tisdag 27 november 2012

På tal om papperstidningar .. (REKLAM!!)

Efter att ha läst Karin Petterssons larmkrönika om den annalkande tidningsdöden, som kommer att förinta demokratin om inte de handlingsförlamade politikerna får tummen ur och hostar upp lite mer presstöd, så känner jag mig nästan tvungen att slå ett slag för den enda tidningen i landet som verkligen förtjänar både uppmärksamhet och utökat presstöd.

Om den nu ens har något?

Men det kanske alla tidningar har?

Har de det??

Se och Hör och Svensk Damtidning kanske går runt på presstöd från skattebetalarna bara för att vi inte ska sitta sysslolösa och oupplysta på landets vårdcentraler och tandläkarmottagningar?

Det har jag faktiskt aldrig tänkt på tidigare?

Men .. den tidning jag syftar på är naturligtvis Grönköpings Veckoblad, (op.lib.)=opartiskt liberal, som, namnet till trots, utkommer en gång i månaden. Det kan kännas lite sparsamt för en nyhetstidning, men här finns allt vi behöver veta i koncentrat och tydligt formulerat.

UTAN reklam!

Novemberbladet innehåller till och med de klassiska "5 frågorna", som avskalat och fint ställs till en person i stället som i AB:s fall till 5 olika personer. Månadens frågesvarare är hr sparbanksdirektören J Vedbom som på frågan, "Har bankerna vållat den ekonomiska krisen?" .. svarar, "Absolut inte! Vi är helt ansvarslösa."

En klar och tydlig fråga med ett klart och tydligt svar, eller hur? Vad mer kan en läsare begära.

En av de följande fyra frågorna behandlar frågan om för generös utlåning som hr bankdirektören reder ut genom att förklara att det inte alls handlar om lån .. utan om uthyrning av pengar och att det som allmänheten felaktigt kallar ränta därmed är att betrakta som lånehyra!

En verklig aha!-upplevelse som öppnade mina ögon!

Det finns också en artikel om "EG-medlemskap med förnuft" där "hr stadsrådet Joel Eriksson (s), presenterar den s-märkta drajven om EG (den europeiska gemenheten)" .. som avslutas med att ett svenskt utträde kan tänkas aktualiseras "när man väl har facit i hand. Huvudsaken är att ett klart ställningstagande om själva inriktningen görs, och att ett sådant ställningstagande snarare präglas av förnuft än av motsatsen".

Genialiskt!

Tidningen innehåller en läsvärd ledare som alla andra tidningar med självrespekt, en debattartikel om kulturens kostnader och vinster, kultursidan innehåller också en Pizza-protest där en pizzabagare protesterar mot att "pizzans användningsområde har utökats till något som inte är naturligt för en vanlig pizza" .. vilket är rykande aktuellt.

Kroppsfixeringen och kvinnokampen få också sitt lystmäte och material till upprörda debattartiklar genom att Grönköpings Dagblad genom idogt grävande journalistik avslöjar att "den i staden med omnejd välkända jättedamen Lola Gustavsson" trollats bort från ett fotografi i Karl A. Berglunds livsmedel & Speceriaffärs senast genomförda marknadsföringsdrajv och ersatts av ett berg av chipspåsar.

Ett klart fall av diskriminering.

Fläsk som visar sig vara nöt, upprörande vanvård i Djuriska parken som, bland annat, hade en hund begraven och sex laxar i en laxask, lokala förslag och nyheter, och Telegröns agerande i en präktig mutskandal där t.om Skatteverket är inblandad är några av de nyheter jag får ta del av denna månad.

Och .. naturligtvis .. har GRÖFO (Grönköpings opinionsinstitur) en rykande färsk opinionsundersökning, som visar att "väljarna anser att Socialdemokraternas och Moderaternas politik i flertalet frågor är till förväxling lika", vilket har väckt bestörtning i partiledningarna.

Stadsrådet Joel Eriksson (s) säger upprört, .. "Det är ju inte rimligt, att det är väljarna som skola avgöra vad som är likartat, och vad som skiljer i partiprogrammen. Det är en bedömning som man inte utan vidare kan  överlämna till lekmän."

"Hr godsägare Justus Bylén (m) går till häftig motattack i skarpa ordalag och säger, ... Äsch! Man gör ju så gott man kan!"

Förslag om lottning om vem som ska få behålla ställningstagandena föreslås.

Ovanstående är bara ett blygsamt axplock av tidningens innehåll.

Om vi räknar med ett lösnummerpris på AB som är 13 kr så kostar den tidningen 390 kr under november månad. Jämför detta med Grönköpings Veckoblad .. helt utan reklam!! .. som är ett koncentrat av läsvärda nyheter, av högsta journalistiska kvalitet, för blygsamma 59 kr per månad .. så borde inte valet vara alltför svårt.

Unna dig själv kvalitet i nyhetsrapporteringen och prenumerera på Grönköpings Veckoblad (op.lib) = opartiskt liberal!!

Läs mer .. vakna!, engagera dig! få fart på hjärncellerna! .. genom att gå in på www.gronkoping.nu

1 kommentar:

  1. Ha ha ha, det bästa jag läst på länge, påminner om en annan bloggare från ab-tiden. :-)

    /Henrico

    SvaraRadera