tisdag 13 mars 2018

Ska vi tvingas välja mellan vår grundlagsskyddade yttrandefrihet eller Sverigedemokraterna?


Snart kommer riksdagen att ta ställning till regeringens proposition 2017/18:49 som handlar om ändrade mediegrundlagar, vilket innebär förändringar i grundlagen. Dessutom ska våra folkvalda ta ställning till utredningen SOU 2017:70, där det bland annat föreslås att "... journalistiska avslöjanden 'som kan äventyra eller försämra Sveriges utrikesrelationer'" kriminaliseras”.

Precis som de flesta av oss reagerar jag som våra folkvalda förväntar sig, dels att:
.. det här är tråkig läsning, det här får Någon Annan reagera på, och dels att:
.. jag förväntar mig att det inte är möjligt att få majoritet i riksdagen för grundlagsändringar på så svaga grunder.

Vi har ju en grundlag som fungerar, varför ska politikerna hålla på och peta i den bara för att de traditionella medierna fått panik när läsarna sviker, annonsintäkterna sinar och deras tolkningsföreträde hotas?

Eller som Mattias Lundbäck skriver på sin blogg .. Det behövs inte längre tidningshus och tryckpressar för hundra miljoner för att konkurrera - det räcker med en dator för tiotusen kronor. Tidningsutgivarna är rökta och de vet om det. Nu handlar det om att rädda det som räddas kan och då är ingen princip helig - inte ens yttrandefriheten.

Men plötsligt inser jag att detta verkligen kommer att hända. Sju av åtta partier i riksdagen har enats om att rösta för en grundlagsändring som kan träda i kraft redan den 1 januari 2019!

Så här står det på sidan Stoppa Grundlagsändringen:

”Regeringen har lagt ett förslag på en grundlagsändring av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Snart ska riksdagen fatta beslut om den. Ett nytt beslut ska dessutom fattas av en nyvald riksdag efter höstens val för att regeringens förslag ska träda i kraft. Förslaget till grundlagsändring innebär allvarliga inskränkningar i offentlighetsprincipen och yttrandefriheten.

Förslaget innebär bland annat att privatpersoner förbjuds att få tillgång till offentliga handlingar, via t.ex. rättsdatabaser över domar. Men det gäller inte alla, t.ex. medieföretagen Schibsted och Bonniers, banker, regeringskansliet och företag kommer fortsättningsvis få tillgång till rättsdatabaser.

 Detta är inte bara orättvist. Det strider också mot den grundläggande tanken i den svenska offentlighetsprincipen.  Alla oberoende av ekonomisk ställning ska ha samma rätt att få tillgång till offentliga handlingar”.

Allt det här är jobbigt och svårt att sätta sig in i och ännu jobbigare och svårare är det att skriva om det från gräsrotsnivå, så jag rekommenderar den som trots allt vill värna om våra grundlagsrättigheter att gå in på Ledarsidorna.se och läsa det som Johan Westerholm skriver i ämnet.

Själv konstaterar jag att det hela förmodligen går ut på att förhindra att ”vanligt folk” ska kunna få tillgång till offentliga handlingar, typ domen i Solna där det tillämpades minst sagt tveksamma värderingar i domslutet. Den nya tolkningen av grundlagen blir så att säga en mur bakom vilken särskilt utvalda journalister från särskilt utvalda tidningshus och våra folkvalda politiker kan dölja oegentligheter i den svenska statsförvaltningen eller andra brott som inte angår eller kan oroa ”vanligt folk”.

Kort sagt, av rädsla för ”vanligt folk stänger politikerna dem ute från det som kan ”oroa” eller ”störa”. Det är ju rätt hemskt att inse att det är en verklighet som vi måste ta ställning till .. eller acceptera.

Och sett från min synvinkel kan ”vanligt folk” bara förhindra detta på ett enda sätt.

Att proposition 2017/18:49 kommer att gå igenom i riksdagen verkar vara ett faktum eftersom oppositionen(?) ställer sig bakom regeringens förslag. Då saknas bara ytterligare en omröstning efter valet för att grundlagsändringen ska kunna träda i kraft kommande år.

Ett enda parti röstar emot .. Sverigedemokraterna.

För den som absolut inte vill se några inskränkningar i våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter återstår bara ett enda alternativ i höstens val för att kunna skapa en majoritet mot förslaget i riksdagsomröstningen efter valet.

Är verkligen våra folkvalda så korkade att de mer eller mindre tvingar väljarna att välja mellan att förlora delar av sin grundlagsskyddade yttrande- och tryckfrihet eller att rösta på Sverigedemokraterna?

Eller är väljarna så korkade att de stillatigande accepterar inskränkningar i sina fri- och rättigheter i ett samhälle som kallar sig demokratiskt och öppet?

Det kommer vi att få se i september efter valet.



7 kommentarer:

  1. Kan verkligen EU gå med på detta?
    EU har ju bråkat mycket på Polen för att regeringen där försöker minska yttrandefriheten.

    SvaraRadera
  2. Du glömmer att det här är SVERIGE!! Landet med RÄTT Värdegrund. Polen är en HELT annan sak ..

    SvaraRadera
  3. i länder som krackelerar reagerar etablissemangen med att" peka på yttre fiender,hot" för att avleda uppmärksamheten från interna problem, i detta vanliga och trista scenario ingår även en repression mot medborgarna. den repressionen har redan börjat så smått via regimstödda organ ,typ jagärhär,näthatsgranskare,etc,etc alla en del av en inofficiell repressiv apparat. istället för att utreda riktiga brott lägger polisen resurser på sådant, det säger en hel del egentligen.

    SvaraRadera
  4. Som du påpekar finns en risk att folk får för sig att rösta på SD i den här situationen. Därför införs dolda valsedelsställ först *efter* valet. För säkerhets skull, liksom ;)

    SvaraRadera
  5. Folk bryr sig inte. Vi har förändrat grundlagar förr och få brydde sig. Kanske inte ens kom på att grundlagar förändras.
    Pessimist? Javisst.

    SvaraRadera
  6. Hej anybody! Hela begreppet om "Värdegrund" är mycket, mycket oklart! För mig är SD det självklara valet, då samtliga andra partier visat sig vara helt överens i alla viktiga frågor! Kan det vara så att man är mycket intresserad av att hålla kvar sina arvoderade platser, månne?

    SvaraRadera
  7. Ingen kommer att bry sig. SD kommer att fortsätta öka tills de får egen majoritet, och då lär de upptäcka att det egentligen är rätt praktiskt att inte behöva bry sig om saker som grundlagar.

    SvaraRadera