onsdag 23 maj 2012

Vilken röra ...


Jag orkar nästan inte kommentera LO:s nyvalde ordförande och hans uppdrag att göra LO till en kassako igen. Men lite road blir jag när jag läser att ett av problemen som ska lösas är synen på kvinnolönepotter och sedan läser att styrelsen utökats från 3 personer till 4 bara för att kunna klämma in ett kvinnoalibi i jämställdhetens namn.

Den "jämställdhetsgesten" kostar medlemmarna över en miljon kronor om året .. och det måste ju kännas tillfredsställande för kvinnsen inom LO-förbunden.

Ett riktigt erkännande, eller hur?

Så läser jag om att sossarna .. som också är ett av LO-basens problem - att vara sossebunden eller att inte vara sossebunden, det är frågan .. slår näven i bordet och kräver hårdare straff på hedersbrott .. MYCKET hårdare .. och då blir jag lite undrande. Hedersvåld är föraktligt och ett allvarligt brott som förtjänar ett hårt straff .. men det är redan straffbart och trots det så förekommer det. Tvångsgifte bör absolut kriminaliseras .. men hur hjälper ett jättejättehårt straff de unga tjejer som blir bortgifta och lämnade i ett annat land på sommarlovet?

Och hur kan hårdare straff vara lösningen på ett brott som få anmäler och hur gynnar ett hårdare straff offren när brottet redan är begånget? För det är väl ändå de som står i fokus?

Antingen så är offren för hedersvåldet redan döda, fullständigt livegna eller lever i de "skyddade" boenden som socialtjänsten kan ställa upp med .. i fullständig skräck för att någon ska försäga sig eller försöka "ena" familjen med svensk samtals- och gruppterapi.

Hedersrelaterat våld syns inte förrän det redan har skett och hårdare straff i all ära .. den som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld springer nog inte och anmäler före, och efteråt är det oftast försent. Dessutom så brukar förövaren för det mesta vara någon minderårig bror som döms till ungdomsvård .. eller är det fel att påstå det??

Men som någon sa på F!:s allra första årsmöte när medlemmarna fortfarande trodde att feminism hela handlade om vanliga kvinnor och vanliga kvinnors problem och behov; .. så länge invandrarkvinnorna lever isolerade och inte har några kontakter .. kanske inte ens ett användbart språk .. i sitt nya hemland så har de heller ingen aning om vilka regler som gäller eller vilka möjligheter som finns, och kommer heller aldrig att förstå vilken värld deras döttrar försöker leva i.

Den enda tryggheten som finns är mannen som ser till att familjen är försörjd och lever efter samma regler som i hemlandet.

Därför ropar ingen efter ett jättehårt straff när dottern "ramlat" ner från balkongen eller blivit "trygg" i ett äktenskap med en äldre välbärgad släkting i Långtbortistan.

Men det låter bra i valrörelsen eller den politiska debatten .. Vi KRÄVER jättejättejättehårda straff!! Hos oss finns TRYGGHETEN, vi är de enda som har trygghetssympolen (S)tefan Löfven!


(Tillägg kl. 22:10 .. Något som däremot borde kriminaliseras och straffbeläggas högt är att inte ta fullt ansvar för dem som vågar berätta och be om hjälp när de utsatts för hedersrelaterat våld. Det kanske skulle ge ett större engagemang, bättre förståelse och effektivare skydd om alla inblandade tvingades vara ansvariga för sina beslut?)

3 kommentarer:

 1. Alla lagar i Sverige som inte har med ekonomiska brott att göra är mer eller mindre tandlösa då bevisbördan är (för?) hög och förundersökningarna näst intill obefintligt.

  SvaraRadera
 2. Detta ämne är så sorgligt naivt behandlat hos oss att ögona blööör å man får hjärnsmälta bara man läser om det.

  "Normen"- vår 4-kantiga ickekrävande-icke-lägga-sig-i mentalitet gör här sin största tankevurpa. Man faller och faller i ett bottenlöst svart hål!

  SvaraRadera
 3. Skalan för olika sorters brott borde bli mer proportionerlig för att försäkra sig om rättvisa, vissa grov vålds och sexualbrott ger lägre straff än ett narkotikabrott

  SvaraRadera