måndag 11 april 2016

Ååhh ..

.. så lite det behövs för att sätta guldkant på en hel dag!
Varje dag efter lunch går Maken, jag och Rackarkotten en långpromenad i omgivningarna och nu när det är vår är det en extra bonus som vi som landsortsbor har. Det kvittrar, knoppas, växer och naturen ändrar skepnad från dag till dag. Den här tiden på året är det skönt att leva långt från asfalt, betong och stadspuls.

Ni har ingen aning om vad ni ser på bilden ovanför, eller hur?

Men jag vet att de små svarta prickarna som syns mellan träden är 4 stycken väldigt små vildsvinsungar. Inte större än spargrisar, som Maken uttryckte det.

Fast då ska man nog ha en väldigt stor spargris. Men inte mycket större än en stor katt var de .. enligt min uppfattning.

Nu var vi av förklarliga skäl inte särskilt sugna på att stanna och diskutera den saken. Vi upptäckte smånassarna när vi var alldeles för nära för att det skulle kännas bekvämt att stanna. För mamma Vildsvin befann sig förmodligen i närheten och om vi ställt oss så nära med hund och allt hade jag blivit förvånad om hon inte talat om att vi var på alldeles fel plats.

Så vi gick lugnt och stilla tillbaka åt det håll vi kom ifrån .. och sedan tog vi den här helt misslyckade bilden.

Men jag VET att de var hur jättegulliga som helst och de minsta vildsvinsbabysar jag någonsin sett.

Och att få se dem så nära var nästan som att vinna någon slags utmärkelse!11 kommentarer:

 1. Hej.

  Grymt gulliga, kan man säga.

  Har du någon erfarenhet av att vildsvin stampar i marken för att signalera att man är för nära, även när man inte ser djuret? Jag har upplevt detta i Skåne när jag varit ute med hundar i skogiga delar - det lät som ett dovt trummande, och jyckarna blev både stilla och tysta.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stampandet är väl mest typiskt för älgar .. eller tjurar? Och då gäller det att snabbt ta betäckning eller klättra upp i ett träd .. ;-)

   De gånger jag kommit för nära vildsvin .. och vi bor i landets mest vildsvinstäta område .. har jag varnats av ett tydligt GGRRRYMT!

   Radera
 2. Vad roligt för er! Själv har jag inte sett vildsvinen hemmavid, bara spåren efter dem och vid ett tillfälle hörde jag dem från kökstrappen när det var kolsvart ute.
  Skulle vara kul att se (framförallt kultingar) men då helst inifrån en bil! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan säga så här, jag har sett en galt inifrån en bil. Vill helst inte göra om. Visste de vara stora men fick ändå en chock över hur stora det faktiskt är.

   Radera
 3. Det vattnas alltid i munnen på mig när jag ser Asterix & Obelix grilla vildsvin. Har ni kommit på hur man fångar dom små läckerbitarna ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar. Man blir god vän med jägarna.

   Men glöm inte att kolla för trekiner innan du avnjuter dem. Och ja, mycket gott på grillen.

   Radera
  2. Dunderhoning?
   Hjälper mot allt.

   Radera
 4. Bor (tydligen) också i vildsvinstätt område och har sett några en gång när det sprang en flock på 5-6 st över vägen. Det var en rätt mäktig upplevelse - när jag väl fattat vad det var. Rådjur? Nä. Får??

  Tankarna gick sedan till Asterix och Obelix när jag darrande startat bilen igen.

  SvaraRadera
 5. Trevligt!
  "Pyjamasgrisar" säger vissa.

  SvaraRadera
 6. så himla coolt! Nu ikväll då maken hämtade mig i stan i8nnan skymningen stod 3 rådjur å åt av grannens lökar hehe

  SvaraRadera
 7. Mellan träden.
  Korrekt.
  Fast : ute på ängen vore kanske en lite bättre beskrivning...
  Stolt jag inte gav upp utan fann dem!
  Kanske har jag högre IQ än skonummer i alla fall.

  SvaraRadera