fredag 4 november 2016

Stefan Löfvens snuttefilt.


"Vi talar heller inte om stramare kvalitetssystem eller om hårdare prövning av företagarnas handel och vandel. Sådant är att sköta landet. Det Socialdemokraterna håller på med i de här sammanhangen är däremot något helt annat. Vi talar om symbolpolitik av värsta sort" ... skriver Widar Andersson, som är något så unikt som en riktig socialdemokrat i ett socialdemokratiskt part som verkar ha tappat all verklighetskontakt.

Det sammanhang Widar Andersson talar om i Folkbladets ledarkrönika med rubriken "Sansa er medan tiden finns",  är Stefan Löfvens längtan efter en höger-vänster, vinster-i välfärden-konflikt.

Regeringen tänker lägga ett förslag i riksdagen om begränsningar av "övervinster" i välfärdsföretag. Stefan Löfven VET att förslaget är byggt på tveksamma fakta anpassade till det på förhand beställda resultatet, han VET också att ett förstatligande av välfärdssektorn skulle vara skadligt för Sverige. Den som fick uppdraget att sammanställa och analysera resultatet, Joachim Landström gick till och med ut i DN och SvD och försökte svära sig fri från ansvar .. "På uppdrag av Välfärdsutredningen har jag skrivit två rapporter. Såväl syften som avgränsningar till rapporterna har styrts av min uppdragsgivare. Jag är inte en del av Välfärdsutredningen". [ .. ] "Eftersom jag inte är en del av Välfärdsutredningen saknar jag insyn i dess tankar och avgränsningar. Jag kan och ska därför inte överpröva dess beslut om vad som ska ingå i den empiriska undersökningen".

 Han fann det dessutom nödvändigt att ge sin syn på vinster i välfärdsföretag och sätta den i ett sammanhang ... "när Reepalu går ut i SVT:s ”Agenda och” säger att nivån ska vara lägre än 10 procent så går han emot den underliggande analysmodellen. Skulle en sådan reglering bli verklighet skulle det i praktiken innebära ett förstatligande av välfärdssektorn, vilket allvarligt skulle skada Sverige, dess tillväxt och allas vårt välstånd".

Till och med Kjell-Olof Feldt .. en annan unik sosse .. kände sig tvingad att delge allmänheten sin syn på saken .. "Det är länge sedan ett så långtgående ingripande i den fria företagsamheten torgförts av en svensk regering" .. och fortsätter .. "Om regeringens intentioner med sin utredning genomförs, blir detta beteende olagligt. Att plöja tillbaka överskottet i bolagets egna kapital och hoppas på att det kommer tillbaka efter en lyckad försäljning går inte heller, eftersom pengarna måste gå till "verksamheten" och bokföras som kostnader. Utredningens direktiv är dessutom att lagstifta bort möjligheten att vid en försäljning återfå vinster, som hittills har kunnat lagras i företaget".

Nu är det ju så att Stefan Löfven för död och pina INTE vill ha vinstbegränsningar i välfärdsföretagen, han vill INTE tala om kvalitet eller förluster i välfärden, han VET att det inte finns några fantasivinster i miljardklassen att hämta in för staten och han VET att förslaget kommer att bli nedröstat i riksdagen. Det är alltså helt riskfritt att låtsas att regeringen vill detsamma som Vänstern. Men vad han egentligen VILL ha är en möjlighet att peka på allianspartierna och säga .. de röstar med Sverigedemokraterna för att börsnoterade företag ska kunna SÄLJA barn!!

Det är det som kallas symbolpolitik och om det skriver Widar Andersson så här .. "Symbolpolitikens stora syfte är att locka Moderaterna att kasta sig in i en hård högervänsterstrid där M åter kan rubriceras som "direktörshögern" och där Socialdemokraterna kan känna sig "hemma som det var förut." Mitt råd är att släppa den nostalgiska snuttefilten snabbt och fort. Återgå istället till sakpolitiken. Inse att ni håller på att ställa till det riktigt rejält".

Det är uppenbart att Socialdemokraternas valstrategi i det kommande valet kommer att vara attacker på SVERIGEDEMOKRATERNA, attacker på borgerlighetens påstådda samarbete med SVERIGEDEMOKRATERNA, Alliansens skattesänkningar och privatiseringar (som han både är beroende av och vill ha kvar) .. och ytterligare anklagelser riktade mot Moderaternas icke-existerande samarbete med  SVERIGEDEMOKRATERNA.

Stefan Löfven är så upptagen med att skapa sin höger.vänsterkonflikt och att kasta sverigedemokratsamarbetsanklagelser omkring sig att han inte märker det slukhål han gräver framför sina egna fötter.

För om det är en konflikt han vill ha i den kommande valrörelsen sån håller han på att skapa den själv, helt utan hjälp från vare sig allianspartierna eller  Sverigedemokraterna.

Nästa år kommer Försäkringskassans utökade utredningar om arbetsförmåga vid sjukdom att resultera i att många som slitit ut sig psykiskt och fysiskt i vården, skolan och omsorgen, kommer att nekas sjukpenning eftersom de bedöms ha tillräckligt mycket arbetsförmåga för andra arbeten .. som inte finns.

I januari införs också nya rekommendationer från Socialstyrelsen för sjukskrivningar i psykiska diagnoser. Läkare bör inte längre sjukskriva personer som har "lindriga" depressioner eller akuta stressreaktioner. 17 olika diagnoser har delas upp i lindrig, medelsvår och svår grad för att bli mer flexibla och göra att sjukskrivningstiden ska bli kortare. Något som kommer att statistiskt lösa psykvårdens problem, kanske .. men förmodligen inte för den enskilde individen som kan bli både sjuk och arbetslös på samma gång?

Försäkringskassans nya regel att inte betala ut sjukersättning innan utredningen är slutförd kommer förmodligen också att krossa många sjukskrivnas ekonomi .. och kanske också ställa dem utan bostad när de inte längre kan betala hyran?

Besparingarna på assistansersättning kommer inte att påverka kriminellt överutnyttjande eller vinster i assistansbranschen .. men indragningen av timmar till under 20 timmars grundläggande behov .. för det är vad det handlar om .. kommer att göra att kommunerna som redan går på knäna också kommer att bli ansvariga för lagstadgade assistansbehov som de inte kan tillgodose.

Personligen väntar jag bara på det första utökade självmordet, när en åldrande, redan sliten, utmattad och deprimerad förälder inte längre orkar vara det vuxna barnets livlina. Ett barn som varken kommer ha trygghet, familj eller hem när föräldern inte längre finns i livet.

Men å andra sidan blir ju det en dubbel besparing för regeringen.

Konsekvenserna av regeringens besparingsiver bland funktionshindrade, äldre och sjuka kommer förmodligen att explodera rakt i ansiktet på Stefan Löfven ett år före valet och förhoppningsvis får han sin efterlängtade konflikt då, trots att han skapat den själv utan hjälp från Sverigedemokraterna.

Är det någon som kommer ihåg Mona Sahlins upprördhet över "stupstocken"? Det som regeringen gör nu får den att framstå som en vinst i välfärdslotteriet.

6 kommentarer:

 1. Hej.

  Jag tror du har rätt.

  Jag tycker det är synd att det är Widar Andersson och Johan Westerholm, och bloggare som du, som är de enda som vågar säga emot den ostoppbara Mokkurkalfe som Partiet nu är.

  Var är de socialdemokratiska skribenter och journalister, för att inte tala om andra media-arbetare, som var ett samvetets gissel för Partiet under sjuttiotalet?

  Jag undrar om inte Partiets strateger gnuggar händerna nu: all intern kritik kan misstänkliggöras som gynnande av SD. En svensk fattigklass av utarbetade fattigpensionärer, funktionshindrade och psykiskt sjuka är ingen grupp som ger viktiga röster, och sitter de dessutom fast i invandrarghetton tjänar de som dubbel ursäkt: "Titta! rasisterna/de borgerliga bryr sig bara om dessa nu när det tjänar deras syften" samt "Vi skall inte ha separata välfärdssystem för svenskar och invandrare".

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Va bra! Nu blir det ju både bostäder och pengar för de nyanlända när svenskarna dör ut! Jo men visst! man får ju inte ställa grupp mot grupp.

  SvaraRadera
 3. Det värsta är väl att den dummaste partiledaren (m) någonsin haft kommer gå i Löfvens osmarta fälla.

  SvaraRadera
 4. Hej anybody! Nu är det dags att vi skattebetalare i norr protesterar emot den inplanerade storregionen genom att skriva under namnlista! S och m har planer på att centralisera maktutövandet under mellanvalsperioden, och därefter kommer det aldrig att bli möjligt att ställa ansvariga politiker till svars utan tjänstemännen kommer att få otrolig makt och politikerna från s och m kan bara gnugga händerna på väg till banken. Alla andra får bara gilla läget!

  SvaraRadera
 5. Konstigt att media är så väldigt ovilliga att berätta för tittare/lyssnare om vad skärpningarna i invandrings-politiken resulterar i ekonomiskt för staten, det är ju sådana ENORMA SUMMOR att annat som sparas pga diverse politiska åtgärder framstår som kvarglömda kronor i en liten spargris..

  SvaraRadera
 6. Vänster-politik utan välfärd eller rättvisa brukar sällan leda någon vart, det brukar liksom aldrig "bli något" med den. Brukar sluta väldigt snöpligt den där höst-dagen vart fjärde år..

  SvaraRadera