upp floskulösa fraser som var gamla redan vid Rubicon så kan man ju bemöda sig att få dem att vara aptitliga för örat, eller hur man nu skall säga.

   Löfven får mig alltid att tänka på det gamla radioprogrammet 'Plattetyder' - fast de gubbarna var i alla fall roliga även om man stönade åt deras skämt.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  3. Jag tror Aida sorrydontdrinkanddrive Hadzialic är den anlitade floskelsprutan faktiskt, lyssna här; stolpigt högtravande och utan substans i hennes eget första Majtal https://hexanmexan.wordpress.com/2014/06/30/ss-palaggskalvar-snart-pa-gronbete-pa-en-ang-nara-dig/

   Radera
 5. Medborgerlig samling är väl bara mellanmjölk vad jag kan se.Det som sticker ut är väl att dom är öppna för att sammarbeta med SD. Annars verkar deras grej vara att dom ska leverera istället för att bara snacka.Känns lite naivt och inte så trovärdigt från ett parti som redan hunnit spittrats innan dom ens kommit igång....Nja,jag är skeptisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Den enda trovärdiga oppositionen är SD idag!

   Radera
 6. Gillar din MED-logga men var är hunden??!! ;-)

  SvaraRadera
 7. Men är inte svensk vänsters stora bekymmer att inget händer? Den pratar vidare om nya saker, men inget händer. Tänk om detta är svensk vänsters grundproblem: bristen på konkreta händelser? Att all eventuellt kvardröjande trovärdighet från förr i tiden "pratas bort"..?

  SvaraRadera
 8. Jag håller också ett (mycket) intresserat öga på MED. Idéerna är spot on som man säger. Viljan, tankarna och ambitionen finns där. Flera fantastiska personer i ledningsgruppen. Sedan återstår det att se om också förmåga, mod och pragmatism kommer därur. Samt ett litet partis vanliga bekymmer: vad händer med de egna idéerna och viljan om man faktiskt röstas in i riksdagshuset, men inte till några stora procent?
  Nessa

  SvaraRadera
 9. Ja, Borgerlig Framtid - eller nej, Medborgerlig Samling!

  Jag tycker det låter jätteprogressivt och fint med ett parti som har en partiordförande som är Israel och bor i Tel Aviv. Underbart. Det är så gammaldags och inskränkt att tro att utlänningar med dubbelt medborgarskap på något vis inte är goda representaner för svensken och svenska intressen. ^u^

  Vi ser ju hela tiden hur väl amerikanska israeler med dubbelt medborgarskap balanserar sin lojalitet. Fantastiskt.

  SvaraRadera
 10. Den perfekte politiske ledaren finns tyvärr inte. I alla fall inte här och just nu, sedan inte sagt att jag kommer att rösta på Medborgerlig Samling eller Landsbygdspartiet som också verkar segla upp som ett alternativ.

  Men när det gäller trovärdighet så ligger Borgerlig Framtid och Anders Königsson inte särskilt hög på min lista, främst pga av hans samarbete med SD i valrörelsen 2010 när han producerade en rätt obehaglig "valfilm" med burkaklädda kvinnor med barnvagnar som sprang över en svensk kvinna, men också på grund av att hans oförmåga att agera som ordförande enligt de regelverk som faktiskt finns.

  Politiska budskap får inte vara hur grova som helst, känner jag.

  SvaraRadera
 11. https://www.youtube.com/watch?v=XkRRdth8AHc

  ?

  Träffsäker och helt odiskutabelt en sann bild av verkligheten. Skattepengar som borde gått till vår eftersatta äldrevård går till tusen och åter tusen islamiska barnfabriker.
  Om Königsson hade ett finger med i produktionen är det snarare en fjäder i hatten.

  Sanningen är grov, det kvittar vad man känner.

  Sen tycker jag att hela BF/MS-affären verlar både rörig och fruktlös. Politiska budskap måste inkludera ett repatrieringsprogram, annars är det bara en fråga om hur snabbt vi ska köra utför stupet, ganska snabbt eller jättesnabbt.

  SvaraRadera