fredag 9 november 2012

Kaffereps-sossar!


Svenska Dagbladets Anders Linder myntade i dag ett nytt uttryck .. kaffereps-sossar .. som ni förmodligen kommer att får höra rätt ofta , i alla fall från mig.

Så träffsäkert, klockrent och fullständigt mittiprick är jämförelsen mellan USA:s och Republikanernas Teaparty-rörelse och de svenska Socialdemokraternas kafferep. Två sektliknande, trångsynta och nästan sjukligt bakåtsträvande grupper av "renlärighetsförespråkare" som delar en politisk enhet i två delar .. även om det i ena fallet handlar om en intolerant högerinriktning och det andra en trångsynt vänsterposition.

Våra egna sossar har till och med egna motsvarigheter till Republikanernas Teaparty-värdinna Sarah Palin. Personer som bygger sitt eget verklighetsfrämmande budskap på förbud, lagstiftning, fördömande och hat. De "vet" hur valen ska vinnas, vad människor behöver och vilka som bör utplånas och tillintetgöras för det allmännas bästa. Ingen av dem är främmande för att attackera sina egna .. om de uppfattar dem som svikare eller avfällingar från den enda rätta läran.

Exakt som en frireligiös sekt .. där föräldrar säger upp sitt föräldraskap om barnen ifrågasätter den Gud som ska dyrkas och lydas. Jag får allergiska utslag och mardrömmar av den typens fanatism.

Så det är väl inte så konstigt att det bland kaffereps-sossarna här hemma utbröt rena Maranatastämningen när DE vann valet i USA? Verklighetsförankringen är kanske inte den allra bästa bland sju sorters kakor?

Och här ligger orsaken till att jag aldrig någonsin kommer att lägga min röst på Socialdemokraterna förrän de enat partiet till ETT fungerande parti med ETT enhetligt budskap .. eller TVÅ fristående valbara alternativ .. och förmodligen orsaken till att Barack Obama fick förnyat förtroende.

Köp 3 betala för 2 .. brukar det stå på ställningen med trosor i den affär där jag köper mina. Det är helt ok när det gäller mina underkläder .. men när jag väljer den som ska styra över min framtid de kommande 4 åren, så föredrar jag att få det jag röstar på utan vidhängande kafferep från 50-talet.

Kanske är förklaringen till Sverigedemokraternas framgångar enklare än förståsigpåarna och proffstyckarna kommer fram till. 

Kanske beror det på att man i sanning får det som erbjuds och ingenting annat?? För i valet mellan för lite eller för mycket av någonting som verkar rätt motbjudande, ser väl ett relativt innehållslöst alternativ rätt tilltalande ut?

SvD, SvD, DN, Expr., AB,

2 kommentarer:

  1. Kanske det ligger något i detta varför SD har ökat så i populäritet den senaste tiden. De bryr sig inte om vad partiet står för. Bara hur de har förpackat politiken...

    SvaraRadera
  2. Att vänstern går bakåt är ju inget konstigt, ville de "locka" kvinnorna? ja då duger det inte att sopa sina egna kvinnor av banan med argumentet "en feminist är en feminist" just i vårt parti än om det är en Sjöstedt. Sjöstedteffekten uteblev. *hen* visade sig vara en dålig kvinnlig represen*tant*

    SvaraRadera