måndag 19 november 2012

Sverigedemokraterna .. och min vänstra fot.


Alla förhåller sig till Sverigedemokraterna på något sätt just nu. Visserligen på ett negativt sätt, men förhåller sig det gör de .. alla som begriper hur det ligger till, är och bör vara.
  
Johan Westerholm har skrivit en otroligt läsvärd serie inlägg, kommentatorerna kommer med olika förslag på olika förhållningssätt, samhällsvetare analyserar partiet in i minsta detalj, media klär av partimedlemmarna in på bara kroppen, krönikörerna skriver spaltmeter, politikerna anpassar arbetet så att Sd inte får något inflytande och till och med nyhetsflödet redigeras så att inga störande uppgifter når partiets sympatisörer.

Det hela påminner om ett gäng specialistläkare som allvarsamt konfererar medan de går ronden och talar över huvudet på patienterna.

Rätt eller fel? Ja, vad vet jag .. jag har inga akademiska poäng i stadsvetenskap, förstår inte ens alla ord i de analyser som når mig, har ingen erfarenhet av politiskt arbete .. kort sagt, jag är en fullständigt vanlig människa.

Men något känns inte bra i allt det här?

Om våra folkvalda politiker måste anpassa sitt arbete och sina förslag så att Sd inte får en vågmästarroll i beslutsfattandet .. är det då inte risk för att det förlamar det arbete som väljarna förutsätter att deras politiker ska utföra?

Behöver vi blockpolitiken alls då? Om allas framtidsarbete begränsas av samma mål .. lägga förslag som alla kan godta utan hjälp från Sverigedemokraterna?

Vart tar demokratin vägen i allt detta? Ska människor se lösningar, på för dem livsavgörande frågor, urvattnas till meningslöshet bara för att Sd inte ska kunna utnyttja sin vågmästarroll som de fått i ett demokratiskt val?

Vad händer om Sd växer sig så stora att det nästan inte går att fatta några nya beslut utan deras inblandning? Ska de övriga partierna lägga ner jobbet för att undvika samarbete?

Vad händer då med oss?

Och när tidningarna får en nyhet där en gammal dam säger .. "det var 5 män, en talade danska och de andra ett språk jag inte förstod" .. och behåller dansken och plockar bort resten .. är det riktigt rättvist mot vårt grannland Danmark? Eller rättssäkert, för här ger man intrycket att EN talade danska .. och resten svenska, och vad har polisen för hjälp av det när de ber allmänheten om hjälp? Av reaktionerna att döma så gjorde den redigeringen dessutom mer skada än nytta.

Som sagt .. allt som har skrivits och allt som har sagts, på ett insiktsfullt och kunnigt sätt i det här sammanhanget, är säkert väldigt intelligent, analyserat ur ett historiskt/socialt/politiskt perspektiv och det jag skriver om grundar sig enbart på hur jag läser och upplever min närmiljö, människorna som jag möter i den och hur det ser ut i de relationer jag har med omvärlden.

Och det är ju inte mycket att komma med.

Men jag kan inte låta bli att jämföra det hela med vad som hände när jag uppsökte svensk sjukvård med min vänstra fot.

Direkt blev jag erbjuden stödbandage, inflammationshämmande läkemedel, kortisonsprutor, inlägg i skorna, sjukgymnastik, massage(?), nästan allt jag ville ha .. utom den röntgen som skulle ha talat om att jag hade en fraktur.

Eftersom ingen tyckte att det fanns ett behov fick jag verkligen slåss för rätten till denna röntgen, och eftersom det tog alldeles för lång tid så inser jag att jag kommer att få dras med en fot som aldrig riktigt blir som den var tidigare. Fördelen är dock att jag tvingas förnya mitt skoförråd .. vilket inte är en helt oangenäm sysselsättning.

Vad har nu min vänstra fot med Sverigedemokraterna att göra, undrar någon säkert?

Jo, i mina ögon borde det inte finnas något behov av ett parti som Sd. Lika lite som jag behövde kortisonsprutor, massage eller sjukgymnastik till min fraktur.

Som jag ser det är Sverigedemokraterna  bara ett symptom.

Ett symptom på att något är fel i samhället .. inte ett parti som kan leda ett land. Men genom att politiker och media erkände symptomet som själva sjukdomen så fick partiet möjlighet att nå den makt det nu har.

Det som framförs som främlingsfientlighet kan lika gärna vara symptom på att människor anser sig berövade någonting, känner utanförskap och letar efter en "syndabock" att rikta sin frustration mot.

Många människor känner vanmakt och hjälplöshet och Sd är deras symptom, inte ett politiskt redskap eller mål. De regler som gäller för ett framtidsinriktat politiskt arbete och de krav som ställs på andra politiker gäller inte inom Sd .. ingen begär det heller .. eftersom de enbart existerar som symptom på något som våra folkvalda väljer att inte se.

Den vrede som deras sympatisörer/partimedlemmar ger uttryck för, både med eller utan sprit och järnrör, är förmodligen ett sätt att uttrycka känslor som de har svårt att handskas med .. oförrätt, bitterhet, sorg och mest av allt, rädsla.

Vi kan inte läka den samhällsfrakturen med ett stödbandage av olika typer av anpassning och förhållningssätt till symptomet, lika lite som min vänstra fot kunde återta sin forna skepnad med hjälp av skoinlägg eller inflammationshämmande läkemedel.

Så jag står lite undrande inför rekommendationerna att anpassa hela det politiska arbetet och nyhetsrapporteringen till symptomet på en allvarlig fraktur i samhället, i stället för att "röntga"/diagnostisera skadan och sätta in åtgärder som läker den?

För .. i likhet med min vänstra fot .. så är risken stor att ett symptom utvecklas till en kronisk skada om den verkliga skadan inte behandlas i tid.

AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Expr., Expr., Expr., Expr., DN,

13 kommentarer:

 1. Så väl formulerat! Tack!/G

  SvaraRadera
 2. Det är redan alldeles för sent. Det spelar ingen roll vad medierna och andra politiker gör nu, skadan har blivit kronisk för länge sedan och jag ser nog mer på den som en elakartad snabbväxande tumör som inte går att stoppa längre.

  SvaraRadera
 3. På pricken skrivet. Jag stödröstade KD för jag ville ha kvar Alliansen (Anders Borg ...) och var helt säkert på att Reinfeldt skulle nu ta tag i Invandring- och integrationsproblem.

  Jag menar ... det ska vara arbetslinjen som mantra och se vad (för snabbt och taffligt) de stuvade om i sjukförsäkringen för att gå i arbetslinjens riktning. Jag var alltså bombsäker på vad nästa steg skulle bli. SD visste jag knappt vad de var och tji så jag bedrog mig då Alliansen vann igen. INGENTING gjordes där, utom för att underlätta för ännu fler att komma som absolut inte behöver bekymra sig om någon arbetslinje.

  Nu undrar jag om det inte är försent. SD växer och obstinata Reinfeldt med fler kommer att köra Sveriges kommuners ekonomi i sank, arbetslösheten stiger ju och bostadsbristen ...

  Jag läste förresten vad jag redan misstänkt. Dorotea, en inalndskommun som vill ha folk. Just alla flyktingar som kom förra året har flyttat söderut. Mao, där finns det plats för nya, som så snart de kan flyttar söderut ... dt måste bli trångt som saligheten någon annanstans, för byggs gör det ju inte i samma proportioner som de kommer.

  SvaraRadera
 4. En sådan utomordentligt bra liknelse, det där med din fot. Jag tror nog de flesta fattar.

  Dock, efter att ha tänkt på saken .... hela sjuklövern anser nog att de visst röntgar då de tittar på den med rosa glasögon.

  /Läsare

  SvaraRadera
 5. ja du Any..det "regering" och riksdag håller på med är att försöka "stasa" bort fotens blodflöde för att den förhoppningsvis ska ramla av, ruttna bort och sen ska såret läka fint å man kan halta vidare?

  Alternativt amputation?

  Jag är inte Zaida, men den chockartade föreställning vi alla deltar i som kallas livet kan plötsligt ha en fot som hoppar å studsar fram- glad att bli av med en sjuk "kropp" utan både knopp och räddning.

  So 2 speak. Älskar ditt bildspråk.

  SvaraRadera
 6. Svensk massmedia undanhåller ju mer eller mindre konstant fakta som gör att läsaren ska kunna förstå vem/vilka som inte sköter sig i det svenska samhället.
  Det är vidrigt och de skjuter sig själva i foten rätt rejält.
  Samt skjuter tilliten till massmedia och i förlängningen demokratin totalt i sank.
  Jag säger bara en sak och det är att Sverige kommer totalt gå helt åt helvete om inte invandringen totalstoppas samt reverseras.

  SvaraRadera
 7. Jag blir häpen och bedrövad över hela debatten.

  Det som jag anser mest beklämmande är att det finns sk "höger" personer som inte ser individer först och främst utan hänger sig åt att klumpa ihop folk i vi och dem, precis som vänstern alltid gör, fast nu med hudfärg och födelseplats som kriterie.

  Att man dessutom tar till ekonomiska argument för att stödja ens egna åsikter om vi och dem, det är så jävla lågt att det är inte klokt. Sätta en prislapp på folk baserat på vad? Vad blir nästa steg? Hörselskadade, rörelsehindrade, lågbegåvade, skall vi sätta prislappar på dem också?

  Det enda jag ser är rädsla och girighet i debatten, tyvärr. Rädsla för de som inte är som osss och girighet för att man helt enkelt inte tror på sig själv.

  /Henrico

  SvaraRadera
 8. Otroligt bra skrivet Anybody - du har överträffat dig själv! :-)

  SvaraRadera
 9. Mycket bra skrivet!

  Förresten - kan inte du titta på denna ledare och fundera ut lite vad man säger där...
  http://www.unt.se/ledare/otrendigt-med-asikter-1968842.aspx

  SvaraRadera
 10. Trollan .. Ja jösses!! Vad säger man efter att ha läst detta?? Jag var tvungen att läsa det flera gånger för att riktigt tro på vad jag läste?

  Iof förklarar frågan .. "Vilket syfte fyller partierna om de bara finns där för att kanalisera medborgarnas åsikter som de ser ut i detta nu?" .. en hel del.

  Varför ska folkvalda politiker ägna sig åt det som är angeläget för väljarna just nu, när man kan använda tiden till skriva ett ordrikt 50-sidigt partiprogram att köra upp i nyllet på dem om ca 2 år?

  Lite grand som att ge fan i att röntga för då vet man att det läker ihop på ett eller annat sätt om ett par år??

  Slutfrågan är också bra .. "Vilket parti tror inte på väljaren?"

  Hahahaha .. vilket parti TROR på väljaren? Och vilket parti tror och lyssnar på ALLA väljare .. även de som röstar "fel"?

  Jag skrev ut det här och tänker .. ;-)

  SvaraRadera
 11. @ Henrico, du skrev ang. SD

  "Personligen kan jag i min värld inte förstå att man inte sätter hårt mot hårt, och då menar jag riktigt hårt. För kärntruppen i SD är och har aldrig varit något annat än fullblodsrasister och fascister."

  Skulle du vilja vara hygglig och utveckla, vad du konkret åsyftar med att "riktigt hårt" enl. dig borde sättas in mot SDs "kärntrupp" (dvs riksdagsgrupp m.fl).

  Rekommenderar en upptrappning av de direktaktioner (dvs våld), som de har utsatts för av vänsterns våldsbenägna drängar (och som säkerhetspolisen idag skyddar SDs riksdagsledamöter mot)?

  Eller anser du, att staten bör agera på ngt sätt t.ex. döma "kärntruppen i SD" till långvariga fängelsestraff alt. internera dem för åsiktsomskolning pga deras (enl. dig) felaktiga åsikter och/eller förbjuda partiet?

  SvaraRadera
 12. Har läst all skit om SD,
  men jag, vänner och bekanta
  röstar på dem vid nästa val.
  Vill inte ha något muslimskt styre,
  med allt vad det medför.
  Skall invandrare bo här,
  får de acceptera våra lagar
  och kultur.

  SvaraRadera