lördag 1 september 2018

Firmafest på SVT?


Tillsammans med Maken bänkade jag mig framför TV:n i går kväll och förberedde mig på att få se den partiledardebatt som utlovats i SVT:s programtablå.

Döm om min förvåning när vi plötsligt verkade befinna oss mitt i en firmafest, där underhållningen bestod av partiledarna för landets största och näst största parti, sett utifrån de senaste opinionsmätningarna.

Det hela presenterades, under tjo och tjim, av en välkänd, jättepeppig lekledare som tydligen hade till uppgift att se till att ingen fick tala till punkt och som avbröt så fort som samtalen verkade bli begripliga.

Stämningen var så hög att halva sändningstiden upptogs av de inbjudnas jubelrop och applåder. Ingen av de uppträdande ville uttala en åsikt som kunde påverka de röstberättigade tittarna, vilket de flesta tolkar som .. jag tycker som du fast på ett annat sätt men kan ändra mig om vi gör det blocköverskridande om jag får bestämma och om du lovar att inte göra något som jag också lovar att inte göra men kan tänka mig göra hellre än att avsäga mig den makt som kanske finns inom räckhåll om jag bara tiger nu fast det kommer jag aldrig att erkänna fast att jag vet att du också kommer att göra det om du får chansen så jag kommer att fråga chans först så fort som vallokalerna stänger .. typ!

Den partiledare som för närvarande titulerar sig statsminister visade återigen upp sitt paradtrick – fyra olika partiers sammanlagda budgetuppgifter blir tillsammans en gigantisk skattesänkning – vilket, hokuspokus!! - skulle föra landet till ruinens brant och samtidigt gynna de snuskigt rika ..

.. och det applåderades och jublades.

Den andra partiledaren försökte förgäves förklara det vattentäta tricket men fick aldrig tillräckligt med tid för att åskådliggöra att .. om Annie, Jan, Ebba och Ulf var och en får bestämma hur de vill använda samma summa blir slutsumman INTE fyra gånger den ursprungliga summan.

I och för sig är det en svår räkneuppgift för vem som helst som inte behöver bekymra sig över utgifter överhuvudtaget, men för oss som såg det utifrån är den trollerikonsten inte riktigt trovärdig längre.

Lika lite som tricket med den itusågade damen eller assistansersättningen. VEM tror att hon faktiskt sågats itu och klämts ihop igen utan att det spillts en droppe blod och vem tror att behoven blir mindre om kostnaderna hamnar i den kommunala budgeten i stället för i den statliga budgeten?

Men nu skulle det vara ROLIGT med politik - fart och fläkt och jubel och applåder!

Så det jublades och applåderades.

Suck!

Att försöka vara vuxen i ett rum fyllt av adrenalinstinna politikerfans verkade inte heller gå hem hos lekledaren som raskt bytte ämne så fort som den uppsluppna stämningen riskerade att bli för allvarsam och tråkig.

I stället blev det frågesport!

Om vem som visste vad om den andre som privatperson?

Vi trodde nästan att det inte var sant!

Men det var det.

Jätteskojsigt!! Jippiiii??

Och då måste jag erkänna att jag tyckte att vi, och alla andra tittare, förtjänade något bättre och stängde av TV:n

Möjligen förvandlades eländet till ett kvalitetsprogram efter det, det kan jag ju inte uttala mig om, men annars säger jag som en annan partiledare .. att hade jag varit chef för den här snart helt skattefinansierade kanalen, hade jag lagt ner eller privatiserat den.

För ärligt talat, jag avskyr när människor handskas ovarsamt med min tid. Tid som jag kunde ha använt bättre.

6 kommentarer:

 1. Det har sagts tidigare; men är det satir så är det nog ganska bra!

  Avstår ifrån kommentar om det är seriöst. Säger som min gamla barnskiva: "Är det på allvar? Nä det är bara på låtsas".

  SvaraRadera
 2. Hej

  Jag har redan röstat och deras (upp)tåg har redan gått.
  Befinner mig dessutom i Jämtlandsfjällen och därmed långt borta från...juste...Stockholm!

  SvaraRadera
 3. Tittade inte ens, allt SvT tar i är vänstervrident, det är helt och totalt genomvänster.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Har ju inte TV sedan HSB var statsminister, men det låter som ett konvenansäktenskapligt frieri mellan två förtorkade gamla vivörer av respektive kön.

  Hux Flux har där dykt upp en Gossen Ruda som möjlig arvinge ifall den gamle hanrejen och horkonan inte innehar det äkta ståndet före ett visst datum - vilket parti av S&M som tar rollen som hanrej respektive horkona ämnar jag öppet.

  Som gammal svart-vit svensk film hade kunnat bli ett Söderbergskt drama; en svart komedi och en parodisk tragedi över hur snålheten bedrar visheten och hur den svekfulle endast förstår att lita på någon som är minst lika förrädisk.

  Men det låter som om verkligheten ånyo överträffar dikten.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 5. Men anybody,det här låter ju inte klokt. Är du helt säker på att du såg rätt program på rätt kanal? Det låter ju som om du sett nåt som galenskaparna & after shave kokat ihop.

  SvaraRadera
 6. Post-politiken, då liberalismen är överideologi & de enda riktiga politiska motsättningar som finns gäller löner & titlar?

  SvaraRadera