torsdag 17 februari 2011

Önskas: Kontakt med fattiga.

Gustav Fridolin skriver en varmhjärtad debattartikel i Aftonbladet i dag där han söker kontakt med de fattiga människorna i landet.

Han har under sina resor och kaffestunder ute i landet misslyckats med att få kontakt med människor som öppet erkänner sin fattigdom och öppnar nu en brevlåda och bjuder in till diskussion om vad som bör göras, hur det ska göras och i vilken form det ska göras för att ge de fattiga i landet en möjlighet att komma ur sin situation.

Han bjuder alltså in de människor som debatten berör i det politiska finrummet. Det ÄR en vacker tanke, det är rätt tänkt och jag tycker om Gustav Fridolin för att han tänker så. Men det är också ett typiskt politiskt genidrag där undermeningen är att de fattiga ska stå för idéerna och att Gustav Fridolin och Miljöpartiet tänker genomföra dem.

Jag skrev ett långt inlägg om den svenska fattigdomen .. och raderade det. Jag censurerar mig själv och begränsar frivilligt min yttrandefrihet av ren självbevarelsedrift.

För jag är inte fattig nu, även om vår familj under en period i livet med råge uppfyllde alla kriterier för fattigdom .. och då har jag ingen rätt att uttala mig, om jag inte är direkt självmordsbenägen.

Jag får göra som alla andra som klarar av livet .. om än med nöd och näppe ibland .. jag får i min ensamhet behålla mina tankar och funderingar för mig själv. Det här är ett ämne som det är TOTALFÖRBJUDET att ha åsikter om.

Men jag skulle ge bra mycket för att få läsa de mail som kommer att strömma in till Gustav Fridolin .. och jag skulle ge lika mycket för att få se hans reaktioner och för att få höra hans spontana kommentarer.

Men det kommer jag aldrig att få. Möjligen kommer det att publiceras ett eller annat särskilt sorgligt mail där avsändaren lyckats beskriva sin situation på ett medialt tilltalande sätt .. men några lösningar på problemet med den svenska fattigdomen tror jag inte Gustav Fridolin får den här vägen.

AB, AB, AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar