lördag 19 december 2015

Statsminister Stefan Löfven och hans hustru ska bli ..

.. kontaktpersoner för en nyanländ person, avslöjar han i en intervju i Expressen.

"En nyanländ person" .. det är ju också ett sätt att uttrycka sig på. Jag måste gå till SVT:s ordlista för att förvissa mig om att det är det godkända, korrekta och begripliga sättet att beskriva människor som under det senaste året kommit till Sverige och fortfarande håller på att etablera sig i samhället .. och det visar sig att statsministern har tagit del av SVT:s Sverigespegling.

Duktigt!

Annars hade man ju lätt kunnat tro att det handlade om vilken nyanländ person som helst som besöker landet.

Nu hoppas jag att statsministern förstår att uppdraget som kontaktperson är ett rent privat åtagande och att det inte är okej om det delegeras ut på någon underordnad person på regeringskansliet.

Möjligen är det okej om det är hustrun som ska stå för kontaktarbetet, men eftersom Stefan Löfven ser fram emot uppgiften och verkar ha tid över för ideellt arbete, så kan jag tipsa om att det råder en stor brist på kontaktpersoner som kan hjälpa funktionshindrade och/eller rörelsehindrade äldre att få komma utomhus .. åtminstone ett par gånger om året .. eller få hjälp att med oviktigheter som julmatsinköp i stället för hemtjänstens lilla grå låda eller möjlighet att ta sig till det nöjesliv som erbjuds .. gratis julkonserter, julotta eller de ideella organisationernas julfirande.

För av någon anledning har landets kommuner inte längre råd med den typen av lyxförmåner.

Så jag .. och förmodligen många andra .. håller med landets statsminister när han inleder sitt jultal med .. det finns minnen ifrån den här hösten som jag kommer att bära med mig resten av mitt liv.8 kommentarer:

 1. Ber om ursäkt, men jag lyssnade inte på käbblet. Har viktigare saker att göra. Som t.ex. att städa på toaletten.

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror väl inte att jag LYSSNADE på floskelflödet?? Men jag kunde inte låta bli att tänka på skillnaden på statsöverhuvuden .. i USA benådar presidenten en kalkon varje Thanksgiving och i Sverige skaffar sig statsminister en nyanländ kompis.

   Det känns lite nedvärderande för "kompisen" som blir benådad från den slum som alla andra ofrånkomligen kommer att landa i.

   Men antagligen väljs det ut en av alla högutbildade läkare som höjer den svenska kompetensnivån?

   Radera
  2. Det är ju väl känt att alla som kommer hit är högutbildade och med egna meriter höjer den svenska kompetensnivån. Jag bara undrar när alla vi andra otvättade massor, oinsatta och okunniga ska förstå, att det för vårt eget bästa finns politiker som vill utrota oss???

   V

   Radera
 2. Hej.

  Antingen har Löfven så lite att göra att han har tid med detta, och då menar jag att oavsett hur mycket det finns som statsministern behöver göra, så är det så lite han kan få gjort att han har tid med detta.

  Eller så är det ett rejält cyniskt PR-jippo, och kommer som du funderar kring att läggas över på en eller annan praktikant.

  Eller så har Löfven insett att han faktiskt gör mindre skada såhär?

  Hur känns det för alla de som erbjudit sig men inte fått välja, inte fått personen noga granskad (för inte tror väl någon att Mig-verket slumpar fram vem det blir, eller att SÄPO går med på det?) och inte fått ställa några krav på kön, ålder, etnicitet eller tro? Vissa är alltid mer jämlika än andra.

  Personligen tror jag Stefan Löfven skulle hjälpa bättre om han och riksdag samt regering, tjänste- och ämbetsmän solidariskt med kommunanställda sänkte sina löner till deras nivå och avskaffade alla sina anställningsförmåner, styrelseuppdrag och egenföretag. Fast då sänks ju soliditeten på solidaritetens bekostnad.

  Undrar om det är hans egen idé? Har man haft seans och frammanat Marie-Antoinette?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Jag undrar lite om det är OK att Lövet engagerar sig personligen. Tänk om personen visar sig att ljuga. Tänk om han utvisas. Tänk om han dra fördel av just statsministern? Han kan ju vara terrorist.
  Det vore bättre Lövet skulle punga ut ett års kostnad 1 mille för någon ensamkommande i stället. Det vore godhjärtat.
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan gå som för Prinsessan Christinas make som ville göra en god gärning. /T

   Radera
 4. Hej Anybody! Sannolikt, är det någon handplockad "nyanländ" Löfven får kontakt med! De styrande håller ju alla fakta om "skäggbarn" och ekonomiska migranter ifrån sig.

  SvaraRadera
 5. Kan inte han och fru ställa upp som godman kontaktperson eller som familjehem för något ensamkommande barn? Det råder en skriande brist på alla kontaktpersonerna. Överförmyndarnämnden söker med ljus och lykta efter folk som kan ställa upp. I vissa kommuner erbjuder man människor som varit med om stora adoptionsutredningar och sedan fått avslag på det p g av sjukdom att få en ensamkommande gosse familjehemsplacerad där. Herr o Fru Statsminister kunde taflera kanske och vara riktigt "goda".

  SvaraRadera