måndag 9 juli 2012

Semester - vad innebär det?


Jag läser AB:s årliga sorgesång över de orättvisa semestrarna. Den kommer senare nu för tiden på grund av att Almedalsveckan tillhandahåller tillräckligt med material för att dölja nyhetstorkan under semestertid.

Daniel Swedin har aldrig tidigare haft semester, stackarn. I år är det första året som han kan stämpla ut och få sin semester betald. I år är uppenbarligen första gången i Daniel Swedins liv som han har haft en fast anställning.

Jag vet inte varför och inte är jag särskilt intresserad heller. Antingen så har han arbetat som egen företagare .. frilansande journalist med F-skatt, vilket innebär att man tar ansvar för sin egen semesterlön .. och då är han i gott sällskap med alla andra småföretagare som inte heller får någon semester att tala om .. eller så har han arbetat på visstids- och timanställningar eller vikariat och levt upp semesterersättningen.

För semester, det är inte rätten till utlandsresor, äventyrsresor eller resor i största allmänhet .. det är "av arbetsgivaren betald ledighet för rekreation". Vad du sedan gör på din ledighet eller lägger på din konsumtion av fritidsaktiviteter är upp till dig själv att planera för .. utifrån de förutsättningar du har.

Även vid visstidsanställningar, timanställningar, säsongsanställningar och vikariat ingår semesterersättning i lönen, men den betalas ut direkt i stället för i ledighet. Det är löntagarens eget val att välja om  pengarna ska avsättas till framtida semesteraktiviteter eller förbrukas som levnadsomkostnader för stunden.

Jag tror inte Daniel Swedin har förstått det utan upplever det som oerhört orättvist .. och då är det ju tur att han äntligen fått ett arbete där det finns en ekonomiavdelning som sköter den detaljen.

Utlandsresande i form av semester är lika stor rättighet som andra kapitalslukande semesterönskningar .. bil, sommarstuga, husvagn, båt osv osv.

Varför tar inte AB upp orättvisan i att inte alla har råd att ha husvagn/husbil/sommarhus/segelbåt när de är så upprörda över att inte alla har råd att resa utomlands?

Förmodligen så är den orättvisan lika snedfördelad som resandet .. tjänstemännen har gissningsvis oftare husvagn/husbil, segelbåt och sommarstuga än de arbetare som har en lägre lön?

Livet ser ut så .. de som tjänar bäst har råd till mer.

Om det är en fruktansvärd orättvisa så skulle jag vilja se hur många som vill ha en gemensam lön för alla invånare i landet, oavsett utbildning, ansvar och prestation?

Daniel Swedin, till exempel, skull förmodligen tillhöra den grupp som fick avstå en del för att andra skulle få råd till samma semesterdrömmar och livsvanor som han anser sig vara värd.

"Semester är av arbetsgivaren betald ledighet för rekreation".

Men om vi ser på landets alla småföretagare så kan man ju undra vem som betalar arbetsgivarens semester? Kan arbetsgivaren överhuvudtaget ta semester när de anställda är lediga och det inte finns ekonomiska förutsättningar för sommarvikarier?

När ska enmansföretagaren ta semester .. och hur länge fungerar det med ett helstängt företag utan intäkter?

De flesta småföretagare pusslar med sina ledigheter .. en dag här och en dag där .. och helst i närhet av en helg eller en lördag/söndag så det kan bli nästan en hel vecka!

En ledig eftermiddag kan ge "rekreation" för en småföretagare och en solig helg kan betyda inomhusarbete med bokföring och redovisning som blivit eftersatt på grund av hög arbetsbelastning, många sjuka anställda eller semestertider.

För en småföretagare är det semester att sparka av sig skorna och ta ett glas saft på verandatrappan efter att ha semestrat med kantarellsök i skogen några timmar.

Livet är inte rättvist.

Kan inte bli rättvist.

Vi är alla olika och gör olika val. En del spenderar, lånar och förbrukar .. och upptäcker sedan till sin förvåning att det inte finns ekonomi till en utlandsresa och utbrister i bitter klagosång.

Andra planerar, har realistiska drömmar och krav och anser att en sommarledighet är just det .. en sommarledighet avsedd för vila och rekreation .. och njuter av de möjligheter som en längre tids ledighet innebär.

Ytterligare några sliter som djur för att förverkliga sina drömmar om individuell frihet, för att få arbeta med det de drömmer om och med målet att en dag bli så självförsörjande att de kan rå sin egen tid.

Vi är alla olika.

En del vill ha mycket ledig tid .. andra vill ha mycket pengar. De flesta vill helst ha båda delarna .. men att det blir en verklighet, händer väldigt, väldigt sällan.

AB,

3 kommentarer:

 1. Och vi är säkert många - som är anställda i offentlig eller privat tjänst, som jobbar fast vi på pappret har semester...
  Har man resultatansvar och det finns en deadline, så betyder semester att man får en chans att jobba ifatt utan att hela tiden bli störd av telefonsamtal, sammanträden och kollegor...

  SvaraRadera
 2. Själv tycker jag det är fruktansvärt orättvist att vi pensionärer inte får semester.....:-)

  Du har satt fingret på spiken hur det är att vara småföretagare. Jag själv är ju uppväxt i en sådan familj. Lovade därför mig själv att jag aldrig skulle bli egen företagare, eftersom mina föräldrar ständigt jobbade. Så ville jag inte att mina barn skulle ha det. Vad blev jag? Jo, egen företagare. Vilket idag innebär att jag har en ganska låg pension, eftersom jag slarvade och betalade in bara det nödvändigaste till min egen pension. För att få det att gå runt.

  Jag har ett par goda vänner som är egna företagare. De tjänar mycket pengar och kan unna sig en massa av livets goda. De åker utomlands ett par veckor varje år, bor i fin villa i fina området. De har två städerskor som kommer en gång varannan vecka, de skickar bort sina lakan på tvätt osv.

  Men.....de jobbar dygnet runt. Så de hinner knappt göra av med alla pengar de tjänar. De har många anställda som de verkligen värnar om och berömmer. Men det ska alltid råddas något hit eller dit och allt skitjobbet gör de själva för att inte belasta den anställda personalen med det. Så när kvällen och helgen kommer så somnar de i varsin soffhörna.

  Ibland säger hon att hon önskar att hon satt i kassan på Ica. Just för att få sin betalda semester och sina lediga dagar. Samt att slippa jobbet efter arbetsdagen slut.

  SvaraRadera
 3. Just nu har jag semester för första gånge på fem år. :-)

  Fy fanken vad skönt det är.

  /Henrico

  SvaraRadera