måndag 7 december 2015

En budget är ..

.. något som uttrycker förväntningar, bokföring visar att någon betalat för en tjänst .. men inte att den har blivit utförd eller hur den blivit utförd, en lön som utbetalats till någon .. men bevisar inte att arbetet utförts och att det finns en verifikation/kvitto som motsvarar en utgift .. som kanske var något annat.

Att Sverige i dag har minusränta är inte ett ekonomiskt friskhetstecken. 

Aktiebörsen handlar med förväntade värden .. eller förluster .. på andelar av något som i värsta fall visar sig vara absolut ingenting.

Kvartalssiffrorna för BNP från SCB som presenterades i veckan säger absolut ingenting om de fysiska, faktiska och praktiska problem som Sverige står inför i dag .. bostadsbrist, arbetslöshet, en ökande andel vårdbehövande äldre, allt högre sjukskrivningstal, underskott i kommunernas ansträngda situation, bristen på vårdpersonal, tandläkare, lärare, socialsekreterare och poliser eller bristen på äldreboenden, demensvård  och vård för psykiskt sjuka.

Men DN:s chefredaktör anser att de är beviset för att Sverige går så bra att vi har råd med i princip vad som helst?

Arbetslösheten kan inte lösas genom att alla arbetslösa får skattefinansierade arbeten inom offentlig sektor som också finansieras av skattemedel.

Lösningen på flyktingkrisen kan inte vara att bygga ghetton som fungerar som en stat i staten där människor får fortsätta att leva under samma förtryckande förhållanden som de flytt från. Eller i läger/asylboenden som i princip fungerar som förvaring av det som .. kanske .. kan bli efterfrågad arbetskraft någon gång i framtiden.

Samhällsjournalistiken skulle få ett välbehövligt lyft om nöjesprofiler, dokusåpakännigendisar, artister och kulturarbetare inte fick utrymme att framstå som samhällsvetare, ekonomer eller politiskt sakkunniga.

Med det sagt så skulle det vara trevligt med en offentlig debatt som hade en bredare, mer underbyggd och långsiktigare syn på samhällsutmaningarna än vad vi nu får serverat av journalister och politiker som byter åsikt snabbare än målarfärg torkar.

Drömmen är naturligtvis en regering som ser till landets bästa före partiets, en statsminister som kan driva samma åsikt längre än några månader, en utrikesminister som inser att det övergripande syftet med diplomati är att lösa internationella konflikter .. inte skapa dem .. och att begreppet diplomatisk kräver att man agerar taktiskt, smidigt, försiktigt eller diskret.

För att inte tala om resten av ministerskaran som de flesta verkar se sina uppdrag som verksamheter på en daglig verksamhet för tidigare arbetslösa.

Aldrig någonsin tidigare har jag längtat efter ett valår som jag längtar efter valet 2018. Och aldrig tidigare har vi haft en regering som gett mig en gnagande misstanke det aldrig blir av.


6mannen, HAX,


4 kommentarer:

 1. Men vad ska vi rösta på Any? Jag vet vilka jag INTE vill rösta på, och så ett som jag inte vet om jag vågar rösta på.
  pellafant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget svar att ge dig eftersom jag tänker exakt som du. Men OM jag absolut skulle tvingas välja något exakt just i detta ögonblick så är Kd det minst dåliga alternativet.

   Jag försöker bygga upp ett hopp när det gäller Direktdemokrati eller Borgerlig Framtid .. googla gärna .. men det går dåligt än så länge.

   Radera
 2. Jag vet! Jag ska rösta på den enda oppositionen i Sverige!

  SvaraRadera
 3. Val blir det nog. Som Kristdemokrat vet jag vem jag vill rösta på. Ebba, förstås. Men så länge centern ingår i Alliansen så vill jag först ha garantier för att Alliansen inte kommer fortsätta den strutspolitik de förde senaste mandatperioden.

  Och annars? Tusan vet. Liberala partiet (nej, inte det folkpartistiska förmyndarpartiet), finns de på skalan?

  SvaraRadera