lördag 19 november 2016

Ingen Trump-effekt?


Under rubriken "Ingen Trump-effekt för Sverigedemokraterna" publicerar SvD Sifo:s väljarbarometer för november och skriver .. I SvD/Sifos väljarbarometer för november syns dock inga spår av de globala antietablissemangsvindar som även låg bakom lämna-sidans seger i den brittiska EU-folkomröstningen i somras.

??

Men var det inte det som var Trump-effekten? Att det inte syntes några spår av Trump-effekten som ledde till Donald Trumps seger och "lämnasidans seger" i Brexit-valet?

Trump-effekten .. eller Brexit-effekten .. kan väl kort sagt sägas vara beviset för opinionsinstitutens oförmåga att "visa spår av" vilka opinionsvindar som kommer att resultera i de faktiska valresultaten.

Trump-effekten .. som det inte syns något spår av .. betyder att de mätningar som kommer att flashas upp som bevis för väljarnas sympatier fram till valet 2018 kommer att vara precis lika tillförlitliga som de som publicerades i svensk press som garanti för att Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet?

Men vad vet jag .. jag svarar aldrig på frågor från opinionsinstituten när de ringer.


2 kommentarer:

 1. Hej.

  Hrm, såhär tror jag det funkar:

  "Ingen enhörningseffekt för SD"

  Vilket då betyder att antingen så gick SD upp efter att enhörningen påträffades, eller så gick SD ned efter att enhörningen påträffades. Vilken effekt vill vi att enhörningen skall ha haft?

  Att mäta och undersöka människors politiska åsikter och partilojaliteter är inte något som opinionsinstitut eller journalister gör särskilt väl, eftersom den som vill ha någorlunda användbara data måste lägga ner rätt digra mängder arbete, och då tid är pengar och journalistik en dagslända så nöjer man sig med baklängesmätningar, av typen "nu skall vi mäta hur lång en kilometer är".

  Det är enklare att mäta åsikter i sakfrågor - skatt på kottplockning, ja eller nej? eller återinfört tjänstemanna-ansvar, ja eller nej? (med följdfrågan 'Är du tjänsteman inom stat, kommun eller myndighet?'), men då riskerar man att orsaka verklig politisk påverkan när diskrepansen mellan medborgares åsikter och vad de enligt politiker/journalister borde tycka blir gargantuanskt stor.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Sifo, haha. Gick ur deras panel några år för de presenterade ofta annat än de frågade. Eller sen var jag helt korkad och förstod inte frågorna, ofta två men den ena publicerar man aldrig.

  SvaraRadera