söndag 10 februari 2013

Vad menar han .. egentligen?


Jan Gulliou utmanar näthatarna, skriver AB och bjuder in till chatt med författaren. Men först får vi läsa en artikel som visar hans ståndpunkt, som är förvånansvärt fokuserad på sverigedemokraternas potens, tillkortakommanden inom det sexuella området och intresse av andras prestationer inom samma område.

Näthatet i Jan Guillous tappning handlar mer om sex än om hot och det skevar till debatten, tycker jag. Det är ju faktiskt lika vanligt att människor uppmanas ta livet av sig, inse att de gör sig bäst som avlidna eller påstås vara hjärndöda/funktionshindrade/fula/värdelösa eller bör se sig om när de vistas utomhus.

Jan Guillou skriver .. "Några av de värst trakasserade och hotade är ju påfallande vackra kvinnor, åtråvärda långt bortom unga sverigedemokraters manliga resurser. Därför faller det vanligaste av alla argument hos dessa hatskribenter – ”problemet är att du får för lite kuk” – på sin närmast tragikomiska orimlighet." .. och där förlorar han mig som läsare.

Vad menar karln?

Är ovanstående kommentar rimligare och mindre kränkande om den riktas till mig som, visserligen är kvinna, men varken är ung, påfallande vacker eller åtråvärd bortom alla gränser?

Innebär det en skillnad om kvinnor som utsätts för sexuella påhopp är "påfallande vackra" eller inte? Vad i herrans namn har kvinnors utseende eller förmåga att väcka åtrå med näthat och kränkande sexuella påhopp eller hot att göra?

Och varför i herrans namn pekar han ut sverigedemokrater och grötar ner sig i meningar som att han tror att "alla sexuellt frustrerade näthatare är högerextremister" och därmed sverigedemokrater samtidigt som han uppmanar dem .. "Kom igen nu småkillar, visa att ni har stake!"

Förstår inte Jan Guillou att alla opinionsbildare som uppmanar till "näthat" eller förakt riktat mot SD är partiets bästa valarbetare. Från Mona Sahlins angrepp via AB:s oavbrutna kampanjer till "ironiska" och nedsättande artiklar från Jan Guillou och hans kamrater har partiet fått mediaexponering värd miljoner .. vilket nu visar sig i opinionssiffrorna.

Sverigedemokrater är inte bara testosteronstinna järnrörsförsedda unga män, utan också helt vanliga människor i alla samhällsklasser .. precis som vänsterpartister, som också är kända för att uttrycka sig minst sagt våldsamt ibland. 

Och var det inte Aftonbladet som uppmanade till ett respektfullt tilltal på nätet alldeles nyligen?

I går eller så???

Näthat är lika illa oavsett vem som ger uttryck för det och de värsta påhoppen med sexuella kränkningar och hot om våldshandlingar inom området tycker jag mig ha läst i kommentarsväxlingar mellan erkända genusdebattörer som vill märkas i mediabruset .. och vänsterextremisterna är väl inte heller direkt underrepresenterade när det gäller näthat.

Jag hade förväntat mig något annat av Jan Guillou.

21:00 .. Kanske någonting i den här stilen .. Ansvaret för debattklimatet ligger i Rosenbad .. som jag nyss fick av Peter Nicklasson? Eller som Sanna Rayman skriver i SvD .. Hat som inte gills.

DN, Expr.,

9 kommentarer:

 1. Det har spårat ur fullständigt nu. Debattklimatet är kört i botten för all framtid och kommer att sluta väldigt illa.

  Jag kikad på sändningen och tyckte Jan Guilou såg full ut. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Men nuuu ska ni få höra. Jo, det var så att när det begav sig då Guillou å Skytte var bästisar å raggade brudar för länge länge sen, på Jurassic Park tiden, så sades de ha ett uttryck om att brudarna skulle vara så småväxta och unga att det skulle vara som att sätta en mask på en krok då "man" satte på dem..

  sant eller inte? Har ingen aning =))

  SvaraRadera
 3. Jag som trodde karln var smart.det här blr bara mer och mer korkat.JÄTTESUCK

  SvaraRadera
 4. Peter Nicklasson10/2/13 20:51

  @Maja, jag skulle inte förvånas om det var sant....
  Guillou är såååå inteläcktujel, vill du retas med honom, Jan Myrdal, m fl så ifrågasätt deras entäleckt. De har komplex för det nämligen.
  Det finns faktiskt vänsterintellektuella (fast de är få) för det ordet har vi väl alla hört, men högerintellektuella finns inte för det ordet existerar knappt.
  Googla på ordet så är styrkeförhållandet 9.730 resultatsökningar mot 1.430, alltså är vänsterintellektuella 7 gånger fler - joho, eller hur?
  Är det inte konstigt att man som vänsterintellektuell känner behov av att man är just detta...?
  Å andra sidan ger sökning på de som bara är intellektuella 799.000 träffar, av den intressanta "avdelning onödigt vetande" kan man ju dra slutsatsen att de skarpaste knivarna inte är politiker :)

  Guillou's tillKORTAkommanden är många... bland annat är allt han inte har ett svar på är "komiskt" enligt honom själv, och så åtföljs det av ett kokett fnitter åt sina egna "komiska" slutsatser så att vi anti-intelalalektiker ska fatta att han minsann är skojig. Också.
  Är han?

  En som däremot drar kloka slutsatser är den här mannen http://www.newsmill.se/artikel/2013/02/09/ansvaret-f-r-debattklimatet-ligger-i-rosenbad
  Läs!

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson .. Tack. Jag lägger din länk under inlägget.

  SvaraRadera
 6. Karln har fått svår hybris och har därför skaffat sig ett eget uttryck eller språk. Se på Björn Ranelid och hans ranelidska, här har Guilldiotiskan slagit till.

  SvaraRadera
 7. Jag har förträngt minnet av den artikeln men jag läste den och höll inte med om ånga bokstäver, och då är jag en av dem som tycker att U:Gs program behövdes göras men att jag önskade att andra än dem som ställde upp hade vågat. Nu var det en viss typ av personer som var överrepresenterade.

  Nå väl till sak. Jag hade inte några bättre förväntningar alls på denna Guillou. Och smart är han inte i min bok och har aldrig varit. Listig, men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 8. Jag tolkar det bara som att Guillou, som jag faktiskt uppskattar, försöker provocera fram tokiga kommentarer, som de sedan kan glana sig i.

  Men SD borde ju vara glada på det viset, eftersom en tydlig Ni-ochDom linje förmodligen borde gynna dem, som läget nu ligger. Mer utpekande, mer offer, mer anklagelser och mindre sakdebatt. Det borde gynna SD. Och den hör gången så ställer Guillou upp på det.

  Utan Aftonbladet vore förmodligen sympatierna för SD mindre i opinionen.

  SvaraRadera
 9. "Jag hade förväntat mig något annat av Jan Guillou."

  Nej, jag förväntar mig inte något mer av JG. Hans bäst före datum har för länge sedan gått ut.

  SvaraRadera