tisdag 18 februari 2014

Jag borde tycka att ...


... årets valrörelse är spännande, intressant och tankeväckande, men det gör jag tyvärr inte?

I stället upplever jag den som löjeväckande, förnedrande och förödmjukande. Sett ur en synvinkel påminner den om två bilförsäljare som försöker kränga den "perfekta" bilen till människor som desperat vill byta bil ... den ene erbjuder ett kanonköp som endast saknar motor och den andre det ultimata fyndet som har allt utom hjul.

Sett från ett annat håll så har årets valrörelse vissa likheter med Siamesens envisa kamp för hävda äganderätten till den yttersta av alla maktsymboler .. Mullvaden.

Nu talar jag inte om en riktig Mullvad utan om en stor tygmus som Hittekatten fick i present och raskt åt upp öronen och svansen på, och förvandlade den till en Mullvad. Inne i Mullvaden fanns en bjällra så att ingen skulle missa var katten som ägde Mullvaden var .. eller VEM som ÄGDE Mullvaden.

Ett slags regeringsinnehav i det lilla.

Till slut försvann den och det säger kanske ingenting om demokratin i vårt hem, men desto mer om min förmåga att utföra ett fullgott saneringsarbete. Uppenbarligen finns det utrymmen i huset som undgår mina omsorger i flera år?

Men så hittade Siamesen den och blev maktlysten. Han bar omkring sitt byte, jonglerade med det, fångade och lekte med det .. hela tiden ackompanjerad av ett envist bjällerklingande.

Rutiga Katten blev irriterad! Hon tyckte Siamesen störde och var förarglig i största allmänhet och ville lägga rabarber på Mullvaden för eget bruk. Hon placerade sig på strategiskt utvalda platser och kastade sig över fridstöraren när han passerade, gav honom en rejäl omgång och jagade honom och hans förbaskade Mullvad in i ett annat rum.

Det dröjde inte länge innan vi åter hörde ett svagt bjällerklingande som närmade sig, Rutiga Kattens svans började piska irriterat och så var cirkusen i full gång.

Ibland .. i samband med måltider .. lyckades Rutiga Katten erövra maktsymbolen och lade den bokstavligen under sig i soffan. Men det dröjde inte länge förrän Siamesen lokaliserat sin dyrgrip och intagit en strategisk position på soffans ryggstöd.

Han dinglade lite med ett låååångt siamesben straxt ovanför Rutiga Kattens sovplats. Lite till,  och till slut så vaknade hon och slog irriterat efter fridstöraren .. som pillade lite förstrött på kudden intill och gäspade ointresserat tills hon somnat om .. och då gleeed han ner ytterligare en bit och pillade lite förargligt på Rutiga Katten .. som blixtsnabbt gick till anfall .. och glömde Mullvaden som Siamesen fångade i flykten när han triumferade rusade ut i hallen.

Därefter bjällerklingade det runt soffan till Rutiga Katten tappade fattningen igen och jagade honom, våldsamt plingande, upp på övervåningen.

Igen och igen.

Till slut så blev det väldigt påfrestande för hela familjen att ideligen höra Mullvadens plingande, omedelbart följt av ett ilsket fräsande och två sprintande katter genom rummen. Och när jag dessutom satte foten på eländet och höll på att göra en bjällerackompanjerad saltomortal i vardagsrummet .. då fick jag nog och lade Mullvaden högst upp ovanpå bokhyllan. Där glömde jag genast bort den och dammet fick fridfullt falla över den.

Total anarki var att föredra framför en löjligt plingande maktkamp.

Några månader senare hördes plötsligt ett siamesvrål inifrån vardagsrummet!

Ett blodisande tjut som innebar att .. där fanns en Siames i yttersta nöd!

Den långbente odågan hade lokaliserat Mullvaden, använt hyllorna i bokhyllan som stegpinnar och lyckats få tag i bytet högst upp. Men, Mullvaden hindrade honom effektivt från att vrida på huvudet, han ville inte släppa den och han satt därmed ohjälpligt fast med hakan på översta hyllan.

Som ett stort X stod han som fastnaglad i bokhyllan, och inte blev han gladare av att jag ropade in hela familjen för att beskåda hans förnedring.

Ungefär så upplever jag årets valrörelse .. två grupper som träter om samma Mullvad och som turas om att manövrera in sig själva i fullständigt löjeväckande situationer.

Egentligen så borde de få varsin Mullvad att leka med .. eller så avskaffar vi hela grejen med Jakten på Makten och satsar på personval direkt till regering i stället. Det kan inte bli sämre.

Jag vet inte riktigt hur många personer som ingår i en regering ... men vid personval så kan vi placera regeringsmakten väldigt högt och sedan ge dem med flest röster i hela landet i uppdrag att tillsammans bilda en fungerande regering, oavsett partitillhörighet.

För det som pågår just nu verkar lika meningslöst, pinsamt och uttänkt av samma isolerade, verklighetsfrånvarande grupp som har hand om Melodifestivalens mellansnack och "underhållning"?SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN,

10 kommentarer:

 1. Det var en rolig liknelse.Undrar vem som skulle hammna högst på listan vid personval.Och egentligen en riktigt bra ide för sämre kan det väl knappast bli.

  SvaraRadera
 2. Kusinen från landet18/2/14 19:54

  Ajajaj! Jag får ont i magen av skratt!

  SvaraRadera
 3. Nej, årets valrörelse känns mest som att välja mellan Big Mac och Whopper. Vi som vill ha annat får vara utan.

  SvaraRadera
 4. Visserligen tror jag inte man kan jämföra dessa sötnosar med politiker, men håll tillgodo ändå....:-)

  http://www.youtube.com/watch?v=FKkejo2dMV4

  SvaraRadera
 5. Kan vi inte slå ihop valet och mellon då? Kanske kanske kunde vi få en politiker som sjöng bra åtminstone eller vet hur en bra melodi kan få folk att lyssna. Kandidaterna skulle givetvis få presentera sig bakom en skärm så inget kan distrahera väljaren som bara har att lyssna till budskapet och möjligen få tilltro till det.

  SvaraRadera
 6. Skulle föredra att se dina katters kamp snarare än det patetiska spel till valkamp vi nu får se på.
  Tack för ett gott skratt!

  SvaraRadera
 7. Härligt med påhopp i kommentarsfältet ifrån åsiktspoliser:

  http://hotlamotte.com/2014/02/20/tack-till-bloggaren-som-kopte-sex-i-prag/

  Ärligt talat! Är det jag som har en konstig människosyn? Har jag helt fel när jag anser att individen är viktigast?

  Jag blir så trött! Jag lägger snart ner, det är inte lönt att ens försöka diskutera.

  SvaraRadera
 8. Tina Häll21/2/14 13:31

  Jag skulle vilja befinna mig som en tyst osynlig åskådare hemma hos dig och dina husdjur, så man fick sig ett riktigt gott skratt! Håller helt med dig om valrörelsen, men tror tyvärr att jag måste byta sida i år, har på nära håll upplevt så mycket indragningar för de som behöver hjälp av samhället så det är inte mänskligt längre.

  SvaraRadera
 9. @Tina Häll.
  Det är mycket som inte står rätt till när det gäller de som behöver mest hjälp i samhället, det håller jag med dig om. Tyvärr är jag rätt övertygad om att andra sidans lösning inte är en bit bättre. Det behövs något där emellan, men det har våra begåvade politiker inte insett.

  Just nu är jag så totalt förvirrad och helt less på allt vad politik heter. Det finns för närvarande inte ett enda parti jag vill rösta på, inget parti har så pass mycket gemensam syn med mig att jag kan tänka mig att lägga en röst på dem.
  Måtte det hända något i denna valsörja (det är ingen valrörelse än så länge) annars kommer jag att blankrösta!

  SvaraRadera
 10. Melmac .. efter en mardrömsfärd i snömodd och på hala översvämmade vägar samtidigt som jag lyssnade på "jämställda" modeskapare på P1 .. tätt följda av en upprörd diskussion om det svenska slaveriet .. så känner jag precis som du.

  Det är märkligt att det fortfarande finns människor som tror att vår regering kan styra EU?? Eller att vi bara kan "säga upp oss" och gå ur EU utan vidare?

  De som målar ut Sverige som ett land där befolkningen är förtryckt inom alla områden samt hotas av slaveri och där kläder med musikanten-korta kjolar och låååånga blottade ben är ett bevis på könsmakt om de designas av kvinnor och ett tecken på kvinnoförtryck om de designas av män .. går det inte att diskutera med.

  Jag har totalt ledsnat på att försöka.

  Tina Häll .. jag skulle också gärna vilja hitta en "sida" som jag tror kunde vara bra för de svagaste i samhället. Tyvärr så är det ekonomin som styr och tvångsåtgärder har aldrig lyckats i något land. Vi kan se på länderna omkring oss hur fort allt kan förändras .. särskilt i de länder som haft en vänsterregering. Det går inte att komma ifrån.

  Därmed inte sagt att jag jublar över det vi har. I år är första gången i livet när jag inte vet var jag ska lägga min röst .. eller OM jag vill rösta alls?

  Kortsiktigt kanske det kan bli lite lugnare på välfärdsfronten vid ett regeringsskifte. I alla händelser så kommer Aftonbladet & twittereliten att sluta med illa underbyggda och hårt vinklade skandalangrepp.

  Men .. Socialdemokraterna ligger fortfarande på samma låga nivå som när Mona Sahlin förlorade valet, så de som är avgörande för ett regeringsskifte är Vänstern och Miljöpartiet. I mina ögon kan de .. med sina ekonomiskt ogenomförbara visioner .. skada landet mer än några andra partier.

  Men det är ju min åsikt.

  Tyvärr så börjar mina husdjur bli till åren allihop .. utom Rackarkotten, så det du läser är gamla minnen från en tid då Maken allvarligt övervägde att flytta ut i lillstugan på gården .. ;-)

  SvaraRadera