måndag 3 december 2012

Nämenvaf ..?


Jag klickar mig in på Expressen och på Gunnar Wetterbergs ledare "Passning dygnet runt blir för dyrt" .. och får nästan blodstörtning, hjärnblödning och akut hjärtstillestånd av ren upprördhet.

Här sitter Gunnar Wetterberg och förordar att alla med olika funktionshinder som i dag kan leva i sina egna hem ska .. för sitt eget bästa .. förvisas till ett eget rum på ett gruppboende. Alltså .. tillbaka till gamla tiders institutioner för idioter och lytta.

Varför inte backa till den "gamla goda tiden" då psykiskt funktionshindrade gömdes i ett bås i ladugården?

Jag förmodar att Gunnar Wetterberg själv tycker att det räcker med att få bo tillsammans med andra handikappade människor, som han inte valt själv att leva tillsammans med, och ett eget rum där "den bästa och mest omtänksamma personal vi kan erbjuda" ger honom möjlighet till ett "liv" som han kan fylla med sina egna intressen .. om olyckan skulle vara framme och ge honom ett livslångt funktionshinder?

ALLA funktionshindrade vill ju inget hellre än att vara TILLSAMMANS, precis som vi andra NORMALA .. eller hur?

Det behövs bara en isfläck i trafiken eller ett lägre djup än beräknat vid ett simhopp för att Gunnar Wetterberg ska få denna enastående möjlighet till ett rikt liv utan egen valfrihet eller självvald ensamhet. I vissa fall fylls livet på en gruppbostad med innehåll och spänning, genom att de boende är livrädda för någon som är aggressivt utagerande i ren frustration över en tillvaro där självbestämmandet är något som rationaliserats bort.

Ska man skriva om något så bör man ha läst på!

Kolumnisten drar ett likhetstecken mellan äldrevården och vården och omsorgen om dem som föds med eller drabbas av funktionshinder i unga år. Men äldre funktionshindrade med ålderskrämpor som ytterligare begränsar livet får samma .. eller lika lite .. äldrevård som alla andra.

Människor över 65 kan inte få personlig assistans och bör inte dras in i den diskussionen överhuvudtaget. Äldrevården är en fråga för sig och tillräckligt dålig för att orden "gruppboenden som öppnar sig mot omvärlden, som har den bästa och mest omtänksamma personal vi kan önska oss", låter som rena hånet. Vad får Gunnar Wetterberg att tro att gruppboenden är, eller kan bli, rena paradiset i jämförelse??

De flesta av oss som har oturen att hamna på ett äldreboende får aldrig mer gå ut, aldrig mer flanera i staden eller önskeshoppa i galleriorna .. än mindre gå ut och ta en fika, om inte de anhöriga har tid.

I somras läste jag en insändare av en rullstolsburen, ms-sjuk, 22-årig tjej i innerstaden som blivit av med sin personliga assistans. Samtidigt blev hon av med all utomhusvistelse, alla möjligheter att välja sina egna matvaror, rätten att själv styra över när hon ville duscha/bada eller tvätta håret .. eller gå och lägga sig.

Innan hade hon suttit på gatuserveringarna med jämnåriga, varit med på utflykter till badstränder och bjudit på middag som hon med hjälp av sin assistent hade valt varorna till och tillagat själv. Hon hade gått på bio, föreläsningar och teater och blivit hembjuden till vänner på fest.

Det är lite skillnad mot ett eget rum på ett gruppboende, eller hur Gunnar Wetterberg?

Man bjuder liksom inte gärna på fest där.

Särskilt när man är 22 år och det handlar om resten av livet.

Men det kostar för mycket, skriver Gunnar Wetterberg. Det är inte "ekonomiskt rimligt"!! Och jag förstår att han menar de psykiskt funktionshindrade .. de som förr kallades idioter och sattes i kalvkätten.

DOM kan väl vara nöjda med ett litet eget rum tillsammans med andra brukare som har andra handikapp och som inte heller kan ta sig ut själva? DOM lider väl inte av att mista sin valfrihet och möjligheterna att bestämma över vad de vill eller inte vill. DERAS intressen är väl inte större än att de ryms i det egna lilla rummet tillsammans med de få personliga ägodelar som får plats?

DOM har väl inga drömmar, intressen och behov som VI!!

Eller hur?

Och då har han uppenbarligen inte en susning om vad han talar om.

En jämförelse av insatserna personlig assistans och gruppbostad visar att kostnaderna för en  plats i gruppbostad för en person med omfattande funktionsnedsättningar ofta överstiger kostnaden för personlig assistans större delen av dygnet. Detta trots att personlig assistans ofta innebär högre flexibilitet och valfrihet för den enskilde.

Dessutom så är kraven lite högre på gruppboenden än vad Gunnar Wetterberg tror .. i dag handlar det om en egen, om än väldigt liten, lägenhet.

Men det har väl ingen betydelse för Gunnar Wetterberg, han TROR att det är för dyrt och att det räcker med ett rum och då är det så. "Bunt ihop dem" .. som Lars Ekborg sa i en monolog en gång .. men slå inte ihjäl dem, utan lås in allihop så vi slipper se dem.

Så kan vi göra samma sak med alla andra "tärande" i samhället .. arbetslösa, förtidspensionärer, missbrukare och psykiskt sjuka .. ge dem ett eget litet rum i gruppboenden som öppnar sig mot omvärlden där var och en som flyttar dit erbjuds ett liv som de kan fylla med egna intressen på liten yta tillsammans med människor som de kanske inte har något som helst gemensamt med.

Då kan vi spara in på sjukersättning, försörjningsstöd och vårdkostnader så att det räcker till att bygga alla dessa gruppboenden. Helst då så långt från storstaden som möjligt så att vi NORMALA slipper se dem.

Fri mat, ett eget rum och så lite tillsyn .. vad kan man väl mer begära under ett långt "liv"?

Välja själv .. är en lyx för oss som bidrar till samhället, eller hur?

kl. 22:18, reaktion från twitter : 
Gunnar W nämner "de goda institutionerna" en motsägelse som "de toleranta nynazisterna" el "de barnvänliga pedofilerna"

SvD,

17 kommentarer:

 1. Om det skall sparas kan de väl spara på politiker och andra byråkraters löner i stället.

  Blir så förbannad...

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Tack för den ilskan. Kram

  SvaraRadera
 3. Förstår din ilska. Men, är verkligen assistens 24 timmar om dygnet en ovillkorlig rättighet?

  Jag tycker det är relevant att ta den diskussionen och dessutom väga emot andra enormt belastande skattefinansierade utgifter som vi har.

  SvaraRadera
 4. Anonym 19:40 .. Gunnar Wetterberg vill att gruppboenden ska ersätta personlig assistans trots att det inte är någon större skillnad ekonomiskt. Det är vad ilskan handlar om!

  Sedan kan vi diskutera lagändringar i välfärden om du vill, men att försämra och ta bort valfriheten helt godtyckligt bara för att funktionshindrade helst inte ska ha ett likvärdigt liv .. det tycker jag osar svensk jantelag och missunsamhet lång väg.

  Läs vad han skriver en gång till och ersätt alla syftningar på funktionshindrade med motsvarande på invandrare så skulle det vara ett oacceptabelt, grovt rasistisk inlägg i debatten!!

  Det är skillnad på acceptansen av påhopp ibland, eller hur?

  SvaraRadera
 5. Ahhhhrrrrrgggg!

  SvaraRadera
 6. Ahhhhrrrrrgggg!

  SvaraRadera
 7. Anybody skriver: "En jämförelse av insatserna personlig assistans och gruppbostad visar att kostnaderna för en plats i gruppbostad för en person med omfattande funktionsnedsättningar ofta överstiger kostnaden för personlig assistans större delen av dygnet."

  Jaha.. då bör man väl kunna ersätta alla äldreboenden med att alla som bor på sådana boenden i stället får bo kvar i sina hem med personlig assistans större delen av dygnet.

  Anser du det, Any?

  SvaraRadera
 8. Brukar alltid hålla med om allt du skriver, men jag förstår inte hur du gjort uträkningen när du kommer fram till att personlig assistans 24 timmar om dygnet är lika kostsamt som ett gruppboende där flera individer delar på en vårdare.

  SvaraRadera
 9. Såvitt jag kan se så verkar en timme hemtjänst kosta 300 kr och ett dygn på gruppboend 1500 kr

  SvaraRadera
 10. Johan .. jag skriver också att man inte ska blanda ihop personlig assistans med äldrevård, så där har du väl ditt svar?

  Personlig assistans är till för att en funktionshindrad människa ska kunna leva ett så fullständigt liv som möjligt ute i samhället .. medan äldrevård är just vad det står .. vård av äldre som inte längre kan leva ett fullständigt liv ute i samhället.

  Anonym 23:54 .. om du läser länken vid "en jämförelse" så får du nog svar på dina frågor. Dessutom tror jag inte att det förekommer att någon får full personlig assistans 24/7. Den som har ett så allvarligt funktionshinder behöver snarare en vårdplats.

  De flesta har någon form av arbete, daglig verksamhet eller skola, precis som vi andra, och på natten utgår en betydligt lägre jourersättning.

  SvaraRadera
 11. Tack för en mycket viktig och mycket saklig bloggpost!

  OCH dina suveräna svar här i kommentarsfältet!!

  Jag kommer att kopa denna bloggpost och ta med den i undervisningen av mina elever imorgon. (alla jobbar inom hkpoms)

  SvaraRadera
 12. Känner att jag måste ge mig in i den här debatten. Om vi tänker att vi är en ung människa som fötts med ett funktionshinder eller förvärvat det genom någon form av sjukdom eller olycka. Ska jag då straffas för det, genom att sitta isolerad i min lägenhet eller i ett gruppboende?

  Om mitt funktionshinder består av att jag sitter i en rullstol, men är för övrigt helt frisk så kan det ha negativ effekt och försämra mitt tillstånd. Jag blir passiviserad, blir deprimerad och kommer förmodligen att belasta sjukvården mer, med stora kostnader som följd.

  Personlig assistans är tänkt så att den funktionshindrade ska få leva ett så normalt liv som möjligt. Precis som vilken annan människa som helst Så den personliga assistansen blir på det sättet min förlängda arm eller ben, kan man säga.

  Om jag är ung och har ett funktionshinder vill jag som alla andra ungdomar gå ut med mina vänner på olika etablissemang. Har jag inte en personlig assisten så kan jag inte göra det.

  Det är mycket som man ändå hindras av när man har ett funktionshinder. Man kan inte spontant bestämma med sina kompisar att man ska gå på bio eller ta en pizza. Man måste nämligen förbeställa färdtjänst, oftast ett dygn i förväg, om ens funktionshinder gör att man måste använda en färdtjänstbuss.

  Jag blir så vansinnigt upprörd när jag träffar på människor som inte ser komplexiteten i en funktionshindrad persons liv. På grund av ett eget funktionshindrat barn har jag levt i handikappvärden sedan början på åttiotalet. Jag har sett dessa ungdomars kamp för ett drägligt liv. När LSS genomfördes, som den största handikappreformen någonsin, trodde vi att världen öppnade sig för oss och våra närstående. På senare år har detta urholkats mer och mer och det finns en förtvivlan bland handikappgrupperna som är enorm. Hjälp oss att föra deras kamp i stället för att mäta allt i kronor och ören. Vem som helst av oss kan drabbas, dels genom en egen olycka eller sjukdom eller genom att föda ett funktionshindrat barn.

  SvaraRadera
 13. Delar din frustration och ilska. Just den här okunskapen och ointresse att sätta sig in i situation skrämmer mig så enormt mycket. Och den här känslan av att "dom där" inte behöver så mycket ändå. Ge dem ett rum och så kan en vårdare komma in och titta till dem en sväng bara. Och sen kan vi väl köra övervakning med kamera så blir det ännu billigare.

  Och sen kan man lägga pengarna man sparar på presstöd - så Expressen kan fortsätta ha råd med dessa analyserande kolumnister som från sitt vardagsrum kan lösa all världens problem.

  SvaraRadera
 14. Hej igen,

  Jag kollade länken som du rekommenderade och lästa följande intressanta information om jämförelsen. Om gruppboendet står:
  "Under fyra dagar i veckan, ungefär sex
  timmar om dagen, finns alltså tre anställda i bostaden
  för den ende person som inte har daglig verksamhet.
  Den femte vardagen är tre anställda helt ensamma under sex timmar. Detta är en del av förklaringen till de
  höga kostnaderna för servicen i gruppbostaden."

  Det är inte så konstigt att det inte är så stor skillnad mellan alternativen om det dagtid är antingen tre anställda på en vårdtagare eller tre anställda på ingen vårdtagare. Det låter ju helt galet och måste vara mer för att sysselsätta vårdgivarna än att faktiskt ge vård till någon.

  Förutsättningarna för kostnadsrationaliseringar borde dock vara bättre där boendet är ordnat så att ett fåtal vårdgivare kan ge vård till flera vårdtagare.

  Sen kan man förstås trots det ta ställning till att assistans är bättre på grund av den skillnad i livskvalitet det ger, men kostnadsfrågan borde gå att lösa bättre i mer samordnade boenden.

  SvaraRadera
 15. I den här rapporten uppskattades timkostnad för hemtjänst till 300kr och dygn i gruppboende för 1500kr.

  http://www.ensolution.se/upl/files/14747.pdf

  SvaraRadera
 16. Anonym 21:17 och 21:20? .. det skulle gå att kostnadseffektivisera åtskillig både inom systemet med gruppboende och inom personlig assistans.

  Om inte debatten hade varit så infekterad och redan innehåller så många fel så skulle jag kunna ge gott om exempel.

  Men jag vill inte bjuda på mer som kan misstolkas och användas i den kollektiva bestraffning som nu utmäts mot dem som redan har nog med problem i livet.

  Kostnaderna för hemtjänst varierar väldigt mycket över landet men får inte överstiga 1.700 kr i månaden.

  Men då måste vi ha i minnet att många psykiskt funktionshindrade inte kan kommunicera med andra än dem som de känner väl och som har ingående kunskap om deras handikapp och behov.

  Glöm aldrig .. att den som du tycker verka vara bortom allt som du anser vara normal utveckling, också har känslor, drömmar, glädjeämnen och en längtan efter gemenskap, upplevelser och utveckling.

  Bara för att någon inte kan formulera sina önskemål och tankar betyder det inte att h*n inte har några, eller inte är medveten om sitt handikapp och sina begränsningar.

  SvaraRadera
 17. Näe, som jag sa innan så anmärkte jag på kostnadsbilden. I övrigt har jag inga synpunkter på dina åsikter om vårdkvaliteten, jag kan för lite om det.....och det är inte alltid billigaste alternativet som är det rätta.

  SvaraRadera