tisdag 10 april 2018

Svenska Akademiens heder och ära?


Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift .. skriver Horace Engdahl i Expressen i dag.

Det gör ju att en vanlig människa ställer sig frågan om hur väl Horace Engdahl själv skötte sitt uppdrag som akademiens ständige sekreterare under åren 1999-2009?

Redan 1997 skrev Expressen om den sk Kulturprofilen efter att en kvinna skickat ett nödrop till bland annat Svenska Akademien om den sexterror hon och andra kvinnor utsatts för. Då sopade den dåvarande sekreteraren, Sture Allén och de övriga akademiledamöterna raskt det hela under mattan, där det fick ligga till sig fram till 2017 och metoo-uppropet.

Trots detta beskriver Horace Engdahl, nära vän till Kulturprofilen och väl medveten om anklagelserna, denne i en DN-intervju, som "en livsstilsförebild"? Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om Forum till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!

Jag tror inte att någon, inte ens akademins ledamöter, klandrar Katarina Frostenson för makens osmakliga beteende, men om någon ska klandras så kanske Horace Engdahl ligger bra till när han inte bara är med och beviljar ekonomiskt stöd till makarnas kulturklubb Forum utan också i sin egenskap av Svenska Akademiens sekreterare (2006) lämnar in en begäran om statlig inkomstgaranti på livstid (sk konstnärslön), till Kulturprofilen .. trots att han som nära vän till familjen knappast kunde vara ovetande om ägarförhållandena, den tidigare anmälan, vännens obegränsade tillgång till akademiens bostäder eller minst sagt märkliga kvinnosyn.

Alla kände Klådan .. skriver Michael Hancock, skribent och musiker med ett förflutet som nyhets- och kulturjournalist på Expressen och Aftonbladet och beskriver vältaligt det som var allmänt känt redan på 80-90-talet. Då hade nog ingen anat att mannen i fråga skulle utses riddare av Nordstjärneorden på rekommendation av Svenska Akademien? En utmärkelse som överlämnades av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid en högtidlig ceremoni.

"Beträdes ledamot med något som emot heder och ära går, varde han för alltid utesluten" .. det är den paragraf i Akademiens stadgar som åberopades i omröstningen gällande Katarina Frostenson uteslutning.

Den kan kanske lika gärna användas i en omröstning gällande Horace Engdahl vars största insats verkar ha varit att sopa all kritik mot vännen Kulturprofilen under mattan, samtidigt som han varit delaktig i att bevilja ekonomiska stöd till akademiledamoten och hennes makes företag. En verksamhet där de verkar ha trott att deras kulturella storhet placerat dem utanför de ekonomiska lagar, skyldigheter och regler som gäller vanligt folk.

Sju av varandra oberoende och trovärdiga personer vittnar om att Kulturprofilen avslöjat namn som endast en akademiledamot kan ha gett honom. Namnen är anonymiserade, förmodligen på grund av att personerna står i beroendeställning till Svenska Akademien eller kan riskera sin försörjning vid eventuella hämndaktioner från dess medlemmar. Namnen är dock kända för utredaren som alltså ser uppgiftslämnarna som trovärdiga.

Men visst, det behöver inte vara Katarina Frostenson som skvallrat för maken. Det kan ju också ha varit den nära vännen och dryckesbrodern Horace Engdahl som diskuterat besluten med den som han ansåg vara akademiens 19:e medlem.

Det vet vi ju faktiskt inte?

Det där med heder och ära verkar ju vara ett töjbart begrepp bland vissa ledamöter inom Svenska Akademien. Den enda som fortfarande verkar tro på de gamla orden och som hittills inte varit ute i pressen och vädrat akademiens smutsiga byk verkar vara Sara Danius .. den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift?

Jag känner starkt för henne och den situation hon befinner sig i och hoppas att hon kan lyckas med sitt mål att öppna upp och nutidsanpassa en verksamhet som verkar ha stelnat runt en liten ängslig grupp som sätter sina egna privilegier före det månghundraåriga uppdraget.

Det är ju utlovat ett pressmeddelande till i morgon och jag måste erkänna att spänningen är oliiidlig.


11 kommentarer:

  1. Vad kan man vänta sig av en Norra Realare som herr Horace?
    Wennerström var ju även elev I den skolan...

    SvaraRadera
  2. Hej Any

    Är inte det symptomatisk för tillståndet i landet?

    Även "kultureliten?" är splittrat och följer inte ens sina egna stadgar utan "aktivister" försöka att ta över.

    Om Svenska Akademin faller, så faller den sista "bastionen" som upprätthåller "Sverigebilden" utomlands.

    Kanske lika bra det?

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Snille & smak?

    Snarare "Firma Feghet & Lathet".

    Försvara det fria ordet, men bara om det är det rätta ordet, med rätt vinkel och ofarligt.

    Odelat stöd till Salman Rushdie? Nej, minsann! Halvkvädna visor om att det fria ordet inte får väcka anstöt? Jajamensann, hvergang!

    Lägg ner eländet. När ett frukt-träd blir för gammalt blir frukten bitter och osmaklig och trädet sprider svamp och parasiter - då skall det fällas och brännas.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rikard

      IS hade välkomnad dig..radikal som du har blivit.

      Uppskattar dina tankar, och din djupa kunskap om det svenska språket...!

      Oavsett det så har jag lagt märke till att du mer och mer har radikaliserats under de åren jag har läst dina bidrag.

      Kan gott och väl förstå det...men ändå...det ledar ingen vart det heller om du inte vill skaka hand med IS?

      Radera
  4. en storm i ett vattenglas, intresset för den svenska akademien utanför Sverige är svalt, minst sagt. akademien är helt okänd utanför en snäv krets kultursnobbar som specialiserat sig på oläsbar literatur. det som Gustav den 3:e menade med snille och smak är något helt annat än det vänsterliberala tramsandet om metoo. vilka har han kladdat på? obegåvade yngre kvinnor som i brist på talang går sängvägen och sedan gråter ut när de inte blev storsäljande författarinnor. inget och inga att ta på allvar.

    SvaraRadera
  5. Om akademien görs om så att de får städa toaletter på halvtid kanske saker börjar förändras i rätt riktning? Kan lösningen vara så enkel?

    SvaraRadera
  6. Hej

    Jag har följt diskussionen på många olika medier, och ja, jag håller med dig Any, det är spännande!

    Jag tycker att det som händer är/blir vägvisande för hela landets kultur (inte enbart med tanke på litteraturpriset).

    Kan det vara så att till syvende och sist så är det Kungen som pekar med hela handen?
    Kan det vara så att han blir mannen som får Sveriges kultur på rät köl igen?

    Det gäller inte enbart litteraturpriset, det står så mycket mera på spel.

    För är inte den gemensamma kulturen det som utgör ett folk, ett rike, en sammanslutning?

    Att Sverige slits itu beror väl bl.a. på att andra kulturyttringar har fått stort utrymme...

    Lycka till Carl XVI Gustav!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är nästan värre än den värsta dokusåpam som man skäms över att erkänna att man inte kan sluta titta på. ;-)

      Jag brukar inte dra kvinnokortet, men i det här sammanhanget verkar det inte vara populärt med starka kvinnor?

      Radera
    2. Hej Any

      I inget sammanhang verkar det vara populärt med starka kvinnor...om man inte har stiftat bekantskap med ett matriarkat samhälle.

      Bin är ett sådant som jag har stiftat bekantskap med under några år...och det som jag kunde se är "same same".

      Det gäller att överleva...oavsett kön, hudfärg, härkomst eller vilka epitet man nu väljer...som tror sig kunna bestämma.

      Men visst, utan tvekan så är jag fascinerat av hur bisamhällets matriarkat klarar av det...

      Radera
    3. Hej igen

      Och Sverige har tagit emot alldeles för många "drönare" vilket kommer att straffa sig, och vilket redan går ut över den kvinnliga delen av befolkningen.

      Fy f-n...

      Radera
    4. "Drönare" Tack för detta ord för det beskriver verkligen den känsla jag får när jag ser dessa horder av sysslolösa yngre män.
      De kallas av vissa för barn och på ett sätt stämmer denna beteckning för något vuxet medvetet ansvarstagande beteende kan man inte skönja hos dem.
      Då har mina 10 åriga barnbarn mer drivkraft.

      Radera