Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

lördag 26 februari 2011

Det finns alldeles för få ..

.. excentriker nu för tiden!!

Jag fick Johan Hakelius bok "Döda vita män" i present av Granntanten häromdagen och jag har inte hunnit längre än till sidan 55, men känner redan att vi lider en stor brist på excentriker här i landet.

Var är alla färgstarka personligheter som går sin egen väg, lever livet utan att låta sig hindras av samhällets alla begränsande, oskrivna lagar??

Visst, det finns några stycken .. kändisar nästan allihop och i de flesta fall excentriska just i kraft av sitt kändisskap .. eller kanske kändisar tack vare att de är så excentriska??

Men annars är det ganska tvärdött.

Vi har blivit väldigt lika, börjar jag inse. Det finns inte mycket utrymme för brinnande engagemang, vansinniga projekt, idiotiska påfund, egen stil, personlig och udda framtoning eller märkliga livsintressen. Och jag ser med en viss förlägenhet att jag själv reagerar negativt på människor som tar plats, brer ut sig, stör .. och är annorlunda.

Hur blev det så?? Det var ju inte så länge sedan .. i alla fall så kommer jag ihåg det .. som det var beundransvärt att våga sticka ut, vara annorlunda, kreativ, skapande och ovanlig.

Vi jagar efter pengar och statussymboler, reser och bär märkeskläder .. men håller stilen och skrattar inte särskilt mycket eller ofta, tror jag.

Det vilar något ängsligt och försiktigt över vår tid.

Nu är allt så sorterat. Kulturella människor till vänster. Vanliga, Arbetande Människor till höger. Intellektuella Människor ovanpå. Andra Människor längst ner. Unga Människor inne och Gamla Människor helt utanför.

Nu känner vi oss kontinentala och lite frisläppta när vi beställer en kaffe latte eller en cappucino och en "smal" semla, innan vi hastar hem till datorn, tv:n, löpbandet och middagen som vi värmer upp i micron.

Vem kommer att komma ihåg oss? Vad finns det för roligt, spännande och inspirerande att skriva om vår tid i vårt land??

Melodifestivalen????

Jag måste genast skaffa mig en förargelseväckande bil, klä in ett rum med guldfolie, klä om mina möbler i rosa och silverfärgad plysch, börja samla på victorianska porslinsfigurer och baka in hemliga meddelanden i mina bullar .. allt detta iförd en fantasifull kreation sammansatt av de mest omöjliga plagg .. och skaffa mig en uppseendeväckande hatt med rosor på!!!

Till att börja med ...

Expr. AB, SvD, SvD

2 kommentarer:

  1. Jag skall samla ännu fler underbara skor med stilettklackar och ännu flera svandunsboor i färger ingen visste fanns. Jag fortsätter ha herrmiddagar och röka cubanska cigarrer och dricka cognac. För övrigt skall jag nog skaffa mig motorcyken med sidovagn nu - inte vänta tills jag blir 80.Jag tror att jag skall fortsätta att gå kurser i magdans och köpa mig underbara stora oäkta ringar. Jag skall skita i vad folk tror om att jag har herrbesök 10-12 gånger om året och de är mellan 6-10 st som förgyller min tillvaro genom att äta min mat.Jag tänker fortsätta köpa konst jag tycker om oavsett vad förståsigpåarna tycker. Jag ska -- först och främst åka till London med dig. Bli inte orolig bara om jag hittar Speakers Corner i Hyde Park för då kommer jag nog att hålla ett underbart tal till sköldpaddans försvar

    SvaraRadera
  2. Tommy Jonsson26/2/11 21:36

    Granntanten du låter för härlig. Skaffa sidovagn och tag med någon herre som får bjuda på middag. På MC dagarna i Västevik hade vi en härlig dam, nästan 80 år, på en HD low rider. Hon var för mig en av sommarens härligaste brudar och jag var nog inte ensam att tycka det.

    SvaraRadera