måndag 9 januari 2017

"Det finns många sätt att flå en katt", eller som Stefan Löfven sa ..


 "Vanliga knegare ska inte behöva oroa sig för att vi ska röra de skattesänkningar de fått".. när han lovade att inte ta bort jobbskatteavdragen, som den sittande regeringen infört. I varje fall inte den del som var på samma nivå och aningens över riksdagsledamöternas löner. Den "vanlige knegaren" skulle inte alls behöva frukta några som helst skattehöjningar på sitt idoga slit för landets bästa .. om bara Stefan Löfven fick bli statsminister.

Men "det finns många sätt att flå en katt" .. det är ett gammalt ordspråk som också kan användas på "vanliga knegare".

Ett användbart  citat är också .. "Beskattning är väldigt likt mjölkning. Uppgiften är att utvinna den maximala mängden mjölk till ett minimum av muu. Och jag är rädd att vi dessa dagar bara får muu."

Den lägsta gränsen för  statlig inkomstskatten går vid 35 850 kr/månaden och de "vanliga knegare" som lyckats komma upp i den lönen påförs 20% statlig skatt utöver den kommunala skatten. OM "den vanlige knegaren" lyckas förhandla fram en månadslön på 52 150 kr/mån stiger den statliga skatten till 25%.

Det är alltså ganska riskfritt att lova att inte höja skatten för "den vanlige knegaren".

Den kommunala skatten kan inte regering höja, det är något som respektive kommun bestämmer över.

Men de kan se till att kommunerna tvingas höja den genom att vältra över statens kostnader på kommunerna.

Det är vad som händer just nu .. medan du upprörs över något helt annat.

Genom att tömma asylboendena snabbt som ögat och tvångsplacera alla som fått uppehållstillstånd i kommunerna, befriar sig staten från kostnaden för dagpenning och lämnar över försörjningsstödet att betalas av .. tada!! .. KOMMUNERNA.

Var alla dessa människor ska bo och vilka som ska försörja och ta ansvar för de ensamkommande flyktingbarnen är dessutom inte längre regeringens problem .. det får KOMMUNERNA ta hand om.

Lagen om stöd och service till funktionshindrade är en nagel i ögat på regeringen. Onödiga utgifter som inte lätt kan lagstiftas bort eftersom det är en rättighetslag.

Vad är då smartare än att skapa en berättelse om orättvisa, skenande kostnader, "överutnyttjande" och "fusk" som inte riktigt har stöd i verkligheten men som fungerar som stöd för kravet på att "minska timmarna" som är den funktionshindrades faktiska hjälpbehov.

Genom att pressa ner det grundläggande hjälpbehovet till under 20 timmar i vecka befriar sig staten från kostnaden och assistansersättningens kostnader vältras över på .. gissa vilka? Jo, KOMMUNERNA .. dvs på dig och mig.

Skolornas kostnader och kostnaderna för hemtjänst eller äldreomsorg lyckades redan Göran Persson befria sin budget från i och med att han vältrade över dem på KOMMUNERNA och de ökade kostnaderna som kommer som en logisk följd av kommunens befolkningsökning hamnar naturligtvis på samma ställe.

I dagarna har vi också sett flera förslag som ska skapa ordning och reda i det offentliga sammanhanget. Bibliotek och badhus bör kunna porta de som stör, hotar och förstör, anser en del tänkare som inte tänker så långt att de presenterar en lösning på vilka som ska stå för portandet och att det upprätthålls.

Polisen har annat för sig än att agera dörrvakt på biblioteket, badhuset eller socialkontoret .. om nu det sistnämnda inte totalt har gått under jorden av rädsla för repressalier från dem som vägrar att godkänna fattade beslut.

Det måste alltså anställas vakter från vaktbolag. Och GISSA vilka som får betala?

I valrörelsen 2018 kommer Magdalena Andersson att skryta med att regeringen sänkt statens kostnader med XX miljarder. Stefan Löfven har dessutom hållit sitt löfte och bara höjt "den vanlige knegarens" skatter på allt som kan kallas konsumtion, men inte höjt inkomstskatten för "den vanlige knegaren".


Men om kommunalskatten höjs för att kommunerna ska ha råd att betala det som tidigare var statens kostnader .. ja, då är det faktiskt inte den rödgröna regeringens ansvar eller fel?


4 kommentarer:

 1. Politik handlar om att sälja en berättelse ett s k narrativ. Den som är duktigast på detta, d v s har de bästa informatörerna vinner.
  Det är därför de som borde vara riktiga journalister och undersöka och kritisera makten säljer sig till denna.
  Bo Adolfsson, Mölndal

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Jag tror Löfvens pack behöver en sånglektion:

  "Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner.
  Den rike inga plikter trycka,
  den arme ingen rätt man ger.
  Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
  jämlikheten skall nu bi lag.
  Med plikterna vi hittils nöjt oss
  nu taga vi vår rätt en dag"

  Länk:
  [http://www.internationalen.se/internationalen-sangtext/]

  Eller vad sägs om föregående vers?:
  "Vad han skapat under nöd och vaka
  utav tjuvarna rånat är,
  när folket kräver det tillbaka,
  sin egen rätt det blott begär."

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 3. löfven och sossarna är äckliga,de är äckliga som ljuger och då är de äckliga som personer.
  Sverige styrs av slödder, tyvärr

  SvaraRadera
 4. Hur långt bort ifrån välfärd civilisation och kommunal verksamhet man än flyttar så nog fan får man betala den höjda skatten i alla fall.Jag tycker att vi borde få en frizon från kommunalskatten vi som väljer att leva som udda existenser i utanförskap i samhällets marginal.

  SvaraRadera