onsdag 21 mars 2018

Tidspress??


På en bilverkstad i vår lilla stad finns en skylt på väggen ..

OM DU INTE HAR TID ATT GÖRA DITT JOBB ORDENTLIGT,
NÄR KOMMER DU ATT FÅ TID ATT GÖRA OM DET?

Det kan vara något att tänka på för vår regering som har för avsikt att få igenom minst tre illa genomtänkta lagförslag;

Samtyckeslagen, Vinsttak för privata välfärdsföretag, en grundlagsändring i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen och dessutom tänker de lämna en lagrådsremiss om uppehållstillstånd för ca 9000 ensamkommande vuxna afghaner som saknar asylskäl men som vill ”gå färdigt” gymnasiet eller jobba.

Efter en sista ändring i elfte timmen, innehåller förslaget också texten ..  För att förslaget ska få avsedd effekt föreslås i lagrådsremissen att ett sådant uppehållstillstånd ska få beviljas även om utlänningen inte kunnat nå upp till kravet på att göra sin identitet sannolik”. Nytt är också att om det finns särskilda skäl ska uppehållstillstånd även få beviljas vid studier på deltid.

Samtliga förslag har fått kritik från lagrådet.

Nu är det ju inte akut för Sverige, det svenska samhället eller de svenska medborgarna att de här förslagen går igenom i sin nuvarande och kritiserade form. Tvärtom egentligen, det är förmånligare för alla .. särskilt för dem som betalar .. om jobbet blir ordentligt gjort så att det inte behöver göras om igen, när resultatet blivit det som lagrådet och många andra varnar för.

Men det som gör att det måste hafsas och stressas fram beslut utan närmare eftertanke, handlar varken om medborgarnas eller landets bästa, utan om politikernas behov av tydliga bevis på att de uträttat något under de sista fyra åren .. även om det varken är genomtänkt eller fungerande. De behöver BRA valfrågor som gör att de slipper tala om sjukvård, sjukskrivningar, funktionshinder, demens, åldrande, pensioner, psykisk sjukdom, polisbrist, våldtäkter, hedersbrott och andra trista grejor.

DET ÄR KUNDEN SOM BETALAR DIN LÖN!
och
VI BEHÖVER KUNDEN, MEN KUNDEN BEHÖVER INTE DIG.

.. det är två andra budskap som finns på samma bilverkstad.

Ibland undrar jag om inte verkstadschefen på bilverkstaden i vår lilla stad skulle göra sig bättre som statsminister än något av de alternativen vi har att välja mellan i höst?6 kommentarer:

 1. Ja, många av de näst värsta problem du har är det kunder som ställer till med.

  Det värsta problemet? Att inte ha kunder.

  (Gäller endast privata sektorn.)

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Jag tror såhär:

  I privat sektor klarar den sig dåligt som inte är minst lika noggrann för kundens räkning som för sin egen.

  Till offentlig sektor, som såväl diverse tjänstemän som till mer praktiska yrken, strömmar den som vill vara fri väl jobbet är gjort för dagen. Utan egen kostnad för tjänstemannen och utan en yrkesheder kan denne inte hålla god standard. Utan någon form av koppling mellan prestation och lön kan inte den kommunale teknikern hålla god standard. I den privata sektorn löser detta sig via konkurrens och ekonomisk evolution.

  Till politiken söker sig den som varken har läggningen för privat eller offentlig sektor; inget personligt ansvar, ingen personlig kostnad för usla eller korrupta beslut, och definitivt ingen koppling mellan prestation och belöning. Detta borgar för att personer med en mycket egoistisk och narcissistisk personlighet söker sig dit.

  Inte så att denna personlighetstyp kan samarbeta med andra av liknande slag - utan i tävlan med andra, vilket garanterar att i den översta toppen hittar man de som gränsar till klassisk sociopati (låt vara med det undantaget at dessa är högfungerande sociopater vilka tidigt i livet lärt sig att manipulation och aktion via ombud är bättre än direkt våldsam konfrontation).

  Problemet är det urgamla: hur få den med makt att frivilligt begränsa sig i sitt agerande?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rikard:
   Håller med om dina kategorier!

   Det enda som fungerar mot makt är väl mer makt.
   a) Handla någon annanstans.
   b) Rösta annorlunda.
   Konsekvent utfrysning av de man inte kommer åt via A och B (och deras bekanta intill tredje led).

   Några trevliga sätt finns nog inte.

   Radera
 3. Om Sossarna verkligen vill vinna valet så har jag ett hett tips. Lova dyrt och heligt att aldrig mera ha ett regeringssamarbete med Miljöpartiet. Skulle Sossarna gå ut med det, ja då har dom en chans.

  SvaraRadera
 4. Om man skall se det positivt beror brådskan på att få igenom de här lagarna att de inte räknar med att vara i regeringsställning efter valet.

  SvaraRadera
 5. Hej Any

  Jag smälter ner det till: få ord och mycket verkstad i den verkstaden...många ord och lite (ordentlig arbete) verkstad i politiken.

  Av just den anledningen så måste/kan politikern reparera om och om igen sina tidigare misstag.

  "Kunden" kommer av någon oförklarlig anledning ändå till samma verkstad om och om igen...istället för att byta?

  "Perpetuum mobile" kallas det visst.
  En omöjlig företeelse i fysiken men inte i politiken verkar? det som.

  SvaraRadera