måndag 28 november 2016

"Folk" ...?


Plötsligt inser jag att jag har blivit "folk"?

"Folk" .. ytterligare ett ord som missbrukats och tappat värde som så många andra under de senaste åren.

"Folk" .. en del av en obestämbar, grå massa som ska formas och fostras till att leva efter en påbjuden gemensam "värdegrund" och följa förutbestämda "ideologiska riktningsgivare"  i något som kallas "den Svenska Modellen".

Ett begrepp som skapats i samarbete med diverse" normkritiska", "idéburna organisationer" som dessutom hjälper till med att registrera och "hitta folk" .. rätt sorts "folk" .. i ett samarbete med "över 100 000 rättviseförmedlare i sociala medier för att konstruktivt korrigera skevheter i samhället".  Med hjälp av bl.a Rättviseförmedlingen kan alla .. som inte är "folk" .. skräddarsy arbets- eller samtalsgrupper med rätt könsfördelning och rätt "bakgrund" .. och förmodligen rätt åsikt .. där de intresserade kan välja mellan nordisk, utomnordisk eller okänd? Jag antar att det finns ett för mig okänt antal könstillhörigheter att välja mellan också, för att det hela ska blir fullständigt rättvist och oskevt?

Dessa viktiga insatser imponerade så till den milda grad på vår statsminister att han egenhändigt författade en hyllningsdikt på Rättviseförmedlingens femårsdag.


Så långt jag kan minnas har jag .. i politiska sammanhang .. varit "Väljaren". Inte "väljarna", utan "Väljaren" .. en viktig person, en individ som politikerna vänt sig till med sina lockande budskap. Ibland kallades jag också för "medborgare/medborgaren", vilket också signalerade en viss respekt och tillhörighet.

Men nu är jag "folk"?

Eller folk och folk? Det tror jag bedöms efter en förutfattad "norm" som en särskilt utvald "normkritisk" normkritiker kan kritisera om jag inte följer normen för hur jag ska vara som "folk"? Eller nå´t?

Men varför klaga? Jag är ju i alla fall kvinna, om än med fel "bakgrund", vilket ger en liten fördel i sammanhanget. Det är betydligt värre för min man eftersom han är man med nordisk "bakgrund" , tillhörande fel "norm" .. och därmed extra mycket "folk" enligt den gällande normen.

När hände det här? Hur började det? När förvandlades jag från Väljare/Medborgare till "folk"?

Om jag tänker efter så tror jag att det hela är Sverigedemokraternas fel.

I valrörelsen användes ordet "folk".. lite föraktfullt .. om SD:s väljare som till största delen ansågs vara lågbegåvade, hatiska män som drev omkring .. arbetslösa och bittra .. i landets nordligaste delar. Vi andra .. vi var fortfarande Väljare eller Medborgare, åtminstone vad jag minns.

Så småningom .. när SD kom in i riksdagen .. hittades det "folk" lite här och där i landet och när sedan flyktingströmmarna började öka så blev begreppet "folk" plötsligt synonymt med främlingsfientlighet, högerextremister, rasister, fascister och nazister.

Trots det ökade Sverigedemokraterna i valet 2014 och "folk" blev också samlingsordet för alla med kritiska röster som uttryckte tvivel på de ekonomiska förutsättningarna för att klara av kostnaderna för de "öppna hjärtan" som "folk" förutsattes bidra med.

"Folk" är obildade. "Folk" är rädda, oroliga och fördomsfulla. "Folk" behöver ledas, läras och skyddas från information om händelser eller obehagliga fakta som kan skapa mer rädsla, mer oro och fler fördomar. Något som verkligen skapar mer rädsla, oro, fördomar mot journalister och politiker .. och ökad försiktighet i umgänget med okända.

"Folk" behöver mer kultur, leverad från särskilt utvalda .. som då inte är "folk" utan "kulturarbetare" . "Folk" behöver skräddarsydd information från särskilt utvalda människor som kan leda dem genom nyhetsflödet.  "Folk" förstår inte sitt eget bästa och "folk" ser och tolkar sin verklighet på ett sätt som inte riktigt stämmer överens med vare sig "den Svenska Modellen" eller den godkända "Värdegrunden".

"Folk" är ett nödvändigt ont.

Något som den styrande klassen helst skulle vilja klara sig utan?

Tänk hur mycket lättare allt vore utan "folk" som envisas med att se sig själva som individer .. personligheter .. som vill tänka, välja och tala fritt, leva sina liv i frihet, lite hur som helst tillsammans med vem som helst ... när som helst .. var som helst .. där det fungerar som bäst!

Helt utan kontroll och styrning i form av värdegrunder och rättviseregistrering!!

Om mindre än två år är det val. Från och med nu kommer alla medel att användas för att vinna våra röster och det spelar ingen roll vad vi gör eller säger .. det kommer att ljugas, anklagas, skuldbeläggas, mörkas, fifflas och produceras statistik och utredningar som anpassats och beställts efter ett på förhand beställt svar.


Så det enda jag begär är .. visa lite respekt och kalla mig inte för FOLK när ni försöker föra mig bakom ljuset!8 kommentarer:

 1. Jag är väl som folk är mest.

  SvaraRadera
 2. Detta är faktiskt komiskt, ca 23:00.
  http://www.svtplay.se/video/11269130/gomorron-sverige/gomorron-sverige-28-nov-06-25?start=auto

  Hon har uppenbarligen svårt att förklara varför det ena är mer rätt än det andra. Det roligaste är när hon provoceras, man kan se i ögonen, ja hela hennes kroppsspråk, att hon inte är van att bli ifrågasatt och tyvker att han borde hålla käft.
  Sånt här skojeri går alltså våra skattepengar till, fy fan!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker inte heller om att kallas folk av någon, jag känner mig nedgraderad till en prick i en grå ointressant massa.Nu bävar jag för att kana ner ytterligare på skalan. Det enda jag kan komma fram till enligt gammal hävd är FÄ, boskap av osorterade arter och det är dit vi ska komma - fä och röstboskap är nog det samma och det blir vi.Välkommen till Dystopia.

  SvaraRadera
 4. I (s) jämlikhetsland är tydligen "bara" ca 2 miljoner personer som är så pass fattiga att de befinner sig nära den gräns som definierar ekonomisk fattigdom. Förr i tiden var det bara några få procent. Men det kanske är det som ÄR jämlikhet numera, ett allt fattigare folk där "socialdemokratin" påminner om en slags rejält krympt brontosaurus som tycks ha satt sig på rumpan i minnet av ett svunnet samhällstillstånd. Dinosaurierna gjorde i alla fall något, flygödlorna flög, gräsätarna betade etc?

  SvaraRadera
 5. Vad innebär socialdemokratisk "rättvisa" år 2016? Om en fattig & en rik ska dela rättvist på en tårta i ett skolboks-exempel, hur tycker då en socialdemokrat att fördelningen bör se ut? Är det:

  a) den rike får hela tårtan
  b) den fattige får kartongen
  c) den rike får även kartongen
  d) den fattige får ett foto av tårtan

  ..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Alternativ e):

   Den fattige arbetar ihop pengar till både tårta, kartong och foto, men har ändå inte riktigt råd då pengarna måste användas till Tårtspadeförare, Kartongöppnare, Lantmätare (så att alla får rättvisa bitar), Genuspedagog, Mångkulturexpert, Tillgänglighetskonsult, med flera och alla dessa skall ju ha sin lön först, innan arbetaren med de slantar han har kvar kan få köpa sig lov att få en liten remsa av tårtan han arbetat ihop.

   Det är numera såväl socialdemokratisk (Att ordet demokratisk inte självantänder när det ympas ihop med social; i sig en förkortning av socialist i det här fallet!) som ny, nyare, nyast moderat rättvisa.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  2. "Skal-socialdemokrati" borde man kanske prata om numera: ett tunt, rödfärgat skal med ekande tomrum & luft inuti. Påminner om fenomenet "demokratur" där demokratin har behållit sina yttre ceremonier men tömts på allt innehåll.

   Radera
 6. Tänk om människor kunde vara som folk är mest... Så bra det vore! //tompas11

  SvaraRadera