torsdag 8 november 2012

Bigott ..


.. är ett ord som jag inte tror används särskilt ofta. I stället kan man säga .. överdrivet from, tillgjort from, religiöst trångbröstad, trångsynt, skenhelig, hycklande, fromlande, intolerant, ofördragsam och letar jag efter synonymer till trångsynt så hittar jag .. inskränkt, ensidig, begränsad, fördomsfull, intolerant, insnöad, brackig.

Ett annat ord som används desto mer är ordet debatt som också kan ersättas av följande synonymer .. meningsutbyte, diskussion, åsiktsutbyte, överläggning, dispyt, ordskifte, replikskifte, palaver, batalj, polemik.

Debatt är bra och samhällsdebatt är ännu bättre, eftersom det ger oss en möjlighet att använda oss av demokratins yttersta förmån .. yttrande- och åsiktsfriheten, eller hur?

Hur kan det då komma sig att det har blivit så omöjligt att föra en debatt eller ett åsiktsutbyte nu för tiden?

Åsiktsutbyte .. det hörs ju vad det handlar om. Ett utbyte av åsikter, som i den bästa av alla världar kan öka förståelsen mellan människor med olika åsikter. Den enda förutsättningen för att detta ska ske är att ingen av parterna är .. just bigott eller trångsynt.

Det kan väl inte vara så svårt?

Alltid lär du dig själv något om du lyssnar på någon som du tycker har fel. Kanske inser du till och med att du kanske kan ha fel på en eller annan punkt?

Men något har hänt med vår samhällsdebatt. Det är ingen idé att söka ett samtal när det gäller sociala frågor, feminism eller jämställdhet, kultur, konst, flykting- och invandringspolitik, rasism, yttrandefrihet(!), fel politik(?), polisen .. fyll gärna på listan.

Det har skapats en officiell sanning som innehas av yttrandefrihetens försvarare;  journalister, författare, kulturpersonligheter, etablerade yrkesdebattörer/samhällsvetare, kännigenkändisar, twittereliten, mediapersonligheter och krönikörer .. så gott som alla bosatta i huvudstaden och orsaken till att jag överhuvudtaget kom att fundera över ordet "bigott".

Där finns den enda rätta sanningen .. inskränkt, ensidig, begränsad, trångsynt, fromlande, ofördragsam .. och avviker du från den har du fel. Är du fel person att hävda en bestämd åsikt .. så blir det också fel .. på något märkligt sätt .. hur rätt du än har? 

Rätt åsikt ska vara på rätt plats, typ?

För en liten människa som jag ger det inte så stora effekter. Jag kan sitta här och tycka och fundera och utbyta åsikter med människor som är lika små som jag, utan att det uppmärksammas. Vi .. de ointressanta människorna .. för vår debatt under åsiktspolisens radar och får till skillnad från dem vår nyfikenhet stillad, skapar nya tankar, lär oss och utvecklas.

Men till vilken nytta när de som innehar den "rätta, politiskt korrekta sanningen" slår till som ett forntida KGB om de ser oss som en "grupp" eller någon händelsevis lyckas bli publicerad och .. ve! .. uppmärksammad.

När jag nu läser att Pär Ström, en debattör som framfört tesen att män och kvinnor bör ha samma rättigheter och skyldigheter i något han kallar "jämställdism", nu kastar in handduken och drar sig ur debatten efter att ha utsatts för hot, kränkningar, personangrepp och förtal, så är det inte så mycket hans röst jag saknar som hans rätt att höja den.

Varje tystad röst är ett offer för en kapad och tystad samhällsdebatt och ett otrevligt, taktfast stöveltramp bland dem som ockuperat yttrande- och åsiktsfriheten.

ockupera: inta, ta i besittning, invadera, bemäktiga sig, besätta, hålla besatt, erövra ..ExprDNSvDAB,

5 kommentarer:

 1. Suveränt! Och ändå bara sanningar...
  Ska börja använda bigott oftare.

  SvaraRadera
 2. Jag känner mig väldigt luguber av tilltalsordningen som råder i den s k samhällsdebatten. Det bryr sig ingen om utom du och andra av oss småfolk som bor mer än en mil utanför Slussen.

  SvaraRadera
 3. Blir uppriktigt förbannad. Jag är duktigt less på femimaffian som med fullt blås klagar över sådant de själv utövar; diskriminering.

  Att kalla pär Ström "kvinnohatare" som tex Wollin gör är rent nonsens och bara barnsligt tarvligt och osakligt. Hon har f.ö en ball "syster" i Sanna Lundell vad gäller att vräka på.

  Dessa halvvuxna kvinnliga journalister beundrar de yngre- lite "kaxigare" (i deras ögon) med flämtande andedräkt och av avund fuktade ögon. Tänk att få vara så där yvig å´eldigt "arg" igen? och betyda ngt...suck=)

  Det enda de kan göra är att dreggla ut sitt hat och förakt och därmed är de så små som de faktiskt gör sig. Sorgligt.

  SvaraRadera
 4. Enligt Wikipedia:
  En debatt är ett formaliserat och reglerat system för logisk argumentation där två eller fler parter försöker övertyga en grupp åhörare i en avgränsad fråga. Ordet debatt kommer från franskans de- 'av, från' och battre 'kämpa', och betyder slå sönder (motståndarens argument).

  Diskussion (substantiv) samtal, överläggning, debatt. Ordet kommer från det latinska verbet discutare, där förleden är dis- (i sär) och efterleden är quatere (skaka). Det har med tiden fått betydelsen 'undersöka, pröva'. [1]
  Tre ofta sammanblandade ord: debatt, dialog och diskussion. I en debatt har varje part en agenda som drivkraft. I en diskussion eller dialog kan det i stället vara sökandet efter kunskap eller konsensus som är målet.

  SvaraRadera
 5. Ett väldigt tydligt ex på när budskapet om jämställdheten och den ädla konsten att leva efter den fullt ut finns här

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/sannalundell/article13185740.ab

  Där artikelförfattarinnan faktiskt rakt ut skriver att kvinnan/mamman i alla lägen ska ha HELA barnbidraget som nån sorts "gisslan" och första tjing på att ha "rätt 1000 ggr mer än vad män nånsin kan säga", dels pga oförrätter generellt mot alla kvinnor historiskt bakåt och där skiljer sig inte Sanna Lundells budskap nämnvärt från tex Unni Drougges då det begav sig;
  "Kvinnor!lämna inte er sista bastion" = makten över barnen.

  Att det är lite snaskigt med kampen som SL då förde gentemot pappan till sitt äldsta barn (W Craaford)via A-bladet är ju en sak.Men kontentan av det hela blir att man själv agerar förtryckare. I andra frågor som handlar om jämställdhet på alla plan är "quinn" mer hårddragen; det skall vara LIKA i alla andra sammanhang utom gällande barnen.

  Behåll barnbidraget som gisslan kvinnor- det är er "rätt" som syster i det kvinnliga kollektivet mot gubbslem och patriarkala maktstrukturer.

  den som sa´t han va´t..

  SvaraRadera