Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

fredag 1 april 2011

Jag blir bara mer och mer upprörd ..

.. ju mer jag tänker på och läser om Maryam Yazdanfar som mitt under sin föräldraledighet .. och bara 3 veckor efter barnet fötts .. fick veta att hon petats från sin ordförandepost i civilutskottet. Meddelandet kom tydligen på telefon bara en timme innan nyheten skickades till media. Ingen förklaring, ingen möjlighet till förhandling .. bara ett kort meddelande??

Vilken chock!!

Jag skickas tillbaka i tiden. Att bli förälder är en omtumlande upplevelse för alla, oavsett om det är barn nummer ett eller nummer fem. ALL uppmärksamhet vilar på den nya familjemedlemmen, hormonerna lever sitt eget liv och livet känns både hisnande ansvarsfullt och bräckligt.


Tänk OM de då hade ringt från mitt jobb och sagt att mina arbetsuppgifter och min anställning skulle gå till någon annan?? Tänk att få höra att jag inte var önskvärd, behövd eller välkommen mer?


Jag hade gått i bitar, tror jag. För under de första två månaderna som mamma gick jag i bitar för allt som betydde att jag inte var älskad, duktig och värdefull. Samtidigt som jag kände mig som om någon hade spikat fast mig i väggen i hemmet .. det var en tid av ofattbart stor lycka och avgrundsdjup känsla av misslyckande vill jag minnas.


Som tur var hade jag ett helt vanligt jobb .. då får man inte göra så här .. och Maryam kommer säkert att placeras på någon undanskymd plats där hon inte påminner om Mona Sahlin som gav henne jobbet från början.


Men ändå!! Hur okänslig får man vara?


Och så läser jag att det ryktas om att ÖSTERBERG ska få Maryam Yazdanfars jobb som plåster på såren för att han var tvungen att kliva av som gruppledare ..


.. till förmån för en KVINNA som var nödvändig för att upprätthålla jämlikhetsbalansen i ledningen!!


Då fick jag nästan hjärnblödning!!


SvD, AB, Expr.,

13 kommentarer:

 1. Ett förtroendeuppdrag är inte ett jobb!

  Hon borde själv ha avsagt sig uppdraget om hon skall vara föräldraledig, Eller rättare sagt så borde hon inte ens ha tagit det.

  Som sagt det handlar inte om en arbetsplats där du är anställd och blir befordrad, det handlar om ett politikst förtroendeuppdrag, och är hon föräldraledig så kan hon inte utföra det uppdraget... så enkelt är det!

  SvaraRadera
 2. @Anonym .. Jodå, du har alldeles rätt och det är därför som det går att göra så här.

  Men fullt så enkelt är det väl ändå inte. Hon var gravid när hon fick uppdraget och levde uppenbarligen i den fasta tron att hon beviljats föräldraledigt. Att en företrädare för ett parti som samarbetar nära med facket som driver den här frågan starkt, som kallar sig feministiskt och hyllar jämställdheten då agerar så här gör att det blir ett trovärdighetsproblem inför väljarna, eller hur?

  Om alla agerat taktiskt så borde hon inte ha erbjudits jobbet, det är sant. Men vad hade det sänt ut för signaler tror du .. om kvinnor i fertil ålder uteslöts från alla uppdrag i politiken?

  SvaraRadera
 3. Bästa Any, "Det är värre än ett brott, det är en dumhet!" Och då citerar jag Talleyrand, en statsman och mycket slipad diplomat på Napoleon-tiden. Och T fällde den kommentaren då Napoleon lät arkubusera hetigen av Enghien för att visa vem det var som bestämde...

  Jag har en känsla av att vi kommer att få se fler "dumheter" från Juholt./G.

  SvaraRadera
 4. Om man nu som Juholt vill rita om kartan så kan ju inte den som är tjänstledig vara den enda som är fredad. Fast det verkar det ju korkat.Inte många pluspoäng där inte.

  SvaraRadera
 5. Så oavsätt situation så får en gravid eller mammaledig ALDRIG sparkas från jobbet? Kan inte jag som man också få en sådan fripass?

  SvaraRadera
 6. Any, varför genomskådar du inte att Maryam Yazdanfar är självisk?

  Att enbart tänka på sig själv, utan ringaste hänsynstagande till andra är själviskt.

  I en nätkommentar berättade en pappa hur hans lille som hade börjat på ett jättebra dagis.

  Inom ett år var samtliga anställda föräldralediga. En strid ström av vikarier gjorde entré och sonens dagis var inte längre jättebra bl.a. pga bristen på kontinuitet hos personalen.

  Föräldrarna tvingades - efter många försök att få det att fungera - flytta sin lille parvel till ett annat (betydligt mer avlägset) dagis pga att omhändertagandet inte längre var acceptabelt och den lille sonen var olycklig.

  Pappan berättade, att han hade fått veta hur många av de föräldralediga förskollärarna, som (på detta dagis) kom tillbaka efter föräldraledigheten...
  endast en (1).

  SvaraRadera
 7. Anonym & Johan .. för min del handlar det här inte om Maryam Yazdanfar .. eller om föräldraledighet i största allmänhet .. utan om det märkliga förfarandet att utse en gravid kvinna till ett uppdrag som hon med 100% säkerhet var tvungen att ta ledigt ifrån och sedan avpolettera henne från samma uppdrag när ledigheten redan var påbörjad??

  Det som gör mig upprörd är dels igenkänningsgraden som mamma med nytt litet barn som får ett dåligt besked när hon är som minst rustad att förhålla sig till det .. och dels den dåliga timingen och omdömet hos både Mona Sahlin som utsåg Maryam och hos Håkan Juholt som petade henne.

  Som jag skrev i kommentaren ovan .. det blev en fråga om trovärdighet och skickade väldigt konstiga signaler till väljarna. Kanske var det avsikten från Mona Sahlins sida? I så fall var det oväntat taktiskt!

  SvaraRadera
 8. "Kanske var det avsikten från Mona Sahlins sida? I så fall var det oväntat taktiskt!"

  Hur då "taktiskt"?

  ----

  Problemet är ju att det finns två samtidiga och sinsemellan helt motstridiga mål. Det anses tyvärr inte acceptabelt, att INTE "utse en gravid kvinna till ett uppdrag som hon med 100% säkerhet [blir] tvungen att ta ledigt ifrån".

  Du undrar, vad det skulle sända för signaler, att inte ge folk uppdrag, som man kan förutse, att de ej kommer att kunna utföra. Tja... att uppdraget är viktigt vore väl det man främst skulle signalera.

  SvaraRadera
 9. @Johan .. Taktiskt i den bemärkelsen att hon placerade en "het potatis" i Juholts knä i form av en gravid kvinna på ett uppdrag hon inte kunde fullfölja.

  På så sätt blev det Juholt som fick framstå som en mansgris som sparkade en nybliven mamma, eller hur?

  Jag håller absolut med dig om att man bör lägga mer vikt vid uppdraget och att målen är motstridiga. I det här fallet har man ju gjort det onödigt svårt för sig med tanke på att partiet samarbetar nära med facket som strider för kvinnors lika rätt i arbetslivet samtidigt som man kallar sig för ett feministiskt parti och talar varmt för jämställdhet.

  Om kvinnor i fertil ålder skulle komma på andra plats i valet till olika uppdrag bara för att de kanske blir gravida .. skulle det skapa ett enormt trovärdighetsproblem. Om kvinnor riskerar att bli av med sina uppdrag av samma skäl .. då blir resultatet det samma.

  Och eftersom hälften av väljarna är kvinnor .. och många har samma erfarenheter som jag av sårbarheten hos en nybliven mamma .. så är hanteringen av Maryam Yazdanfar så lyckad.

  Det hade varit lätt avhjälpt om man hanterat det hela lite smidigare och erbjudit något annat efter föräldraledigheten. Då hade det också varit enklare att bli av med henne lite diskret i ett senare skede om det var huvudsyftet .. om jag får uttrycka det så kallsinnigt.

  SvaraRadera
 10. Taktiskt i den bemärkelsen att hon placerade en "het potatis" i Juholts knä i form av en gravid kvinna på ett uppdrag hon inte kunde fullfölja.

  Maryam Yazdanfar skriver själv, att hon blev ordförande för civilutskottet "för knappa halvåret sedan".

  Mona Sahlin annonserade sin avgång 15 november. Sahlin bör därför ha utsett Maryam Yazdanfar till ordförande i civilutstkottet i god tid INNAN hon själv beslöt sig för att avgå.

  -----

  Du skriver själv, att Maryam Yazdanfar "var gravid när hon fick uppdraget", varför jag inte förstår din oro för, att kvinnor "i fertil ålder skulle komma på andra plats i valet till olika uppdrag bara för att de kanske blir gravida".

  Maryam Yazdanfar skulle inte "kanske" (sic) bli gravid - dvs det handlar INTE ett hypotetiskt scenario.

  Maryam Yazdanfar var redan gravid - dvs det handlar om ett verkligt scenario.

  Jämställer du hypotetiska och verkliga scenarion?

  Eller tror du, att om man INTE "utser en gravid kvinna till ett uppdrag som hon med 100% säkerhet [blir] tvungen att ta ledigt ifrån" så kommer det att leda till, att man inte heller utser en fertil kvinna till ett uppdrag som hon kanske blir tvungen att ta ledigt ifrån"??

  SvaraRadera
 11. @Johan .. Ibland tror jag att vi talar så olika språk att det är omöjligt att göra sig förstådd. Jag kan .. med möda följa dina tankegångar .. kan du ana mina??

  Det är ett faktum att Mona Sahlin tillsatte Maryam Yazdanfar. Orsaken har jag ingen aning om.

  Resten är nog meningslöst att försöka reda ut .. det känns som om jag gjorde mig själv en otjänst när jag försökte.

  SvaraRadera
 12. Hej Any,

  Jag tror, att olika språk är vanligare än man kanske föreställer sig. Det är imho spännande att undersöka hur olika språk kan vara.

  Jag förstår som sagt inte, varför du i dina resonemang verkar jämställa, att man inte utser en redan gravid kvinna till ett uppdrag, som hon säkert blir tvungen att ta ledigt från, med att man inte utser en fertil kvinna till ett uppdrag, som hon kanske blir tvungen att ta ledigt från??

  Kan du kasta lite ljus över hur du tänker..?

  -----

  Om Mona Sahlin inte hade avgått, så hade hon väl låtit Maryam Yazdanfar kvarstå som ordförande trots att Yazdanfar var ledig.

  Juholt vill, föga överraskande, ha ett lag som han
  väljer själv.

  OM Maryam Yazdanfar inte hade varit föräldraledig, så hade det sannolikt inte väckt lika stor uppståndelse att han petat henne som ordförande.

  Det är alltså MER kontroversiellt att peta någon, som har valt att ta ledigt. Jag misstänker att de flesta män (undantagandes Fridolin, Federley, Borgström & co) finner det helt rubbat.

  SvaraRadera
 13. @Johan .. det här inlägget började med min alldeles egna känsla av identifikation med en nybliven mamma och hennes reaktioner .. helt utan andra tankar.

  Det fortsatte med frågan om skillnaden mellan jobb och förtroendeuppdrag för att sedan bära iväg till situationen på dagis där många är föräldralediga och kanske aldrig återvänder med många vikarier och försämrad verksamhet som följd.

  För att sedan handla om hur väljarna reagerar på skillnaden mellan de regler som gäller i arbetslivet och de som gäller för de förtroendevalda och vilka signaler det sänder ut.

  Och så försökte jag vara lite rolig när det gällde Mona Sahlin .. vilket föll platt till marken och nu törs/orkar jag faktiskt inte röra i det hela mer .. för då vete sjutton var vi hamnar någonstans.

  Hade vi suttit tillsammans någonstans och kunnat läst varandras reaktioner och kroppsspråk skulle det däremot ha varit en rolig diskussion och intressant att se vad som skiljer oss åt. Ord kan ha olika värde beroende på vem som använder dem .. det ÄR väldigt spännande, eller hur.

  SvaraRadera