tisdag 31 juli 2012

Tillväxt utan tillväxtvärk, eller ..


.. släpp lös kreativiteten och skaparkraften som kvävs under den statliga klåfingrigheten.

Är det någon som gjort sig besväret att gå in på Tillväxtverkets hemsida med anledning av den senaste tidens rapportering om miljonfrosseriet?

I så fall .. var det någon som fick ut något begripligt av vad som stod där?

Själv tror jag att jag förstod att Tillväxtverket under förra året hade ett disponibelt anslag på 3.625 miljoner kronor och verksamhetskostnader på 446 miljoner. Av verksamhetskostnaderna var 49% personalkostnader, vilket åtminstone jag får till drygt 200 miljoner kronor.

Men vad gör de alla 350 medarbetarna på de 11 kontoren som finns på 9 orter?

Jo, Insatser för företag och regioner?

Utvecklar Företagarsajten verksamt.se?

Undersökningar om svenska företags villkor och verklighet .. vilket gav slutsatsen att 3 av 4 småföretag vill växa?

Omfattande ansträngningar för att "lägga grunden till nästa strukturfondsperiod 2012-2020"?

Vad strukturfondsprogrammen innebär framgår inte på något sätt som känns begripligt för mig i alla fall. Läs själva .. "Sverige har åtta regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning.
De åtta regionala strukturfondsprogrammen finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och av nationella offentliga medel. Privat medfinansiering uppmuntras, även om den inte kan ersätta offentlig medfinansiering.
Programmen har utarbetas i en bred krets av aktörer på regional och lokal nivå och bygger på befintliga partnerskap för regionala tillväxtprogram och strukturfondsprogram.
Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) syftar till att minska den regionala obalansen inom EU. ERUF finansierar insatser inom infrastruktur, sysselsättning, lokal och regional utveckling."

Vad? Hur? Varför? Resultat????????????????????????

Alla dessa pengar, alla dessa kostnader för att alla dessa tjänstemän ska kunna begrava sig i papper, statistik och undersökningar, alla dessa sammanträden, möten, samtal, middagar, seminarier och avkopplingsresor .......... och denna totala fixering vid att ett litet företag är ett som startar med miljonlån och många anställda.

Som exempel på motsatsen kan väl nämnas att Ingvar Kamprad började i sin egen källare, utan Tillväxtverk och bidrag från staten .. men sålde förmodligen inte varenda stol för vita pengar .. och se hur det gick för honom!

Tänk om vi i stället för ett Tillväxtverk kunde få ett eller två skattefria år för den som vill starta ett litet enmansföretag på egen bekostnad. Ett litet, litet företag för att testa och utveckla den egna kreativiteten, de egna idéerna och det egna kunnande?

Att få satsa sin egen tid, sina egna pengar och sin egen kreativitet på ett projekt som ger åtminstone pengarna tillbaka och tillfredställelsen i att åstadkomma något utan att staten är där och petar och lägger sig i.

Visst .. en del ledsnar och lägger det som kommer in på konsumtion, men eftersom det inte har inneburit några kostnader så handlar det om så små summor i förlust för staten att de kostat mer att administrera än vad de hade givit i eventuella skatteintäkter.

Men tänk på alla dem som får luft under vingarna. Som lyckas nå ut och får en VINST. En vinst som kan investeras och skapa ytterligare flygförmåga och som ger mer intäkter som kan återinvesteras och kanske till och med lämna utrymme för en anställd och möjlighet uppfylla alla krav som ställs på en liten företagare.

Så går det också att bygga "Fler och växande företag. Stärkt regional utveckling" .. särskilt i glesbygd och det gör det också "Enklare att starta och utveckla företag". Vilket är själva idén med hela Tillväxtverkskolossens existens.

Tänk om staten kunde låta alla dessa kreativa företagarämnen få göra sina första smärtsamma misstag i fred, ta sina första stapplande steg i fred och få skörda de första blygsamma frukterna av sina ansträngningar i fred .. oavsett om de lever på lönearbete, a-kassa, sjukpenning eller försörjningsstöd medan de gör det. För finns det en chans för människor att resa sig ur ett underläge så tycker jag att det är värt att ge dem den .. även om de tjänar en slant på det.

Det tycker jag att de är värda i så fall!

Att vilja är inte alltid att kunna .. men att kunna ta risken, inte få eller våga försöka det tar effektivt död på all kreativitet och skaparkraft och är det något som vi behöver så är det känslan av att allt är möjligt, att det finns framtidshopp, att det går att hitta egna lösningar och att jag får försöka skapa min egen framtid om jag bekostar det själv till att börja med.

Jag tror i alla fall att ett sådant experiment som bara kostar uteblivna eventuella skatteintäkter skulle skapa fler småföretagare till en betydligt lägre kostnad än ett gigantiskt Tillväxtverk som lägger ner miljoner på att nå slutsatsen att tre fjärdedelar av småföretagarna i Sverige vill växa sig större.

Men det låter ju så lätt att jag förmodligen har helt fel.

DNDN, DN, DN, DN, SvD, Expr., AB,

3 kommentarer:

 1. Jag hade en naiv förhoppning att alliansen skulle sätta stopp för dessa skattediare.

  SvaraRadera
 2. Ja, och man inser ju att de verkligen har behövt alla dessa fester och vinprovningar som belöning för det strålande jobb de gjort.

  Mycket märkligt samhälle vi byggt upp. Och som sagt, i dag så ska vi kväva all kreativitet i den svenska byråkratin.

  SvaraRadera
 3. Vill inte att mina pengar går till Tillväxtvärk , vill att det skall användas till att göra förfaranden i företagsutveckling till så smärtfria processer som möjligt.

  SvaraRadera