måndag 27 augusti 2012

Det finns minst 50 olika sätt ..


.. att plocka ut vinster ur välfärden, sa Stefan Löfven i Agenda i går när han pressades om just vinster i välfärden.

Så drog han några exempel .. för höga hyror och för många och för högt avlönade människor i ledningen .. vilket gjorde att åtminstone jag förstod att Stefan Löfven också inser att det inte bara är i de privata verksamheterna som det finns människor som skor sig på det som borde hamna i välfärden.

Jag har skrivit det förut .. så många gånger att det nästan blir långtråkigt .. men det går inte att diskutera vinster i välfärden om vi inte också talar om förlusterna i kommunerna.

Men det kommer aldrig en socialdemokratisk ledare att kunna göra, hur gärna han än vill. För det socialistiska budskapet är och förblir att allt som drivs i offentlig regi är bättre, mer solidariskt och framför allt rättvist.

Om den inställningen inte hade haft så sorgligt resultat så hade den nästan varit skrattretande. Särskilt roande är det att höra kraven på att kommunerna ska ha tillsynsansvaret för kvaliteten i välfärden och på så sätt blir tillsynsmyndighet för sig själva.

SÅ solidariskt, jämlikt och rättvist kan det bara vara i Sverige.

Men vad händer om det går att åstadkomma ett totalförbud mot vinster i välfärden som de kräver inne på s-bloggar?

Ja, förmodligen utnyttjar företagarna något av de sätt som Stefan Löfven talade om. De kan starta ytterligare ett bolag .. ett konsultbolag med högavlönade direktörer som säljer sina tjänster till ungefär samma kostnad som den tidigare vinsten.

De kan köpa fastigheter som de sedan säljer billigt till ett annat nystartat bolag som sedan säljer dem dyrt eller hyr ut dem till ockerhyror .. och plockar ur vinsten. Det finns hur många bra och lönande sätt som helst.

Eller så kan de låna ut pengar till sig själva och göra underverk med hjälp av ränteavdrag och skatterabatter.

Privata aktörer är inte dummare än de som sitter i ledningen för landets kommuner, eller hur?

Men om vi nu förbjuder privata initiativ helt och hållet så kan vi vara helt säkra på att de privata företagen inte tänker skänka bort sina företag, fastigheter och all utrustning som de investerat sina egna miljoner i. Och om vi bara ska ha offentliga välfärd .. vad händer med alla i privata skolor, äldreboenden, gruppbostäder, sjukhus och alla andra vårdbehövande som får det de behöver från den privata välfärden?

Vart tar de vägen?

Har kommunerna råd att köpa/bygga, utrusta och anställa personal till nya verksamheter för alla dessa människor .. utan att sänka kvaliteten eller höja skatterna? Kommer det då att skapas fler kommunala bolag med fler  högavlönade tjänstemän för att hålla reda på räntesnurror, upphandlingar och hyreshöjningar?

Och hur blir det då med kvaliteten och insynen?

Jag tycker om att Stefan Löfven vill tala om kvaliteten i välfärden före eventuella vinster .. men vad säger resten av partiet? Det jag läser tyder på att han talar för döva öron.

Jag är också djupt imponerad av att Stefan Löfven inte tar den vanliga vägen för att lösa arbetslösheten och föreslår fler jobb i offentlig sektor, utan förstår att det måste in skattemedel från det privata näringslivet.

Det tillhör inte vanligheten, minsann.

Jag är överraskad över att Stefan Löfven .. i likhet med den regering vi har .. inser att sjuktalen måste hållas nere och att företagen måste få regel- och skattelättnader .. som vår nuvarande regering redan arbetar med .. men vad tycker partiet?

Och vad ska de vara emot och hata i valrörelsen?

De RIKA var ju fienden förra gången. Näringslivet, det var det fula ordet! Den här gången är de förutsättningen och då går det ju knappast att hata och kräva.

Kan de vara emot den politik som förs nu .. om deras egen ledare erbjuder en liknande variant?

Jag blir rörd av Stefan Löfvens praktiska, lågmälda och verklighetsnära syn på politiken, men jag tror inte för ett ögonblick på hans partis möjligheter att ta den till sig .. eftersom den faktiskt inte bygger på millimeterrättvisa utan på tron att det ska löna sig att arbeta, investera, starta företag och expandera.

Vilket hittills har varit väldigt orättvist.

Tänka sig .. en sosseledare som tycker det är lovvärt att människor vill tjäna pengar på egen företagsamhet, utan att nämna orden höjd skatt!!

Jag tror banne mig att han inte heller lovade några nya eller högre bidrag utan någon form av motprestation?

AB, AB, AB, Expr., DN, DN, DN, SvD,

3 kommentarer:

 1. Men nu går du väl emot arbetslinjen där i början av ditt inlägg? Utan ett tillkrånglat skattesystem, utan massor med regler och förbud, ja allt som kräver fiffiga människor som letar sig igenom sprickorna i dessa regler - hur skall det då gå för alla de ekonomer och jurister som utbildas på högskolor runtom i landet? Skall de behöva börja lägga sin kreativitet på konstruktivt arbete?

  SvaraRadera
 2. Tänkte inte på det!!! :-(

  Hur kunde jag göra ett sådant misstag .. inte undra på att det aldrig blev något stort av mig! :-D

  SvaraRadera
 3. Härligt att läsa hur du sätter fingret på en massa fula punkter i vårt samhälle.
  Samtidigt blir jag så upprörd och förbannad över det som sker, så jag får sluta läsa för att komma i balans igen!

  SvaraRadera