onsdag 6 februari 2013

I Underlandet ..


Lewis Carrolls bok "Alice i Underlandet" handlar om en liten flickans äventyr i en värld som strider mot all logik. Hon sitter under ett träd när helt plötsligt en vit kanin dyker upp. Han plockar upp en klocka ur sin västficka och säger ”Kära nån, jag är sen!”,  skuttar vidare och Alice springer efter honom. Han skuttar ner i ett kaninhål, och när Alice tittar ner faller hon. Hon faller flera mil. Efter det är ingenting sig likt.

För nästan 4 år sedan följde jag en brinnande övertygelse om att orättvisor går att förändra, ner i hålet som ledde till världen som saknar all logik .. Myndighetslandet.

Det myndighetsland jag har färdats genom har inte varit vackert. Det saknar trovärdighet och respekt för människorna som tvingas besöka det och är till stor del befolkat av maktfullkomliga ledare och regelstyrda, rädda och misstänksamma underordnade .. men också med en och annan eldsjäl som tyvärr snabbt bränner ut sig själv.

Precis som Alice har jag förminskats till något mindre än vad jag trodde var möjligt och genom ny kunskap växt mig större än vad jag någonsin trott att jag skulle förmå. Jag har varit med om lika förvirrade möten som det teparty som Alice hade med den Galne Hattmakaren och Påskharen och mött myndighetsrepresentanter som lett lika märkligt bakgrundslöst som Chesire-katten.

Nu har jag inga illusioner kvar och är så in till döden trött på hela systemet att jag inte ens orkar skriva om det, men jag vet nu att det går att strida mot systemet och få rätt .. i en del fall, medan andra som har samma förutsättningar förlorar .. ibland hela sina liv.

Visst, jag borde vara överlycklig för de segrar jag varit delaktig i .. men jag ser bara förlusterna.

Några goda råd kan jag i alla fall dela med mig av.

Om du av någon anledning är oense med en myndighet .. åk aldrig ensam till ett möte. Ta med dig ett trovärdigt vittne, helst en advokat. Be om hjälp att skriva ditt överklagande om du måste överklaga ett beslut som känns fel .. varje ord är otroligt tolkningsbart och kommer garanterat att tolkas till din nackdel. Tro inte på muntliga uppgörelser utan begär ALLTID skriftlig bekräftelse och BEGÄR UT KOPIOR AV DIN JOURNAL, oavsett om det handlar om försörjningsstöd, sjukersättning, assistansersättning eller annan hjälp, vård eller stöd från kommunen eller annan myndighet.

Du kommer med stor sannolikhet att bli väldigt överraskad när du får läsa om dig själv.

Så resultatet av de senaste åren är inte ökad tillit till det politiska systemet och jag känner definitivt inte någon längtan efter fler myndigheter eller ett utökat regelverk att anpassa mig till. I det mörker jag befinner mig i får jag kalla kårar efter ryggen när jag börjar ana åt vilket håll Stefan Löfven vill styra landet .. det kollektiva paradiset där fler myndigheter ser till att alla får lika mycket eller lika litet genom att godtyckligt tolka lagen.

Min spontana reaktion över gårdagens besked var som om partiet viftat med en tvångströja.

I stället för att arbeta för bättre kvalitet och mindre barngrupper i förskolan erbjuder sossarna allmän och kraftigt subventionerad förskola .. lika frivillig som den nuvarande gymnasieskolan .. från 2 års ålder. Samma personaltäthet, samma kvalitet, men med fler barn i grupperna ska förskolan på något outgrundligt vis skänka barnen en bättre start i livet medan föräldrarna på heltid ägnar sig åt att söka jobb som inte finns eller sitter av tiden på diverse arbetsmarknadsåtgärder.

Grundskola .. där målen måste uppfyllas innan eleven går vidare till den obligatoriska gymnasieskolan. Hur lång tid det får ta uppges inte .. men det är väl inte huvudsaken. Det viktigaste är nog att arbetslöshetsstatistiken för unga hålls nere? Men den som inte ställer upp på måluppfyllandet utestängs från alla former av samhällsstöd, om jag läst budskapet rätt?

Obligatorisk gymnasieskola.

Kommunala sommarjobb.

Om sedan bara särskilda (olönsamma) bolagsformer får starta verksamheter inom privat vård-, skola- och omsorg, så kommer det snart att skapa en jämlik valfrihet att välja mellan de goda kommunala alternativen.

Räknar vi med 5 års förskola, 9 års grundskola och 3 års gymnasieskola så kommer alla barn att fostras av staten/kommunen från 2 år fram till minst 19 års ålder och sedan erbjuds det trainee-jobb eller plusjobb för den som inte erövrar en tjänst inom offentlig sektor eller en vinstlott inom något företag i det privata näringslivet.

Efter en så lång startsträcka i statlig/kommunal regi hoppas man förmodligen på att det ska vara goda socialdemokrater som kollektivt tågar ut i förvärvslivet utan krav på utrymme för egna initiativ?

Ungdomsarbetslösheten kommer i alla fall att sjunka högst märkbart om sossarna får igenom sina förslag ... och nu väntar jag bara på att förslaget om de "goda förskolorna" ska följas av förslag på de "goda institutionerna" för den "tärande" befolkningsdelen.

Obligatoriska gruppbostäder för äldre, funktionshindrade och andra som inte klarar sig utan hjälp från samhället. Obligatoriska behandlingshem för missbrukare, obligatoriska vårdhem för psykiskt sjuka och obligatoriska rehabiliteringshem för dem som belastar sjukförsäkringssystemet för lång tid.

Antalet lediga bostäder kommer då att bli fler .. vilket är ett stort plus. 

För varför ska ett stort antal hjälpbehövande åldringar, funktionshindrade eller andra hjälpbehövande sitta och vänta på hemtjänsten i åtråvärda lägenheter när de lika gärna kan vårdas på ett och samma ställe?

Sossarna slår in på en väg som ljudligt kommer att applåderas av Vänsterpartiet och Miljöpartiet och som tack för deras hjälp så erbjuder de säkert utökad offentlig sektor, fler myndigheter, höjda bensinpriser, dubbdäcksförbud i hela landet, höghastighetståg, subventionerade frisörer och cykelreparatörer och då ser jag för mitt inre öga hur den pottklippta, kollektivt fostrade, svenska befolkningen miljövänligt cyklar i takt till de nyskapade jobben i offentlig sektor efter att ha lämnat in sina barn för fostran på de "goda förskolorna".

Ordförande Mao lär ha sagt .. "det är aldrig så mörkt som innan det blir alldeles svart"!

SvD, SvD, SvD, AB, AB, Expr., Expr., LT,

7 kommentarer:

 1. Du har naturligtvis helt rätt. Dock, ser jag med glädje att många inom S är kritiska mot förskoleförslaget. Det kommer att bli strid om detta på socialdemokraternas kongress. Var så säker.

  SvaraRadera
 2. Herregud så gammaldags,är det inte framåt vi ska.Det vore väl bättre att satsa på den skola som är nu och se till att alla klarar av den.
  Konstigt är att dom inte kan se vad som tidigare gjorts,Vad blev bra? vad blev mindre bra?
  Förskola från två år för osökt tankarna till kommunismen och hur bra har det fungerat.Och med så många år formade av staten så tror man nog att den stora massan blir mer lättstyrd men den tiden är tack och lov för längesen förbi.Och så var det ju det där med hur det skulle bekostas, men det skulle dom ta sen!! Man kan ju tycka att dom kunde lämmna en hint om var pengarna ska tas när dom kommer med sådana förslag.Dom tänker kanske vi ska glömma den frågan om dom smyger in den längre fram.jag tycker det är rent oförskämt att inte upplysa om den ekonomiska delen när dom lägger förslag.Man förstår att den är obekväm.Som vanligt behandlas vi som en skock fårskallar.UCH vad less man blir.

  SvaraRadera
 3. Gode värld, Anybody, man vet ju inte om man ska skratta eller gråta. Politiker borde tagga ner och inte alltid tro att de vet bäst i alla frågor!

  SvaraRadera
 4. Obligatorisk skola från 2 - 28 år är att vänta för sossarna har kommit på ett sätt att få bort problemet med ungdomsarbetslösheten. :-)


  /Henrico

  SvaraRadera
 5. Varför kan man inte införa obligatoriskt barnafödande i dessa förskolor. Avsätt bara några rum där med förlossningssängar - barnen skrivs in direkt efter födelsen, föräldrarna får besökstid avsatt var tredje söndag två timmar.Föräldrarna går ut i produktion du ljuva framtid.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipsen. Ska försöka komma ihåg det om jag måste ha med en myndighet att göra.

  SvaraRadera
 7. ... vid 5 års ålder blir barnen medlemmar i SSU som inrättat en avdelning på förskolan. Dissidenter tas om hand av särskilt "hjärntvättorgan" som återför dem till den rätta S-läran.
  Vad som helst är att vänta av "vi som vet bä(s)t ligan".

  SvaraRadera