tisdag 21 februari 2012

Jag blir mörkrädd!


Först får vi veta att Socialdemokraterna tänker lösa problemen med vinster i privata bolag inom vård och omsorg, genom att lägga över ansvaret på kommuner och landsting.

Alltså, kommuner och landsting ska få möjlighet att välja stiftelser och kooperativ i stället för riskkapitalbolag?

Inte ett ord om att de innehållslösa avtalen som kommuner och landsting har skrivit på har haft en avgörande betydelse i möjligheten att göra några vinster alls? Inte ett ord om vilka det är som hela tiden har haft ansvaret för tillsynen av vårdens innehåll och kvalitet?

I väg med frågan till kommuner och landsting bara .. så slipper man tänka på det mer? Är det den nya socialdemokratiska politiken?

I Haparanda har kommunens tjänstemän alldeles själva insett detta faktum och skrivit avtal som minimerat risken för övervinster i samma bolag som andra kommuner har matat med vinstmöjligheter .. och det om något visar väl på skillnaden mellan kommuner och kommuner.

Nu presenteras Stefan Löfvens"smarta" plan i Aftonbladets ledare.

Besluten .. dvs politiken .. ska flyttas ner till kommuner och landsting i ytterligare någon sorts självbestämmande, ett slags kommunalt veto??

Jag ryyyser!

Jag är ingen högutbildad människa, men i varje möte vi har med kommuner och försäkringskassor, tillsammans med människor som av någon anledning behöver hjälp eller stöd i den kontakten, så bemödar vi oss om att läsa in oss på det regelverk som gäller, de lagar som finns och de rättigheter som personen i fråga har.

Jag skriver ut underlaget .. eftersom det i 8-9 fall av 10 visar sig att vi är mer informerade än den tjänsteman vi möter. Det är skrämmande att se hur informationen inom kommunerna delges muntligen mellan dem som arbetar, har arbetat eller är nya på jobbet .. och hur fakta förvanskas på vägen och blir någon slags lokal praxis.

Det är också skrämmande att se hur påverkade de kommunanställda .. precis som inom försäkringskassan .. är av det lokala skvallret och kunskapen om den sökandes familjeförhållanden, privata vänskapsförbindelser och tidigare liv.

För min del så önskar jag att kommunerna fick MINDRE ansvar för välfärden .. skola, vård och omsorg .. så att alla människor bedömdes efter samma regler och fick hjälp och stöd på samma villkor.

Risken för att det som är avsett till välfärden skulle påverkas av planer på att "sätta kommunen på kartan" genom stora satsningar på arenor, äventyrsbad eller andra turistattraktioner skulle också minimeras, eller hur?

I dag är det så stora skillnader mellan kommunerna att det kan bero på var du bor om du får gå till Förvaltningsrätten för att få det stöd eller den hjälp som din bekant i grannkommunen får utan vidare.

För att inte tala om hur mycket vi skulle spara in på onödig administration om dessa frågor sköttes centralt i stället för lokalt. Och om något blev feltolkat eller inte riktigt stämmer med lagens intentioner .. ja då var det ju bara en instans som behövde vara motpart i Förvaltningsrätten och utslaget skulle gälla ALLA .. i stället för som nu, att varje kommun har massor av fall uppe till rättslig bedömning och utslagen är högts varierande och helt olika i många fall.

Jag vill ha så lite kommunalt självstyre som möjligt! Helst inget alls inom välfärdsområdena .. och gud förbjude, absolut inte mer!!

Enda orsaken till att jag inte bloggar under mitt eget namn och inte finns på facebook, är att jag inte skulle kunna skriva det här då. Det skulle drabba andra som skulle straffas eller få problem för mina åsikter bara för att de vänder sig till mig och ber om hjälp.

Så är det väl inte HÄR? .. säger någon. I Sverige har vi ju yttrande- och åsiktsfrihet!

Men efter att ha läst andra människors journaler hos både kommuner och försäkringskassan, så kan jag ärligt säga .. jodå, så är det visst här. Du FÅR säga och tycka vad du vill .. men då får du och de dina också ta konsekvenserna av det.

Trampar du på fel tår inom kommunen så passa dig väldigt noga för att söka bygglov, färdtjänst, ersättningar, tillstånd eller något annat som det finns en möjlighet att ifrågasätta och som kan användas som maktmedel mot dig. Och går det att komma åt dig genom att försvåra livet för någon annan, så finns det alltid någon som tar chansen.

"De kommunalpolitiker som faktiskt har ansvaret för att välfärden fungerar måste också ha rätt att fatta besluten. Det är ingen dålig grund för socialdemokratisk välfärdspolitik." .. så avslutas Aftonbladets ledare.

Jag tycker att kommunernas rätt att fatta egna beslut är en väldigt dålig grund för välfärdspolitik redan nu och jag är inte imponerad av det ansvar de tar i dag.

Jag är ärligt talat rädd för min egen kommun, trots att jag kan känna mig rätt säker personligen.

Just nu, i alla fall.

Hoppas jag?

Expr., AB,  

9 kommentarer:

 1. Det är märkligt, man vill att skolan ska flytta tillbaka från kommunernas ansvar till statens ansvar, men annnat kan man flytta till kommunen?

  SvaraRadera
 2. Melmac .. socialdemokratisk logik har jag för länge sedan slutat försöka förstå?? ;-)

  SvaraRadera
 3. Byråkrater och tjänstemän kan alltid gömma sin inkompetens bakom sina fina anställdningsavtal och avsaknaden av ansvar. Oavsett om de sitter i en kommun eller statlig förvaltning. Skulle vi flytta mer bestämmande till de statliga tjänstemännen skulle det vara ännu svårare att klaga när de fattar fel beslut. Trots allt måste en kommunal byråkrat ta sig ut till den egna bilen på kommunhusets parkering vid dagens slut och ta sig hem genom kommunen där de drabbade människorna bor. Kanske i alla fall gör honom lite mindre benägen att vara totalt maktfullkomlig? En statlig byråkrat har alltid noll och inget att frukta.

  SvaraRadera
 4. Byråkrater och tjänstemän kan alltid gömma sin inkompetens bakom sina fina anställdningsavtal och avsaknaden av ansvar. Oavsett om de sitter i en kommun eller statlig förvaltning. Skulle vi flytta mer bestämmande till de statliga tjänstemännen skulle det vara ännu svårare att klaga när de fattar fel beslut. Trots allt måste en kommunal byråkrat ta sig ut till den egna bilen på kommunhusets parkering vid dagens slut och ta sig hem genom kommunen där de drabbade människorna bor. Kanske i alla fall gör honom lite mindre benägen att vara totalt maktfullkomlig? En statlig byråkrat har alltid noll och inget att frukta.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är en svår balansgång det där.

  Å ena sidan är jag övertygad om att när makten försjuts centralt försvinner det egna individuella ansvaret och någon annan skall alltid fixa biffen men om makten försjuts lokalt finns risker för det du skriver.

  /Henrico

  SvaraRadera
 6. Sossar är ansvarslösa kräk. Tror de kan blidka internkritiken, slippa ansvar och komma runt frågan om privatatiseringar genom att dumpa allt på kommunerna.

  SvaraRadera
 7. Byrå-krat ska särskrivas enligt Banarne så det så! Annars så gjorde Norge en stor reform inom området och den verkar fungera bra dvs mindre antal huvudmän för där har man en stor felkälla som tex för äldre som sjukhusen vill bli av med för tidigt och kommunerna inte kan ta emot och så studsas dom sista tiden i livet fram och tillbaka, fram och tillbaka innan dom slutligen ger upp och den är looser i detta spel med mänskligt liv.

  Generellt sett så ska beslut och organisation vara så nära dig som möjligt även om man då får en inblick i hur illa det är skött. Se bara på EU kolossen så inser man ju större desto sämre.

  SvaraRadera
 8. Här är en länk till Norges NAV reform:

  http://www.nav.no/In+English

  När dom skriver att det ska vara ett NAV kontor i varje kommun så ska man komma ihåg att Norges kommuner är många fler och mycket mindre än Sveriges då dom inte hade elefantsjukan på 60 och 70 talet. Så kontoren är många och servicen bra.

  SvaraRadera
 9. Skillnaden är att Norge har resurser. I Sverige låtsas byrå-kraterna att de sitter på medel att fördela. Medger de att kassan är tom, medger de samtidigt att de är överflödiga.

  SvaraRadera