lördag 5 december 2015

Fredrik Virtanen och Henrik Schyffert verkar ..

.. leva behagliga liv i sin bostäder i Stockholms innerstad, där storstadspulsen aldrig tystnar och gatljusen ständigt lyser längs gator som sällan är folktomma. Inom bekvämt gångavstånd finns teatrar, biografer, caféer, restauranger och kvarterskrogar .. för att inte tala om alla bekanta som också befinner sig inom lika bekvämt avstånd.

Det är aldrig tyst .. du är aldrig helt osynlig. Om du inte absolut vill, förstås.

I Fredriks och Henriks värld kan det som vanliga dödliga ser som en flyktingkris, enkelt lösas om medborgarna nöjer sig med ett mindre gott rödvin eller avstår från två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang i månaden.

Ett bekvämt liv ... långt från det liv de flesta av oss lever. Men det handlar ju inte om "två quattro stagionis, en stor Fanta/person och månad samt ett Netflixabbonemang" eller ett billigare rödvin .. utan om bostäder som inte finns, jobb som inte finns. vårdpersonal som inte finns, poliser som inte finns, vårdplatser som inte finns, pengar som inte finns, tandvård som inte finns och mycket annat som förmodligen finns lättillgängligt för Fredrik och Henrik, men som blir mer och mer oåtkomligt för ett växande antal människor.

Och när jag skriver att detta inte finns, så menar jag det bokstavligen. Sjukvårdspersonal, poliser, tandläkare, företag som kan skapa arbeten, lokaler för vårdboenden osv .. finns inte ens på planeringsstadiet så vi kan avstå från vad som helst utan att det gör den minsta skillnad i det fallet.

Själv bor jag mitt ute i spenaten i den livsfarliga vildmark som finns utanför Stockholms tullar. Några mil från den lilla staden där pulsen begränsar sig till ett kippande efter andan .. dagtid. Både Fredrik och Henrik är uppvuxna i samma Mellansverige, småstadstänkandet och språket finns kvar men den verklighet som de föddes i är inte ens ett minne. Mer infödda stockholmare än omvända lantisar finns inte.

När vi som bor här lämnar hemmet på kvällstid finns det faktiskt flera restauranger, pubar och andra utskänkningsställen att välja på, det finns fler än en biograf .. dvs två .. och nöjeslivet kan väl ses som både blomstrande och spännande eftersom vi har haft dramatiska gänguppgörelser och mordbrand i restaurangbranschen även här. Procentuellt så ligger vi nog inte så illa till när det gäller kriminalitet och våldtäkter heller, jämfört med storstaden?

Men när vi lämnar lokalerna där vi roat oss eller ätit tillsammans, så är ofta den enda puls vi hör vår egen. Fotstegen vi hör på vägen till parkeringen där bilen står på en dåligt upplyst plats är också våra egna .. och hörs det några fler är det rejält pulshöjande nu för tiden. Om det händer något så är det meningslöst att ringa polisen eftersom det är stängt efter kontorstid och de poliser som sköter akuta ärenden är tillgängliga för hela länet, på samma sätt som akuttandvården som bidrar med EN tandläkare för hela länet, efter arbetstid och helger.

Vi har ett sjukhus som inte är anpassat till dagens befolkningssiffror .. och inga kvällsöppna vårdcentraler.

Vi bor i en kommun som just nu .. enligt Fredrik Virtanen .. har drabbats av hjärnspöken och sparar in på allt som går att spara in på.

Länge .. under flera år .. har det saknats platser för äldre dementa i vår kommun. Det saknas också vårdplatser för äldre med rörelsehinder eller sjukdomar som gör att de inte längre klarar sin vardag utan hjälp. Vår kommun lider också stor brist på gruppboenden för funktionshindrade och använder sig ständigt av rättssystemet för att .. om möjligt .. kunna förneka handikappade sin lagstadgade rätt till ledsagare eller personlig assistans.

I år stod det nya demensboendet klart. Ett genomtänkt boende som skulle ge en lika genomtänkt vård till dem som lever i ångest i en verklighet de inte längre känner igen sig i. De anhöriga pustade ut, de som bodde grannar drog en lättnadens suck efter att alldeles för många gånger tvingats ringa polis, socialtjänst eller brandkår när den demenssjuke lyckats hamna i kris- eller katastrofläge.

I dag är demensboendet bostad för ensamkommande flyktingbarn. Livet påverkades för många på ett helt annat och mer livsavgörande sätt än om de köpt ett mindre gott rödvin.

De gruppboenden eller handikapplägenheter som unga funktionshindrade köat i åratal för att få .. finns inte längre ens på planeringsstadiet. Däremot så har två dagcenter blivit ett .. en trång verksamhet där funktionshindrade förvaras den tid de anhöriga måste arbeta. Sysselsättningen är .. eventuellt .. en fikastund eller en promenad runt kvarteret med den fåtaliga personalen .. om ingen är sjuk eller vabbar.

Åldrande föräldrar som hoppats få dö med sina handikappade, vuxna barn i ett tryggt eget boende får återigen bekanta sig med rädslan att dö med "barnet" vid sin sida och ingen som kan överta ansvaret.

Det är köer till de allt trängre äldreboenden som finns och sängarna hinner inte ens kallna innan någon ny döende vårdtagare ligger i dem. För det är enda chansen att få en plats .. att orka  leva så länge att man slipper dö ensam.

Vi har också asylboenden där vi bor och det går inte att bortse från att en stor andel testosteronstinna män med en "medeltida kvinnosyn" innebär nya och inte helt angenäma upplevelser för unga levnadsglada kvinnor eller naiva tjejer i nedre tonåren.

Även en övermogen kvinna som jag kan kallas för "hora" om jag inte är tillräckligt osynlig..

Och jag avstår gärna från både rödvinet, pizzorna, Fantan och Netflix-abbonemanget .. som jag ändå inte vill ha .. om jag bara slapp klumpen i magen när Dottern besöker badhuset .. där ett flertal kvinnor antastats och en del småflickor fått trevande fingrar uppkörda i underlivet när de fångats in av grupper av 5-6 borttappade barn som kallar badhuset för Vattenbordellen.

Det finns problem. Synliggör vi dem, tar tag i dem och diskuterar dem så går de kanske att lösa. Men accepterar vi påståenden som att det inte är annat än "hjärnspöken", och något som vi(!) "använder för att projicera sina problem på flyktingar" .. då ser framtiden inte särskilt ljus ut.

Fredrik Virtanen, Henrik Schyffert och deras vänner gör mer skada än nytta när de använder sin egen bekväma överklasstillvaro i Stockholms innerstad som mall för hur det ser ut i övriga landet.

Jag kan till och med gå så långt att jag tycker att de har varit .. och är .. själva förutsättningen för Sverigedemokraternas stora framgångar bland dem som de anklagar för att projicera sina problem på flyktingar.


18 kommentarer:

 1. En alldeles utmärkt beskrivning av den verklighet som de flesta av oss lever i. //tompas11

  SvaraRadera
 2. Virtanens krönika är ju rent oförskämd mot vanligt folk som upplever just de problem du beskriver.

  SvaraRadera
 3. Tino Sanandaji skriver på sin facebook:

  "Som vanligt har kulturvänstern inget grepp om ekonomiska storheter. Hur mycket inbillar sig Virtanen att man spar på att köpa lite sämre rödvin när total försäljning av rödvin i Sverige är ungefär tio miljarder kronor per år? Bara initial mottagande av flyktingar kostar 60-70 miljarder kronor.

  Om man är tillräckligt ideologiskt fanatisk kan man förneka allt, speciellt om man själv lever gott på att agitera om flyktingkrisen. Övernattade kommunister hyllar fortfarande Kubas ekonomi. Utrikes födda utgör 51 procent av arbetslösa, 60 procent av socialbidrag, 40 procent av ökning av andel i fattigdom. Barn med utländskt ursprung utgör 68 procent av ökning av elever som saknar behörighet till gymnasiet. Är detta gratis? Är det detaljer som inte påverkar samhället? Har Virtanen frågat de som bor i Malmö, Södertälje, Botkyrka och Norrköping om de påverkats av invandring? Har bostadslösa unga som inte kan hitta lägenhet påverkats?

  Ekonomin är abstrakt. Hur ska Virtanen egentligen veta hur mycket flyktingar påverkar ekonomin genom att bara titta sig runt? Står det på skattsedeln? Det är inget som kan besvaras av innumerata journalister som bara utgår från sin egen vardag. Vi väntar med spänning på nästa pubertal analogi efter pizza, Netflix, julskinka och rödvin."

  Tino S är mycket läsvärd. Jag vet inte om du har hans blogg i din lista?

  http://www.tino.us/

  Här är hans facebook:

  https://www.facebook.com/tino.sanandaji?fref=ts

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojomensan .. Tino Sanandaji finns på plats sedan länge .. ;-)

   Radera
  2. Det första man blir blind på osv. ; -)

   Jag rekommenderar Tino Sanandajis facebook. Han skriver som regel ett inlägg varje dag. En annan facebook som kan rekommenderas är Thomas Gürs. Han skriver otroliga 5 - 10 inlägg per dag.

   https://www.facebook.com/thomas.gur.5

   Radera
 4. Hej.

  Helt osökt och utan koppling till det du skriver frågar jag mig om det inte finns jaktlag och hemvärnsfrivilliga på orten.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen hemlighet .. jag har tagit upp det tidigare. På landsbygden har de som ingår i jaktlag naturligtvis vapen hemma och de är ju inte direkt få. Vapenförvaring är omgärdad av många regler .. men nu när polisen är upptagen med annat under oöverskådlig tid så är det nog en och en annan som är ensligt bosatt som har hagelgeväret under sängen.

   Man vet ju aldrig och Gud hjälper den som hjälper sig själv, eller? ;-)

   Radera
  2. Hej.

   Jag har ingen son eller dotter i ålder att vara offer för det du beskriver.

   Staten och dess företrädares (jag exempelvis) legitimitet är avhängig hur väl den fullgör sina plikter. Sviker staten detta uppdrag att värna, skydda, hjälpa men också hundra och straffa, har den gett medborgaren rätt att göra det, om så bara genom att denne är nödd och tvungen.

   Beteende som du beskriver kan inte utbildas bort, endast fostras bort. I en social kontext där beteendet endast bekräftas kommer det att befästas som varandes riktigt; därmed hjälper ingen vädjan till samvete ty där finns inget att vädja till. Olika folk har olika värderingar, och ett folk som inte gemensamt värnar varandra som grupp saknar i många kulturers ögon heder och därmed existensberättigande: om du inte är beredd att slåss, varför skall någon då respektera dig?

   Jag tror att män och kvinnor som jag själv, uppvuxna delvis utanför samhället och som varit tvungna att kraschlanda och klättra upp ur avgrunden har lättare att förstå hur råa de invandrade kulturerna är: hot, våld och tvång, samt lojalitet i hierarkier: familjen, släkten, ätten eller klanen, och sedan folket och tron, med nationalitet på sista plats. Många svenskar har glömt denna fundamentala sanning.

   Håll ihop, och hjälp varandra. Uppmana män och stadiga kvinnor som blir vittne till dylika scener som på badhuset att ingripa tillsammans. Skrik, larma, för oväsen och kalla på hjälp, filma gärningsmännen om möjligt. Ligg på sociala och polisiära myndigheter. Var så jobbig att det blir enklare för tjänstemännen att göra sitt jobb istället för att mörka. Gå på möten i kommunfullmäktige och lyft sådana frågor vid lämpligt tillfälle. anordna demonstrationer. Fråga skolpersonal om vad de gör åt sådana trakasserier i skolan. Och så vidare. Om tillräckligt många ligger på, vågar både tjänstemän och politiker agera.

   Sedan finns det andra sätt att agera, men är man inte van att leva och tänka så, är det ett svårt steg, och man kan aldrig gå tillbaka efteråt. Därför uppmanar jag till civilt motstånd via lagen, särskilt nödvärnsrätten.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 5. Hela pizzastoryn och allt kring den med Schyffert och Virtanen känns för mig mest som överklassens sätt att säga;
  ”Har folket inget bröd? Men låt dem då äta kakor.”
  De är så långt från vanligt folk man kan komma. Att de får utrymme i media säger en del om journalister och redaktörer.

  SvaraRadera
 6. Jaha...ni bor i trevliga idyller i Stockholms innerstad och på landsbygden. Grattis på er som kan ha det trevligt och gemytligt. Själv bor jag i en MKB-fastighet i Malmö.

  Ha det så jävla bra!

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Låt oss hålla ihop så att inte resten av landet blir som delar av Malmö. Jag förstår känslan; har bott på Seved bland andra ställen, och när man larmat med känt resultat (dödsmördarknarkarrasistsataniststämplad) blir man gärna bitter. Men vi lyckas bättre om vi håller ihop. Det vore önskeläge för SVMp-gänget med svenskar i luven på varandra utan att kunna bjuda enad front mot den katastrofala politiken.

   Var glad att du inte bor hos Newsec iaf :)

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 7. Rikard, vi två och alla av dina kompisar håller ihop. Tyvärr kan jag inte hålla ihop med kvinnor i hucklen eller deras män som vägrar säga hej när man möter dem i hissen.

  V

  SvaraRadera
 8. Jo Rikard, jag läste nu din andra kommentar. <jag gillar det du skriver här och på andra forum. Jag kan också tycka att det du förespråkar, någon slags sammanhållning bland oss som anser att sjuklöver-etablissemanget bör ha rätt att få sin sak prövad enligt nu gällande regler, inte är alldeles okontroversiellt. Jag vill helst ha dem ställda till svars, politiker såväl som journalister. Och jag jobbar inom rättsväsendet.

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Allt gott. Bara det att människor kan kommunicera sina kunskaper och erfarenheter har ju skrämt upp både politiker och journalistkår, så jag tror att den samlade effekten av sociala medier kan bli enorm om den inte bara tjänar som ventil och forum utan också som inspiration till den enkla men ack så farliga tanken: vi, som individer och folk, kan styra upp det hela. Makthavare har ställt sig i ett läge där de har att välja mellan det moraliskt goda, det pragmatiskt fungerande, och det taktiskt rätt, och bara får välja två; lösningen hittills verkar vara att inte välja.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 9. För blodtryckets skull brukar jag ju undvika aftontidningarna men nu läste jag virtanen. Herregud - får nog lov att ta en tablett till. Så egotrippade det kan kosta på sig att vara.

  SvaraRadera
 10. Dra ner på dyrt rödvin det var längesen vi gjorde.Nu har vi slutat med billigt rödvin också. Nu är det bara hemkört som vi har råd med på bonnvischan. Det får ersätta både värktabletter och lugnande mediciner, eftersom vi aldrig får tag på några läkare heller.
  Men vi spar in lite på att vi slutat att köpa aftonbladet. förhoppningsvis blir Virtanen arbetslös om fler följer vårat exempel.

  SvaraRadera
 11. Om vi verkligen vill hjälpa till så borde vi väl egentligen köpa fler pizzor och mer rödtjut - tillgång och efterfrågan, det är så fler jobb skapas...

  Och jag håller med om att kultur- och media-elitens von oben attityd antagligen bidragit mer till SD's framgångar än mycket annat.

  SvaraRadera
 12. Åsså ser jag i lokalbladet att Malena Ernman fått något som kallas Martin Luhter Kingpriset för sin humanitära insats. Ska jag spy eller gråta när hon med hela kroppen visa vad jag skall göra och tycka? Tänk vad underbart när den fina världen har svar på alla frågor inom politiken.

  SvaraRadera