torsdag 9 augusti 2012

Nu går det väl ändå lite för långt??


AB producerar den ena anklagande rubriken efter den andra riktad mot Annie Lööf, efter att ha gjort den journalistiska bedriften att ha upptäckt bokföringsfel i centerledarens representation.

Men herregud, det är väl ändå ingen som tror att någon av våra partiledare personligen sitter och bokför sina utgifter och fungerar som revisorer på sina respektive ekonomiavdelningar?? Det fungerar väl likadant som för AB:s journalister och förmodligen som för den ansvarige utgivaren Jan Hedin .. de slänger in sina kvitton på ekonomiavdelningen och glömmer bort det hela.

Vad som gör att jag tycker att tidningen totalt klivit över gränsen är att nyheten om SSU:s långvariga, systematiska och planerade fusk uppe i Piteå inte ens fick ligga uppe på hemsidan mer än några timmar i jämförelse med Annie Lööfs krognotor .. dryga 20.000 kr som skulle ha betalats av Centerpartiet, sprit för 8170 som skulle betalats med löneavdrag och en sommarmiddag med staben på 8179 som också borde ha avvisats som centerpartiet .. som får valsa runt dag ut och dag in.

Ändå har SSU-fusket pågått under lång tid och förmodligen av människor som i dag avancerat inom partiet och nu befinner sig i en maktposition. Men det är alltså helt ointressant jämfört med en ministers krognota som vi inte ens har fått veta hur den såg ut när den lämnades in för utbetalning.

Det är rätt betydelsefullt, för antingen så skramlar de tomma tunnorna så vi blir lomhörda för sanningen eller så fungerar inte rutinerna tillfredsställande eller så handlar det om ett avsiktligt bedrägeri. Och hade det handlat om det sistnämnda så hade väl AB:s redaktion drabbats av kollektiv hjärnblödning av extas.

Men det är inte AB som ska avsätta och tillsätta partiledare, och det vore ju smakligt om de åtminstone låtsades visa lite intresse för miljonfusket riktat mot Norrbottens Landsting och bedrägeriet mot Piteå kommun .. även om det tar emot att kritisera de heliga Socialdemokraterna.

Det finns en gräns mellan granskande journalistik och personförföljelse. Den har överskridits av AB när det gällde Sven-Otto Littorin och när det gällde Håkan Juholt var det bara han själv som hjälpte till att hålla samtliga tidningars journalister på den rätta sidan.

"När du går igång som värst i glödgande rättvisepatos kan det vara bra och sätta sig ner och fråga dig själv vad du håller på med .. och för vems skull du gör det" ... brukar Maken säga och det är ett bra råd som jag själv tagit till mig då och då.

AB, AB, AB, AB, AB, SvD, SvD,

8 kommentarer:

 1. Sila mygg och svälja kameler tycks vara en sport för AB för att skapa "rätt"rubriker men med en rättspatos som är deras egen variant av tunnelseende för sensationens skull.

  SvaraRadera
 2. För ett företag är VD ansvarig. Det är VD som straffas för det som medarbetarna gör.
  Ministern är ansvarig för departementet och medarbetarna.
  Sluta gnäll nu - lagen skall vara lika för alla - så det så...

  SvaraRadera
 3. Ha ha ha, läser ovan kommentar om ansvar. Sossar och ansvar??? *asg*

  Så här förklarar Sossarna när de ertappas med handen i syltburken.

  "Gabriel Wikström menar att ansvaret i första hand ligger hos de styrande i Norrbotten. Men också att riksorganisationen kan behöva förbättra sina rutiner och se till att medlemmarna blir bättre utbildade i vilka regler som finns".

  Bla bla bla, allmänt snömos och inget individuellt ansvar utkrävs över huvud taget.

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Har gjort samma reflektioner då det gäller Annie Lööf som Du, Any. Jag är inte centerpartist men tycker att man ständigt hackar på AL - damned if you do and damned if you don't-hack.

  Det är långt ifrån första gången som SSU trixar med bidragen och det verkar som om trixerierna är en SSU-kultur.

  Trist och mycket solkigt!/G

  SvaraRadera
 5. När det gäller att VD'n är ansvarig i ett företag, så är det nog lite enkelt uttryckt. Det finns alltid olika chefer och mellanchefer och medarbetare och folk med ansvar på lite olika nivåer. Överallt om det är större bolag.

  Då bör ansvaret läggas så nära handlingen som möjligt. Helst hos den som utfört handlingen. Annars den som beordrat den. Eller möjligen dennes chef. Osv.

  Om vi inte har den principen så resulterar det i att den allra högste chefen blir en ängslig och osäker frontfigur som inte vågar lita på någon.

  SvaraRadera
 6. Det ligger i Sossarnas politiska strategi att hacka på C.

  Sossar är ju maktgalna fanatiker och det är galet förbannade på att Maud (C) var den som i princip drev igenom enandet av den borgerliga sidan (Alliansen).

  Sossarna har ju alltid gjort sitt bästa för att splittra borgerligheten genom C.

  Ta öresundsbron som exempel. Olof Johansson avgick ju för en sketen bro-jäkel.

  Men nu är alliansen en väldigt framgångsrikt enat koncept och då måste man försöka få C ur riksdagen i stället.

  Ni borde lägga märket till detta, för ibland ser man sossar som utrycker att de vill samarbeta med C i stället. D.v.s allt för att splittra borgerligheten.

  Det är till sist bara maktspråk som vi faktiskt ser, förkladd till indignation och ilska, för det gäller ju att kanalisera "folkets" ilska. :-)

  Henrico

  SvaraRadera
 7. @ Precis, det var ju sossarna som var så ängsliga över "centerpartiets själ" när de röstade för ny kärnkraft kring 2009-2010. Saken blev ju bara roligare när man sedan diskuterade S val av partiledare så hade man inget med det att göra.

  SvaraRadera
 8. Håller helt med! Iställt för att hålla sig till det sakliga handlar ABs journalistik mer om smutskastning för sakens skull och vad hände egentligen med artiklarna om SSU???

  Det finns riktiga saker, allvarliga ting som händer världen över och i Sverige som borde uppmärksammas istället.
  T.ex. mjölkkrisen i Sverige som hotar alla våra småskaliga mjölkbönder - en väldigt viktig näring för Sverige och som skapar många jobb!!! Och detta förvärras pga de höga foderpriserna från ffa USA och Sydamerika som fått dåliga skördar pga extrem torka och bränder (och i andra delar av världen översvämningar). Vi har liksom den globala uppvärmningen och medföljande konsekvenser där att ta ställning till.
  Lite viktigare än en felskickad faktura.

  SvaraRadera