onsdag 19 september 2018

Sju anständiga och ett oanständigt parti?

Det enda roliga med Stefan Löfven är hans Tourettes-liknande förtjusning och nästan tvångsmässiga upprepande av vissa ord.

I begynnelsen var det handlingskraftig – sosseledaren ämnade bilda en handlingskraftig regering, hans förhandlingsvana skulle ge handlingskraftiga resultat och hans förmåga att handskas med näringslivet skulle ge utdelning i en handlingskraftig politik.

Allt handlade om den handlingskraft som enbart kunde utgå från en Socialdemokratisk regering.

Sedan dök värdegrunden upp – alla med rätt värdegrund var goda människor, de med fel värdegrund var onda människor, de beslut som regeringen fattade hade sin grund i den rätta värdegrunden och de som ifrågasatte regeringens budskap och omdöme saknade en värdegrund av värde.

Allt handlade om den värdegrund som endast fanns hos en Socialdemokratisk regering.

När denna regering så småningom kom till insikt om att det som inte kunde hända, när värdegrunden och handlingskraften var den rätta, ändå hände – skaffade sig statsministern två nya ord att klamra sig fast vid. Inte Okej och Oacceptabelt.   

Det var rätt mycket som varken var okej eller acceptabelt vid det laget, men eftersom mannen med handlingskraften och den rätta värdegrunden ihärdigt upprepade att det inte var okej och att det faktiskt var oacceptabelt, så blev det liksom lite okej och acceptabelt ändå. Åtminstone inom partiet.

Nu i dagarna har Stefan Löfven utökat sitt ordförråd med ytterligare två ord – anständigt och oanständigt.

Enligt statsministern finns det sju anständiga partier i Sverige – och ett oanständigt.

De anständiga partierna har bara anständiga politiker och anständiga väljare, medan det oanständiga partiet består av oanständiga politiker som lockat över en miljon oanständiga väljare från de anständiga partierna.

Det är ett rätt märkligt påstående som inte direkt kommer att locka tillbaka dem som gått från anständighet till oanständighet.

Eftersom det oanständiga partiets tillväxt är helt beroende av att anständiga politiker och anständiga väljare lämnar sina anständiga partier och går över till det oanständiga partiet, där de förvandlas till oanständiga politiker och väljare, är det lite förbryllande att det tydligen är ett ökande fenomen?

Jag vet inte riktigt hur vi ska handskas med den här sortens fixering vid anständigheten?

Om de politiker och väljare som lämnar de anständiga partierna till förmån för det oanständiga partiet bara blir fler och fler, borde inte det innebära att det oanständiga partiet blir mer och mer anständigt?

Eller var rymmarna redan oanständiga från början? Om så är fallet så finns det tydligen en hög grad av oanständighet hos landets två största partier som är de främsta leverantörer av nya medlemmar och väljare till det oanständiga partiet.

Kanske har vi ÅTTA oanständiga partier i stället för bara ett?

Men vad innebär det att vara oanständig? Kan jag ens använda ordet för att beskriva ett, eller fler partier?

Ordet oanständig kan ersättas med: ekivok, snuskig, stötande, obsen, fräck, osedlig, anstötlig, svinaktig, skamlig, slipprig, tvetydig, skabrös, vågad, liderlig, lättfärdig, frivol, okysk, otillständig, otillbörlig, opassande.

Jag vet inte riktigt vilken tolkning Stefan Löfven skulle göra om han fick välja?  

Ordet anständig ska föra tankarna till: passande, lämplig, tillbörlig, skälig, rimlig, hederlig, just, schysst, korrekt, respektabel, hyfsad, väluppfostrad, ordentlig, snygg, städad; sedesam, ärbar, tuktig, kysk

Ord som, enligt sosseledaren, passar som handsken på hans eget anständiga parti?

9 kommentarer:

 1. Hur kan en del människor vara oanständiga, när de alla är lika värda?
  Hillary Clinton kallade en del av de tilltänkta väljarna "deplorables". Det gick inte så bra. De röstade inte på henne. De kommer nog inte heller att kalla en del av väljarna oanständiga.

  SvaraRadera
 2. Jag ser framför mig ett oanständigt parti fullt av lättfotade kvinnor i bar överkropp som pratar snusk medans dom blinkar och kastar slängkyssar mot mig.
  Jag vill veta...Vilket parti?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att även jag ser ett rätt lockande och oanständigt bildspel för mitt inre öga när jag hör Stefan Löfven beskriva oanständigheten hos medlemmarna i det oanständiga partiet.

   Men det är väl som när någon lockar med himlen och hotar med helvetet. Valet är ju omöjligt eftersom himlen alltid beskrivs som ett vitt och rent helvete! ;-)

   Radera
 3. @Bitterpitten: Pröva med FI....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick inte så bra. FI krävde att jag skulle vara lesbisk.

   Radera
 4. Hej.

  Vad som helst som förhindrar diskussion om vilket parti som gjort vad med vem under det att det innehaft regeringsmakten.

  Men röstar man på sjupartiregeringen år man vad man förtjänar.

  Själv har jag, på grund av läget i landet, sett till att inte längre vara nettoinbetalare till skattesystemet.

  Jag antar att jag är en oanständig människa, en sådan som inte borde finnas eller få gå lös, utan helst skulle sättas i anständighetsläger för expanderad värdegrundsterapi?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan Du ge oss andra tips?

   Radera
 5. Valresultat på 28%, är det inte ganska skabröst? Om nu valet var en folkomröstning om välfärden, vilket svar gav då denna? Frågade väljarna häpet vad S yrade om för något, om det fanns en osynlig välfärd de inte lagt märke till?

  SvaraRadera
 6. Du glömde hans första favoritord : Ingångsvärde.

  SvaraRadera