lördag 12 maj 2012

Rösta på pastor Jansson ..

.. han har inga bestämda åsikter om någonting , säger Hasse Alfredsson i monologen "Ringaren".



Jag har tänkt mycket på den när opinionsmätningarna visat på ökat förtroende för Stefan Löfven, vecka efter vecka, utan att han egentligen har uttalat några bestämda åsikter om någonting. Dessutom så visar det sig att de bestämda åsikterna han hade INNAN utnämningen till partiordförande har förvandlats till mindre bestämda åsikter i största allmänhet EFTERÅT?

Vi är lite roliga vi människor. Vi letar desperat efter Någon Annan som vi kan projicera vår förväntningar och drömmar på, Någon Annan som ska genomföra det som vi inte kan göra själva eller misstänker är ogenomförbart. Vi vill det tydligen så gärna att vi till och med ser tystnad som en bekräftelse på en outtalad önskan?

En annan liten kul egenhet vi har är att vi också letar efter Någon Annan att skuldbelägga för våra egna eller andras misslyckanden. Vi är inte så noga med vår egen moral men straffar hårt den som ifrågasätter den eller försöker minimera skadeverkningarna av tidigare felaktiga handlingar.

Det är inte sällsynt att båda dessa egenheter drabbar en och samma person. Först höjer vi personen i fråga till skyarna, förväntar oss det omöjliga och ägnar oss åt dyrkan och helgonförklaring .. bara för att i nästa ögonblick kasta samma människa till mediavargarna och en allmän masshysteri som få klarar sig helskinnade ifrån.

Så vi röstar på pastor Jansson för hans brist på åsikter .. vilket ger gott om utrymme för våra egna önskningar .. och så sliter vi honom eller henne i stycken när det visar sig att vi har fel.

Eller har jag fel??


Men oavsett om jag har rätt eller fel .. gör som "Ringaren" rekommenderar och "Rösta på Pastor Jansson! Han är en värdig representant för svenska folket, en utomordentligt fin karl som inte har några bestämda åsikter om nå´nting."


AB, Expr., DN, SvD
Bloggar: DHE, Johan Westerholm, Tokmoderaten, Högberg, Böhlmark

3 kommentarer:

 1. Hej Anybody's place,

  Återigen läser jag en briljant analys av dej över samtidens mysterier.

  Fr.o.m. nu kommer jag att vara en trogen läsare och ser fram emot dina reflektioner.

  Christer, 65, i Sollentuna

  SvaraRadera
 2. Vilket bra klipp. Jag som trodde svensk stand up föddes med Adde Malmberg och Charlie Norman på 80-talet. Det här var ju dessutom roligt till skillnad från Adde :-)

  Tror du har en poäng med opinions-siffrorna. Om man inte är nöjd med det kända alternativet så röstar man hellre på något okänt, för det kan eventuellt innehålla det som skulle göra en nöjd. Dessutom säger de ju att allt ska bli himmelskt bra ifall de bara blir framröstade till makten igen där de hör hemma.

  Däremot så är det ju inte säkert att sådana opinionssiffror håller i sig ifall sossarna kör samma linje fram till valet. Man kan ju hoppas att väljarskalan till slut misstror någon som aldrig ger besked och lovar allting.

  SvaraRadera
 3. Ytterst märkligt att siffrorna stiger när de inte säger ett knyst. Partisekreteraren sa visserligen vid något tillfälle att ökningen beror på att de fått komma fram med sin politik. Var och vad frågar vi som varken sett eller hört något?

  SvaraRadera