torsdag 12 april 2018

… och så punkterade Svenska Akademien det svenska #metoo-upproret


.. genom att låta en kvinna betala priset för att en man systematiskt har tafsat, sextrakasserat och utnyttjat unga kvinnor i beroendeställning .. under tjugo år!

Jag är chockad, skakad och förbannad.

Vilken nytta har nu vi haft av de tiotusentals vittnesmålen om män som utnyttjat sin ställning till att hota att förstöra karriären för kvinnor om de anmäler sexuella övergrepp, när landets mest aktade kulturinstitution hellre försvarar förövarna och offrar kvinnan?

Inte för att hon begått några fel, utan för att få lugn och ro i arbetet? För att ”rädda” Akademien?

Ytterst handlar det här om att försöka ”rädda” dem som skyddat och möjliggjort Jean Claude Arnaults utnyttjanden av unga kvinnor på sin klubb Forum. Nu vann den, förhoppningsvis, sista Grisen och hans bröder på Sara Danius bekostnad, men till pris av Svenska Akademiens heder.

Jag skäms, och jag saknar tryckbara ord för hur ovärdigt och skamligt jag anser att Svenska Akademien har behandlat Sara Danius och alla de andra kvinnorna, vars vittnesmål också verkat ha saknat värde för kulturmännen och deras jasägande svans. För att inte tala om hur fegt och ynkligt jag tycker det var att låta Katarina Frostenson ställa alternativet .. Sara Danius ut och så tar jag en passande timeout till dess medierna lugnat ner sig 

Budskapet från Svenska Akademien till alla unga kvinnor, med drömmar om en framtid inom det område som akademiledamöterna styr över, är tydligen att de även i fortsättningen ska lära sig tiga och acceptera att karriären kostar lite mer än de var beredda att betala när de skrev de första orden, för första gången satte penseln mot duken eller skapade sin första textilutställning.

 Jag är inte alltid överens Sofia Mirjamsdotter men i det här fallet låter jag henne uttrycka det jag inte kan formulera själv ..

.. Engdahl nämner inte ens orsaken till konflikten. Hans egen vän, kulturprofilen, som anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp. Som dessutom anklagats för att ha spridit information om Nobelpristagare i förväg. Och som enligt Engdahl är en riktig gentleman.

Precis som män gjort i alla tider. Blundat för manligt svineri, och sökt upp en kvinna att lägga skulden på.

Min egen reaktion hämtar jag från en deltagare i en annan dokusåpa .. Skämmes, ta mig f*n!!

11 kommentarer:

 1. En man i en saga väcktes av att några bleka kultur-vampyrer krafsade på fönstret. "-Vi är likadana allihopa!" skrek de likt kusliga fåglar. "-Men nog är de kvinnliga kultur-vampyrerna lite snällare ändå?" undrade mannen. "-Nej, vi är del av samma depraverade kotteri!" tjöt dessa då i falsett. Sagans man stängde persiennerna & gick & lade sig..

  SvaraRadera
 2. Det här fixade kungen bra!?
  Det finns många sidor av det här. Framför allt visar det att Sverige är i fritt fall. Hur skall Sverigebilden nu räddas?
  Läs gärna Einar Askestad på Katerina Magasin!
  Bo Adolfsson, Hjo
  Internflykting och dissident sedan 2009

  SvaraRadera
 3. Att de inte bara sökt en kvinna att lägga skulden på utan dessutom valt kvinnan med integritet nog att inte spela med i deras svinbeteende gör det hela så vidrigt att ingen av medspelarna är värda någon som helst respekt.
  Den starka kvinnan offras ett ack så vanligt spel men lika tragiskt var gång för det hämmar all positiv hedervärd utveckling.
  I detta har också de tysta medspelande kvinnorna ansvar. De som egentligen inte bidrar till något mer än stöttar grisarnas framfart. Med sådana kvinnor i sin närhet blir de starka kvinnorna extra utsatta. Det är inte bara männen som har ansvar för den vidriga utveckling som skett i Akademien. Tystnaden från båda könen har medverkat.
  För visst har Frostenson bidragit till att göra kladdpelles framfart möjlig. Hon har genom att välja göra sig oseende och ovetande hjälpt honom och de andra grisarna. Att hon sen dessutom vad jag kan förstå har velat och kunnat ställa krav på Danius avgång väcker känslor i mig jag inte bör uttrycka i ord.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  De tusentals svenska kvinnor som våldtagits av så kallade flyktingar rycker nog på axlarna åt hur de uppburna beter sig, och kanske funderar på varför detta förtjänar så mycket uppmärksamhet, när deras lidande om det någon gång nämns i de media som nu frossar i det som alla i denna innersta kulturkrets redan visste, avfärdas som fördom och mörkertal.

  Så en horbock från Frankrike har betett sig efter förväntan, och hans gelikar har hållit honom om ryggen, och de som nu skriker om systerskap har knipit näbb ända tills nu?

  En axelryckning är vad man mäktar med.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 5. alla som vetat om detta som han ska ha gjort, dvs alla är medskyldiga. Sen är det sekreteraren som ska ta ansvar, det inbegriper även de tidigare sekreterarna. Sen om media ska agera åklagare domare och bödel och inte domstol är en annan femma. Vi kan- enligt mig- inte sköta rättsskipningen. Och VI "vet" inte vad som hänt faktiskt. Däremot är det konstigt att låta ett bittert skilsmässopar spela ut varandra i media

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som har gått på krogen i Stockholm de senaste 20 åren har vetat om detta. Inkl alla kulturjournalister likt de på DN som har "avslöjat" allt.
   Hyckleriet hos de fina kulturmänniskorna på vänsterkanten känner inga gränser. Det är väl det vi har lärt oss av metoo.

   Radera
 6. Vanligen aktar jag ditt omdöme högt! Här är jag mycket tveksam- Danius är en kulturmarxist av Frankfurtskolan och hennes "förnyelsearbete" syftade till att förvandla även SA till en postmodernistisk institution. Något som fullständigt skulle undergrävt deras renommé. Vi har nog av feministiska och förtryckande politiska institutioner. Sara Danius, Stridsbergs postmarxism är den verkliga orsaken till bråket. Kulturprofilen var bara som skottet i Sarajevo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man byter ut en bokstav så blir det Strindberg. Jag saknar hans beskrivning av den här soppan. Jag undrar också vad han hade tyckt om att terroristmecenaten Özz Nujen får spela Carlsson i Hemsöborna.

   Radera
 7. Ibland kan det vara svårt att skilja på äpplen och päron eller Svenska Akademiens inre arbete och händelserna på ”Kulturprofilens” Forum.

  Jag vill poängtera att jag, i likhet med de flesta, inte har en aning om vad som händer och sker bakom Svenska Akademiens stängda dörrar. Inte heller vet jag hur Sara Danius skött sitt uppdrag som ständig sekreterare, vilket förändringsarbete hon sett framför sig, hur ”bråket”, samarbetet och samtalen med de övriga akademiledamöterna har sett ut och jag har, precis som alla andra, inte den blekaste aning om innehållet i den utredning som hamnade på Sara Danius bord.

  Vad jag däremot upplever som fakta är den mängd av vittnesmål om sexuella övergrepp, trakasserier och tafsande som handlar om Forum och Jean Claude Arnault.

  Att detta var allmänt känt redan för ca 20 år sedan kan väl också anses vara bevisat. Inte minst med tanke på att arbetsförmedlingen reagerade redan då och inte ville rekommendera praktik på Forum.

  Att de flesta vittnesmålen i metoo-rörelsen inte kan lagföras .. och i en del fall hör de inte ens hemma där .. det är väl också allmänt känt. Men även om ”Kulturprofilen” inte kan ställas inför domstol så tycker jag nog att det är bevisat att hans kontakter inom akademien har varit förutsättningen för att tafsandet och de sexuella trakasserierna har fortgå år efter år.

  Det jag reagerar på är hyckleriet när samtliga akademiledamöter hänvisar till den ständige sekreteraren och tystnadsplikten när de ställs inför dessa plågsamma vittnesmål .. samtidigt som de ger blanka fanken i både tystnadsplikten och solidariteten när deras egna förmåner står på spel.

  Allt förtroende uttalades för Sara Danius när ingen ville ta ansvar, men när detta förtroende skulle synas i sömmarna föll hela korthuset och om nu förtroendet var så svagt från början kan man ju undra varför hon blev vald och varför ingen protesterade redan när hon avslöjade att hon tänkte begära en utredning från en utomstående advokatfirma?

  Hur kan människor som säger sig stå för snille och smak vara så korkade att de inte kunde se följderna av beslutet att avsätta den första kvinnliga ständige sekreteraren i det här läget? Sambandet mellan Horace Engdahls hyllande av Arnault, sågningen av Sara Danius ledarskap och årtionden av sexuella trakasserier kunde ju inte resultera i något annat än ett ”knytblusuppror” där ”ALLA” som ÄR något kunde springa åt samma renhjärtade håll.

  Ingen hade väl reagerat om Sara Danius tvingats avgå pga av samarbetssvårigheter efter det att Svenska Akademiens ledamöter enats om ett gemensamt uttalande om vad som skett bakom dörrarna på Forum och framfört en allmänt hållen, men ödmjuk, ursäkt till de berörda.

  Nu offrades kvinnan och eftersom jag är kvinna själv så tar jag mig rätten att tillägga .. som vanligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kultursverige är en liten ankdamm.
   Snabbt googlande ger att Sara Danius är dotter till Anna Wahlgren och har varit gift med Stefan Jonsson, professor i Linköping. Hon är själv professor på Södertörns högskola. Stefan Jonsson har gjort sig ökänd i invandringsdebatten som motståndare till Tino Sanandaji och Lars Trädgårdh.
   Hela kretsen runt Danius och Stridsberg (hon med Scummanifestet) osar postmodernism och antiintellektuellt tänkande.
   I näringslivet brukar man tala om fientligt uppköp. Det är vad det handlar om här. Vänstern har gått på pumpen. Därför skriker de som grisar. Nej, vi får inte blanda in grisar här för då blir deras käraste vänner så ledsna.
   Allt der här beskriver Erik van der Heeg på Ledarsidorna och Patrik Engellau på Det goda samhället bättre än jag.
   Bo Adolfsson, Hjo

   Radera
  2. Ett tillägg: Christoffer Dulny redogör för Danius´ bakgrund på altnorden.se.
   Ja, herregud hur kunde denna kvinna komma så långt i en av de sista konservativa bastionerna vi har?
   Sverige är i fritt fall och hur går det nu med Sverigebilden?
   Bo Adolfsson, Hjo

   Radera