tisdag 29 december 2015

Det är FAKTA! Det finns dokumenterat?


Den sk Carema-affären med de vägda blöjorna blåstes upp stort i Aftonbladet och Expressen hängde på och illustrerade det hela med en bild av Fredrik Reinfeldt iklädd en läckande blöja, skapad av Elisabeth Ohlson Wallin.

ALLA blev upprörda, förbannade och företagets namn blev så synonymt med vanvård .. all vanvård .. även kommunal vanvård .. så att de fick byta namn.

Fakta och dokumenterade bevis var en artikel DN.

En artikel där DN underlät att kontrollera lätt tillgängliga fakta, siffror och statistik och i stället förlitade sig på skvaller och smutskastning från personer som hade personliga motiv för att skada företaget.

Fakta är i alla fall att det helt saknas fakta i hela den här historien.

Men än i dag finns det många som tror på dessa "fakta", trots att alla inblandade har erkänt att det var en historia i stil med vandringssägnen "råttan i pizzan".

FAKTA .. är ännu ett av alla ord som missbrukats så till den milda grad att det förlorat sin betydelse .. för fakta är inte vad en journalist sitter och tycker och tänker på sin kammare, ett tweet från en kändis eller ett luddigt räkneexempel från en komiker som själv anlitar experter för att sköta sin egen ekonomi. Eller ett påstående från någon som är i konflikt med sin arbetsgivare eller någon annan.

I dag skriver MarcusBirro om priset för vår yttrandefrihet och om den åsiktskorridor som alla förnekar och han om något vet hur högt det kan bli..

I kommentarsfältet finns följande ordväxling .. (klicka på bilden så blir den mer lättläst)

Frågeställaren vill .. leva i en öppen demokrati, där alla har rätt till sin åsikt, även om den inte delas av alla. Jag efterlyser en saklig debatt istället för pajkastning, påhopp och påklistrande av epitet.. och .. [v]ad gäller ängsligheten mot SD skulle jag hellre se sakargument i debatten i stället för luddiga påståenden.

I repliken som följer får vi veta .. Att SD-politiker hotat folk med metallrör är fakta. Det finns dokumenterat, av politikerna själva, dessutom. Alltså, inget luddigt.

Om vi helt bortsett från att det hela handlar om SD, så finns det två fel i repliken.

1. De berusade, flyende SD-politikerna hotade ingen med metallrör och

2. det som finns dokumenterat i en film från den enes mobilkamera, dokumenterar två rädda, berusade män som begärt polisassistans eftersom de tror att de är förföljda.

En sorglig historia med två rätt ynkliga huvudrollsinnehavare .. men det är varken fakta eller dokumentation över att någon hotat någon överhuvudtaget.

Men det skildrades så i tidningen .. och då förvandlades händelsen och minnesbilden av filmen till något helt annat. Om nu personen som hänvisar till den överhuvudtaget har sett den?

För i media blåstes de ensamma, rädda männen upp till hotfulla, råbarkade sällar som gick loss på omgivningen med järnrör. Vilket förmodligen gynnade SD mer än om de skildrat situationen som den var .. två fulla gaphalsar som förolämpade allt och alla och sedan inte vågade stå till svars, utan sprang och gömde sig och ringde polisen för att få skydd mot människor som redan glömt dem.

Man ska vara försiktig med vad som påstås vara fakta .. särskilt nu när det är en sådan bristvara i nyhetsrapporteringen.


4 kommentarer:

 1. Hej Any

  Förvisso "OT" eftersom jag inte tänkte att kommentera inlägget...utan snarare en himla massa av dina inlägg som jag har hunnit läsa de sista dagarna sedan jag stötte på din blogg.
  Jag verkligen tycker om ditt sätt att meddela dina tankar kring "det politiska" och har haft stor behållning av att ta del av de.

  Sammanfattningsvis: rätt och slätt ett stort
  TACK

  Manfred alias Kap Horn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv .. eftersom jag skriver för att försäkra mig själv om att det finns fler som tänker som jag. :-)

   Radera
 2. Gott nytt år och tack för i år!

  SvaraRadera
 3. Gott nytt år och tack för i år!

  SvaraRadera