onsdag 16 december 2015

Jan Helins nya jobb skapade en väldig diskussion om TV-avgiftens vara eller icke vara.


Säg upp TV-licensen! Vägra betala! Ljug om någon kontrollerar! Smyg med ditt TV-innehav! .. det är en del av vad som eventuellt skulle kunna ge ett budskap om missnöje med SVT:s sätt att sköta sitt uppdrag.

Jag måste erkänna att jag inte riktigt är bekväm med att bryta mot lagen för att visa mitt missnöje med lagstiftarna. Det kan bero på ren feghet eftersom den som står på verandan utanför vår dörr har fri insyn i vårt vardagsrum .. jag stod där själv förut när jag var ute och rökte och hade inga som helst problem med att se stora delar av textade program genom fönsterrutan.

Men rent principiellt så känns det inte bra. Som protest mot en enskild företeelse blir det lite futtigt, och resultatet är nog tveksamt, även om jag i dag inte hade anmält TV-innehav förrän jag blev påkommen med min "sprillans nya" TV-apparat.

Risken med licensflykt är också att makthavarna helt sonika lägger avgiften på skattsedeln så du får betala oavsett om du har tv eller inte.

Men en sak har livet lärt mig .. vill man ha resultat så ska man slå mot plånboken.

Det som skulle ge bäst effekt tror jag är om större delen av tittarna bojkottade SVT:s absolut dyraste program och dessutom avstod från att finansiera det och andra verksamheter genom att telefonrösta in miljoner som till exempel Jan Helin kan använda i sin nya roll som programdirektör.

Jag syftar naturligtvis på MELODIFESTIVALEN!

Bojkotta programmet och ge fan i att telefonrösta, vare sig det är på artister eller idrottsmän eller något annat som kan ge SVT klirr i kassan.

DET är något som kommer att kännas i plånboken .. men då måste vi förstås avstå från kvalitetsunderhållning som ett antal delfinaler med 2 omröstningar vardera och andra Chansen med dubbelt så många omröstningar och så själva Finalen med minst 2 omröstningar och så den STORA finalen med hur många omröstningar som helst.

Massor med pengar till SVT .. och vad får du? Samma sorgliga samling låtar, sorterade och utvalda efter hur Christer Björkman tror att de hotar det bidrag som han vill ska vinna?

Men svenska folket vill inte betala tv-avgift, men ÄLSKAR att skänka pengar till SVT i meningslösa omröstningar?

Så till den milda grad att majoriteten hellre accepterar vilka tv-chefer, programdirektörer, programledare och program som helst än avstår från den förmånen under en enda säsong av Melodifestivalen.

Slå där det känns .. BOJKOTTA ALLA PROGRAM DÄR DU FÖRVÄNTAS FINANSIERA SVT:s NYA VÄNSTERVÅG GENOM ATT TELEFONRÖSTA.

Eller finn dig i att du bidrar till Rättviseförmedlingens påverkan, Kakan Hermanssons lön, den "folkbildande" propagandan och Jan Helins nya jobb .. oavsett om du betalar tv-avgift eller inte.


11 kommentarer:

 1. Tycker faktiskt det är bättre om det blir en obligatorisk avgift som tas ut på alla än en fånig tvingade lag beroende på om du har innehav eller inte. Då får de bekänna färg på ett helt annat sätt. För invändningarna idag mot fast avgift för alla har just varit det att det blir svårt att hålla isär budgeten från övrigt och kommer att påverkas beronde på vem som sitter vid makten.

  Så visst kommer det att sända en tydlig signal om många på en gång nu säger upp sin licens. Framförallt så blir det orsak verkan direkt vid tillsättande, som man uppfostrar en hund, snarare än något som kan bortförklaras som ett dåligt genomförande av mello och att det är orsaken till svikande intresse snarare än det som du vill att folk ska vara orsaken.

  Detta är den enda lagen som jag ser som en ditker politisk sådan och inte som har med den allmänna välståndet för alla att göra. Mina skäl att inte betala har i alla år varit helt ideologiska.

  mvh
  kör för fort ibland också och telefonröstar aldrig

  SvaraRadera
  Svar
  1. OBS!
   Detta är ingen uppmaning till någon att göra något utan bara en analys av orsak verkan.

   Radera
 2. Väldigt många ungdomar idag har inte ens TV. Dom använder bara datorn. Det blir svårt att tvinga på dom en TV-licens,så självkiart kommer det en ny skatt istället som ingen slipper undan. Ju fler som slutar betala desto fortare får vi en skatt.

  Så visst...En bojkott mot Mello och alla andra galor som är till för att samla in pengar,är nog det bästa sättet att protestera

  SvaraRadera
 3. Melodifestivalen har jag bojkottat i många år och följaktligen har jag inte heller telefonröstat så jag stöttar inte SVT på något sätt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Har aldrig telefonröstat och melodifestivalen har jag inte tittat på sedan 30 år tillbaka. //tompas11

   Radera
 4. Vi tillhör dem som gör slag i saken och TV-licensen är uppsagd per den dag nya räkningen ska vara betald.

  Först tänkte vi gömma undan TVn, men ärligt talat så ids vi nog inte. Och det slog oss att det är just bara ungarna som använder TVn. Jättestor plattis för datorspel! Och datorspel kan det inte spelas för litet av :)

  Så, TVn åker faktiskt ut och enhälligt blev det! Vi har inte riktigt bestämt vad vi ska göra med den, men andra handsvärdet torde vara lågt med dagens teknikutveckling.

  SvaraRadera
 5. Jag och min sambo har aldrig haft "TV-mottagare" sedan vi flyttade ihop 1992. Inte heller när vi fick uppkopplingen inkluderad i hyran via vår BR-förening. Har gått alldeles utmärkt. Genom blogg- och tidningsläsande på nätet hänger jag t o m i Let's dance dramatiken som diskuteras på jobbet. Tror aldrig jag upplevts som konstig och okunnig. Snarare tvärtom. Anses nog snarare om påläst och kunnig inom andra mer intressanta områden som diskuteras runt fikabordet, som invandringspolitik och peak-oil etc. Sådant som man som heltidsarbetande löneslav bara har tid och ork att läsa in sig på den lilla tid man har hemma vid datorn om man inte har TV. TV-tittande känns helt enkelt som slöseri med knapp tid.

  SvaraRadera
 6. Söte jesus TV-licensen slutade jag med
  för 10 års sen Hahaha ni är för roliga

  SvaraRadera
 7. Varje dag tror man att nu kan pajas
  styret i landet inte bli sämre. Jo det
  kan det.Nu har man retat upp den danska
  statsminister ochså.

  SvaraRadera
 8. För dem som tröttnat på public service vänstervridning finns mycket annat att titta på, t.ex. detta reportage: https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=_Zm3NQoJuQw&app=desktop

  Ganska avslöjande och tyvärr inte unikt. Jag jobbar också inom statlig myndighetsverksamhet och känner igen mig så väl. Kvinnlig kvotering till ledande befattningar, kompetensen anses oviktig.

  V

  SvaraRadera
 9. Hej.

  SAOB kallar licens för tillstånd
  Staten äga ej lov att
  Som en demimonde
  Suga pengaskatt

  Licens betyda även godtycke
  passar väl på vår stat
  detta leda stycke
  som nu är fet och lat

  Vi kan, vi vill, vi vet - själva
  Ropar nu allt fler
  Och staten tittar ner och ler
  "Ni ej välja väl, va!"

  Så ännu en skatt kommer påföras
  och de snälla får betala allt åt alla
  och aldrig höras ropen skalla:
  "Betala själva ert propagandakalas"

  Det finns flera kreativa och lagliga sätt att slippa skatt, har jag hört. Vill minnas att flera goda artister, politiker och andra goda hetsare har olika upplägg för detta. Finns det egentligen något som hindrar kunniga skattejurister och revisorer att starta och erbjuda dylika tjänster via nätet till en bred allmänhet? När staten agerar folkets fiende är inte bara rättfärdigat och rättvist att minimera sina betalningar, det är rentutav en moralisk handling.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera