lördag 25 augusti 2012

Spänningen är olidlig och förväntningarna skyhöga.


I morgon ska Stefan Löfven hålla sitt första sommartal som Socialdemokraternas partiledare och att säga att förväntningarna är höga inne hos sossebloggarna är en underdrift.

Jag tycker synd om Stefan Löfven .. han tänkte nog aldrig på att ett drygt halvårs tystnad skapar höga förväntningar och en benhård tro på att det finns lika lång tids arbete med sakpolitiken och verkligt skarpa förslag med full ekonomisk täckning

Något som jag tror vi får vänta på i ännu ett år innan vi ser skymten av en antydan.

När Magdalena Andersson publicerade sitt debattinlägg i DN i förrgår läste jag allt som s-bloggarna tolkade in i det rätt luddiga budskapet, så jag förstår att törsten efter raka besked är lika stor hos dem som hos den som vandrat i öknen i en 5-6 år ungefär.

Arma krakar. Hoppas de får något att glädjas över och suga på i morgon. Om det så bara är en enda tydligt uttalad idé.

Men gissningsvis kommer det att handla om jobben som ska skapas genom bidrag till forskningen som efter 10-15 år ger resultat i idéer som sedan kan genomföras med hjälp av bidrag eller ränte/skattelättnader till näringslivet som Stefan Löfven vill ha ett nära samarbete med.

Och så kommer han att tala om vikten av utbildning och om hur viktigt det är med att tillgodogöra sig den och om att våra ungdomar som inte gör det bör göra om tills det som var fel blir rätt .. eller något liknande.

Vinsterna i välfärden och förlusterna i kommunerna kommer han inte att orda såååå mycket om. Kanske lite tolkningsbart mummel, möjligtvis. Jag tror att Ylva Johansson kräver det och att Stefan Löfven är övertygad om att både hon och Ibrahim Baylan(?) fortfarande är sossarnas stora röstmagneter.

För inom socialdemokratin finns det inga bästföredatum att ta hänsyn till och väljarna anses traditionellt befinna sig på samma nivå som då de gick ut i arbetslivet efter sju års folkskola.

Han kommer definitivt inte att lova några återställare i sjukförsäkringen, någon kritik mot indragningarna i systemet med personlig assistans, ge några löften om högre kvalitet i äldrevården eller psykvården eller göra några utfästelser när det handlar om sänkt skatt på pensionerna. Möjligen så ger han sina medlemmar ytterligare lite tolkningsbart mummel att bygga en egen verklighet på.

Aldrig i livet kommer han att tala om hur Socialdemokraterna fick hybris och till slut regerade sig fram till en stat med skyhögt skattetryck och höga, generösa bidragsnivåer som gjorde att människorna i landet .. som trodde att de var trygga och omhändertagna från vaggan till graven .. förlorade motivationen till att ta eget ansvar för sin egen försörjning om lönen inte var generös och arbetet inspirerande. Guld och gröna skogar .. i stället för en verklighet som sedan kom som en fullständig överraskning.

Han kommer inte att säga att .. det var då vi gick vilse, det var då vår politik visade sig vara ohållbar, vilket skapade ekonomiska och svåra följder när förhållandena förändrades. Det är därför vi står där vi står i dag .. vi gjorde fel, hade för dålig framförhållning och lovade mer än vi kunde hålla. Men vi tar ansvar för det andra gjorde före oss, har tagit lärdom av deras misstag och nu vill vi bygga folkhemmet efter samma ideologi men på en stabilare grund. Börja om från början utan att försöka köpa och binda väljaren med passiviserande löften, eftersom ingen kan lova evig lycka och välstånd.

Eller vad var det Magdalena Andersson önskade/lovade verka för i förrgår? "Full sysselsättning och välstånd åt alla"?

Tänk om han sa det, Stefan Löfven? Ingen kan lova full sysselsättning och välstånd åt alla .. det är en omöjlighet.

DÅ skulle jag lyssna med uppriktigt intresse.

Nu ska jag bara lyssna för att höra om mina förväntningar slår in eller inte och det ska bli oliiiidligt spännande!!

1 kommentar:

  1. Skulle jag kunna få låna din kristallkula? För det är väl en sån du har för att kunna förutsäga allt så exakt. Haha. Låter nästan som om du varit en fluga på väggen i Löfvens arbetsrum. Skämt åsido så brukar du ju vara ganska pricksäker när det gäller din politiska analys. Som inbiten sosse (trots att jag gått mer än 7 år i skolan)får jag ändå hoppas att din analys slår lite fel den här gången. Fast det gör den sorgligt nog säkert inte. =)

    SvaraRadera