lördag 7 juli 2012

"Löfven är i dag extremt överskattad, en politikens bostadsbubbla" ..


.. sa Adam Cwejman i SVT:s debatt från Almedalen i torsdags. Det tyckte jag var träffsäkert, men det gäller inte bara sosseledaren utan hela partiet.

Jag pratar mycket om samhällsfrågor när jag träffar människor. De flesta påstår sig inte vara intresserade .. nej, JAG fattar mig inte på sånt! Nej .. inte ska väl JAG som är så okunnig uttala mig om sånt som jag inte begriper mig på .. men när man talar om sin egen vardag så kommer svaren i alla fall.

ALLA är specialister på sin egen vardag, sina egna förväntningar och sina egna besvikelser.

Så jag tror att jag kan påstå att den stora gruppen som sätter sitt hopp till Socialdemokraterna vill ha ..

Lättare regler och färre begränsningar i sjukförsäkringen .. ungefär som det var före 2006.

Lättare regler och färre begränsningar i a-kassan .. ungefär som det var före 2006.

Jobbskatteavdragen ska vara kvar men pensionärerna ska också innefattas .. och när de får klart för sig att de "förtidspensionerade" varken räknas som pensionärer eller anställda blir de väldigt upprörda eller förvånade.

Bättre vård, högre lön för vårdpersonalen, ökad bemanning på vårdinrättningar OCH valfrihet inom hela välfärdssektorn, men bort med Caremaliknande företag.

Men när jag berättar att, det var under Socialdemokraternas regeringstid som Carema startade (1996),  växte sig starkt och nådde nära 3 miljarder i omsättning(2006) och skickade en ansenlig vinst utomlands, så blir man förvånad? Det innebär ju att av 16 års verksamhet så har Carema plockat vinster under 10 års sossestyre??

RUT och ROT är så etablerat att man glömt att det inte fanns på sossarnas tid och ingen tycker att det ska tas bort till förmån för ett system som mer gynnar stora fastighetsägare eller liknande. Alla har antingen en anhörig äldre eller någon i bekantskapskretsen som fått höjd kvalitet på hemtjänstliknande RUT-tjänster eller känner någon som har ett eget RUT-företag och de flesta talar om möjligheten att få det omöjliga gjort med hjälp av ROT.

De flesta sosseväljare vill alltså ha ett bättre trygghetssystem med vidare ramar när livet känns besvärligt och svårhanterligt .. och så talar Stefan Löfven i Almedalen och säger ..

Full sysselsättning.

Ett framgångsrikt och modernt Sverige.

Vår tanke om frihet ska säkras med hållbara resanden och boenden.

Skapa jobb och stärka ekologisk hållbarhet.

Ekologisk frihet.

Hållbar frihet .. för individen handlar det om att göra sitt bästa, utbilda sig, arbeta och betala skatt. Att utveckla sin frihet utan att begränsa andras.

.. så finns det inte ett enda ord som klingar välbekant.

Stefan Löfven talar i stället om frihet. Minst tre olika slags frihet.

En tanke om frihet som ska säkras med hållbara resanden och boenden??

Hållbar frihet? Vad det nu innebär?? Finns det ohållbar frihet och i så fall .. hur yttrar sig den?

Ekologiskt frihet?? Hur skiljer sig den från tänkt frihet och hållbar frihet??

Arbete och skapa jobb .. vad då med .. och HUR skapas dessa arbeten och den "fulla sysselsättningen"??

HUR tänker han "skapa ett framgångsrikt och modernt Sverige"?? .. och vad kostar det?

Pensionärernas "orättvisa" skatt ska fortsätta att vara orättvis fram till den dag den sista 40-talisten dragit sitt sista andetag .. det har Magdalena Andersson tydligt sagt, även om hon inte använde just de orden, så det behövde Stefan Löfven inte orda om och inte heller låtsas om i AB:s chatt efteråt.

Att göra sitt bästa, utbilda sig, arbeta och betala skatt .. innebär i klartext obligatoriska sommarskolor och obligatoriskt kvarsittning för de elever som inte uppnår målen. Det innebär också det samma som vår nuvarande regering vill .. alla ska arbeta .. med det som finns, där det finns och med det du kan under de timmar som du orkar.

Försök att få ihop det med en återgång till gamla tider och förmånligare villkor i välfärden om du kan.

Socialdemokraterna vill tvätta av sig bidragspartistämpeln och framstå som ett handlingskraftigt parti som för en aktiv näringspolitik och lånar till statskassan till förmånliga räntor för att satsa utbyggnad av vägar .. dock inga förbifarter när det gäller Stockholm .. och järnvägar för att få fart på exporten till alla länder som nu har stora svårigheter men som  .. någon gång framöver? .. kommer att törsta efter svenska varor. 

Inte ett ord om längre sjukskrivningar/aktivitetsersättningar/förtidpensioneringar, fler och bättre äldreboenden, bättre villkor för funktionshindrade och ett mer förstående bemötande från myndigheterna?

Inte ett ord om finansieringen av det moderna, framgångsrika Sverige .. och absolut inte ett ord om vilka skatter som ska höjas om nu jobbskatteavdragen ska vara kvar?

Fastighetsskatten?? .. ingen vet?

Inte ett ord om vem/vilka som är tänkta som  samarbetspartners vid en eventuell regeringsbildning och inte ett ord om den kilometerskatt som finns i sossarnas nuvarande budget som kraftigt kommer att höja transportpriserna på det vägnät som det ska lånas till för att förbättra villkoren för exporten .. som därmed blir mindre lönande?

För att inte tala om vad kilometerskatten kommer att göra med priset på våra dagligvaror .. för det är väl ingen som tror att handlarna tänker bjuda på den kostnadsökningen?

Utan löften om bättre, mer tillåtande och generösare regler i välfärden blir Socialdemokraterna ett parti bland alla andra, Stefan Löfvens tal ett tal .. författat av en professionell talskrivare .. som liknar alla andras och de som tror att sossarnas politik går på samma tema som Family Fours gamla schlager blir förmodligen och troligen grymt besvikna.

De' ska va' gamla låtar
Såna som de gjorde förr
Nånting glatt, nånting enkelt
Så att alla hänger me'
Nåt man känner igen
Som en kär gammal vän
Nånting från gamla tider
Det var låtar, det

De' ska va' gamla låtar
Som man sjöng och spela' förr
Varför va' alla låtar
Mycket tjusigare då?
Det va' trevliga ord
Som man sjöng på vår jord
Nåt att le och bli rörd åt
Och att nynna på

De' ska va' gamla låtar
De' ska låta just som förr
Så man blir lätt om hjärtat
Av de minnen som man har
Nånting lätt, nåt med fart
Nånting kul, nånting rart
De' ska va' gamla låtar
Som i gamla da'r


(En sk bostadsbubbla är när det förväntade värdet blir så uppblåst att det helt förlorar kontakten med marknaden och därmed raserar hela bygget .. om jag får uttrycka mig lite lättsinnigt.)6 kommentarer:

 1. Problemet bland sossar och andra rödare (och grönröda) "supporters" är att dom lider av kollektivt kort minne.

  Man kan nästan TRO ibland att dom blev födda 2006 och nu har skrikit i 6 år om "omval" "orättvisor" och nappen

  SvaraRadera
 2. Hållbar frihet?? Fratt (han uttalar "för att" så)jag säger det, det ska bli så när vi tar makten 2014. Detta och övriga statements från Löfvén har samma dignitet. Ingen får veta hur dessa bubblor ska förverkligas, vilka som ska få vara med och leka och hur allt ska finansieras. Men sosseväljarna verkar vara tillfreds med "fratt Löfvén säger att det ska bli så." Vad kostar hållbar frihet, någon sosse som vet att svara?

  SvaraRadera
 3. Jag herregud, en sosse som pratar om friheter? Det är så jävla oförskämt för vems frihet är det han menar, egentligen?

  Nä, jag fick kräkkänningar av denna hycklande gubbe.

  Samtidigt kan jag tycka synd om snubben, han försöker ju ena ett parti fullt med tjuvar och banditer. 113 stycken riksdagsledarmöter och ingen av dem kunde bli partiledare för de var så jävla förbannad på varandra. Givetvi för att de var rädda för att mista sin egen plats vid köttgrytorna.

  S=tjuvar och banditer, vidriga typer tycker jag.

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Hållbar frihet? Frihet har aldrig varit en S grej. Hållbar? Ska vi hålla det i handen? Som en skallra?

  SvaraRadera
 5. Vilka skojare. Nu ska väljare luras att rösta på sol och vårarna.

  SvaraRadera
 6. "Hållbar frihet" mäste således alltid vara bäst-före-märkt?! Intressant, eller egentligen inte.

  Trött på floskler! "LÅT STÅ" som fröken i skolan ibland skrev på svarta tavlan. /G

  SvaraRadera