torsdag 10 februari 2011

Lära för livet?

Det har tydligen smygit sig in ett nytt ämne i den svenska skolan .. Livskunskap! Syftet med livskunskapsundervisningen är att man ... "genom samtal och övningar bland annat ska motverka mobbning, öka förståelsen för oliktänkande och förebygga risken för att eleven ska drabbas av psykisk ohälsa."

Oj, lite livskunskap skulle inte sitta helt fel, även efter många år i arbetslivet, tänker jag och läser vidare och får börja dagen med ett leende på läpparna.

Grundskoleläraren Mikael Ekström har beskrivit en lektion i livskunskap på sajten Lärarnas nyheter och det är väl det roligaste jag läst på länge. Egentligen är själva idén till förväxling lik tanken med Rollspel som var så trendigt på 80/90-talet. Maken tvingades delta i en sådan övningsdag en gång och har faktiskt inte hämtat sig än.

Elevernas reaktioner på livskunskapslektionen var det i alla fall inget fel på .. och man kanske borde vända på steken och låta eleverna förmedla livsglädjen och livskraften till lärarna i stället?

Men jag undrar .. av någon anledning har jag fått för mig att Sverige ligger i framkant när det gäller dataspel och liknande?? Har jag fel??

Om jag har rätt .. varför kan ingen konstruera ett spel .. lika välgjort som de kommersiella spelen .. som sker i olika nivåer, med olika vinster och status. Ett spel där man ska ta sig igenom ett liv utan att mobba, avancera genom ökad förståelse för oliktänkande och genom att fatta beslut som inte medför utslagning, psykisk ohälsa, utanförskap och bidragsberoende?

Det här är ju också ett område där pojkarna har vissa fördelar och kan visa vad de kan. Spelet kan gärna vara på engelska så kanske pojkarna kan visa att, bara ämnet är rätt presenterat, så är glappet inte så vansinnig stort mellan könen.

Det finns ju tydligen utrymme i läroplanen.

Och när man ändå håller på så skulle det nog vara en bra idé att köpa in en spelidé som gav eleverna möjlighet att provleva ett helt vuxenliv. En fast lön .. och så får man "försörja sig", fatta livsavgörande beslut, gifta sig, skaffa barn, köpa hus och betala på lånen, köpa en bil och se vad det egentligen kostar, få kronofogden på halsen om utgifterna skenar och räkningarna blir liggande och stå för konsekvenserna när allting försvinner och det är dags att bygga upp tillvaron igen .. med betalningsanmärkningar och ingen kreditvärdighet ... eller ta ställning till om man har vad som krävs för att starta eget.

Matematik .. Livskunskap .. och livsviktig kunskap om det samhälle som de ändå en dag måste leva i ..

.. är inte det en bra .. och inspirerande .. idé????

Jag känner mig i alla fall rätt nöjd med mig själv.

Expr., AB, SvD, DN

3 kommentarer:

 1. Kusinen från landet10/2/11 11:36

  Sälj in dina idéer till spelkonstruktörer och skolansvariga! De låter toppen!

  SvaraRadera
 2. Låter förvirrande likt Sims. Ngr små förändringar bara så...

  SvaraRadera
 3. Tina Häll10/2/11 12:45

  Lysande idé tycker jag!

  SvaraRadera