tisdag 4 december 2012

Vilken tur att det inte var val i går!


Jag är en väldigt vanlig människa. Jag ser till och med vanlig ut, tror jag, eftersom människor ofta inleder sina samtal med .. har inte vi träffats förut?

Dessutom så tillhör jag den stora grupp som politikerna gärna vill ha som väljare .. medelklass med stabil ekonomi i en åldersgrupp med stor väljarandel.

Egentligen så borde jag ta mitt samhällsansvar och erbjuda mina tjänster som referensperson till alla utredningstjänster och opinionsbolag .. för när jag verkligen, verkligen brinner för något .. så upptäcker jag allt som oftast att jag bara är en liten låga i en stor brasa.

Det hör nästan till vanligheten att det finns en eller annan kommentar till just de inläggen som säger .. precis så har jag också tänkt! Och det är väl tack vare dem som jag fortsätter att sitta här och skriva rätt ut i ingenting?

I större delen av mitt liv har jag rört mig bland dem som är minst, osynligast och mest hjälpbehövande i samhället. När Maken arbetade i ungdomsvården tog han med sig särskilt sårbara unga, kriminella killar hem över storhelger och i en del fall så blev de kvar hos oss några år. En del vinglade sedan iväg till hyfsat anpassade liv, andra vinglade rakt ner i diket så fort de började leva på egen hand och ytterligare några blev kriminalvårdens problem.

Vi har hållit kontakten. Om förhållandena och samhället hade varit annorlunda så hade de haft en annan framtid .. felet ligger inte hos dem som personer utan i det sammanhang de föddes in i.

Vi har båda, Maken och jag, kämpat i det helvete som uppstår när en förälder förvandlas och går in i demensens dimmor. Vi har sett äldrevården inifrån och känt oss frustrerade över begränsningarna och stelbentheten i systemet, men också reagerat över den enorma arbetsbörda som vilar på vårdpersonal som tänjer sig till det yttersta.

Vi har varit på flera äldreboende tidigt på morgonen .. vilket fler borde ha varit, innan de diskuterar kvalitet i välfärden. Att äta frukost samtidigt som morgonblöjorna på vuxna människor byts .. ibland i sängen bredvid .. verkar inte vara någon höjdare.

Jag ljuger inte när jag säger att jag helst vill ha möjlighet att ta mitt eget liv som alternativ till dagens äldrevård.

Vi har sett hur hemtjänsten fungerar .. eller vad man ska kalla det. Bland annat när Makens 100-åriga mormor ständigt fick nya ansikten som skulle hjälpa henne med det mest intima. Hon var fullständigt klar i huvudet men kroppen var utsliten av arbete. Många gånger var hon fullständigt skräckslagen för de människor som kom in i hennes hem med egen nyckel. Ofta fick hon "hjälp" hon inte vill ha och nekades hjälp som hon behövde .. på grund av ett stelbent regelverk. Den mat som hon fick insatt i kylskåpet i veckoransoner skulle jag inte ha serverat mina hundar på 4:e dagen.

Den dag hon dog fanns dessutom ingenting av värde kvar av det som hon med darrande hand testamenterat till sin dotter.

Vi har arbetat i missbruksvården båda två, Maken har suttit på sängkanten hos ensamma människor som skakat av rädsla och alkoholabstinens och besökt psykiatriska avdelningar där de olåsta dörrarna på natten möjliggjorde övergrepp och misshandel när personalen var på ett annat våningsplan. Den som var ångestriden, förvirrad och sjuk vid inskrivningen kände sig inte direkt tryggare trots generositeten med lugnande små tabletter.

Vi vet båda två hur ensamhet och utanförskap luktar, har sett den skam människor känner i sin utsatthet och hur respektlöst de som fallit igenom samhällets skyddsnät behandlas.

Jag har sett människor med alla möjligheter i världen framför sig, falla ner i narkotikaberoendets svarta hål utan att någon utanför den närmaste kretsen egentligen reagerat .. i varje fall inte i tid.

På senare år hamnade vi i en värld vi inte trodde var möjlig. Det ser så fint ut på pappret .. personlig assistans, gruppboenden, dagverksamheter .. omsorg .. men bakom de vackra orden finns det gamla tänkandet; de som har funktionshinder som gör att de inte kan delta i samhällslivet på lika villkor har inte riktigt samma rättigheter eller värde som andra.

Människor behövde hjälp i en värld de inte begrep språket i och vi var tillräckligt naiva för att tro att det fanns hjälp att få om vi bara hjälpte till med att tolka, formulera behovet och navigera bland myndigheterna.

Nu har jag lärt mig att det inte fungerar så.

Den handlar mycket om vem du är, vilka du känner och vilken position du har i samhället.

Alla dessa grupper kostar för mycket! Pengar som finns, men som försvinner i ett oöverskådligt system eller kan användas till annat. Kraven på handlingskraft gör också  att politikerna i många fall beslutar om förändringar som de inte kan överblicka eller förstår och som därmed blir mycket dyrare än det som de förändrade i sin besparingsiver.

Ingen tar sig tid att sätta sig in i vad kostnaderna beror på .. de kostar bara för mycket!! Och om allt det jag har hört svenska myndighets- och mediapersoner säga om funktionshindrade, hade sagts om invandrare så hade det varit grovt rasistiskt och hets mot folkgrupp.

Maria Larssons uttalande .. vi får se och utvärdera hur det går .. är anmärkningsvärt kallt i förhållande till det hon kommenterade .. hur ska människor som levt med personlig assistans i hela sitt vuxna liv klara sig när den tas ifrån dem och inga bra alternativ finns att tillgå?

Den inställningen finns inte på ledarsidorna eller bland politikerna när det gäller andra befolkningsgrupper.

Jag ger upp.

När de som verkligen kan göra skillnad och bilda en opinion, är mer intresserade av att diskutera om barnen ska kalla varandra hen på förskolan än att diskutera om gamla mormor har ett människovärde och rätt till att vistas utomhus eller i samhället när hon hamnat på ett äldreboende, så känns det meningslöst att satsa så mycket tid för så lite resultat.

Jag orkar inte mer.

När kultureliten hellre förfasar sig över att "lilla Hjärtat" är svart bland "alla brokiga" än ser att diskriminering inte bara har med färg eller ursprung att göra.

Vi särbehandlar många olika grupper i vårt samhälle. "Konspirerande, rädda och anonyma människor i grupp" anses ligga bakom Sd:s framgångar, trots medias alla avslöjanden. Underförstått så finns orden "obildade, dumma och bidragsberoende" .. men så dum är inte krönikören att han skriver det direkt.

Gunnar Wetterberg uttryckte vad många tänker i sin ledarspalt på Expressen i går, utan att ha satt sig in vad som kostade och hur mycket det kostade  .. öppna institutionerna igen och se till att skära ner kostnaderna för människor som inte har rätt till några krav eller förväntningar på livet alls.

Stäng in dem .. i motsats till Sd:s släng ut dem. Utom synhåll bör de i vilket fall som helst .. alla som kostar pengar.

Om det hade varit val i går, så hade kanske Gunnar Wetterberg alldeles ensam fått mig att välja ett alternativ som jag skulle ha ångrat i dag. För så glödhet var min ilska, så nattsvart var min besvikelse över fegheten och maktlystnaden hos ALLA politiska partier .. att det varit fullständig möjligt att slänga in en Sd-röst som hämnd.

Jag förstår de som gör det.

Jag kan ana varför de gör det.

Ett samhälle som offrar, blundar för, gömmer och inte tar ansvar för dem som är mest utsatta, har störst hjälpbehov och sämst förutsättningar att klara sig själva är inget bra samhälle.

Jag  är en väldig vanlig människa och påstår mig inte sitta inne med några sanningar eller lösningar. Bara en i en stor grupp av väldigt vanliga människor som har det gemensamt att vi är attraktiva som väljare 2014. Nästan var och en av oss har någon som är beroende av hjälp för att klara livet, i vår närhet .. kanske till och med i vår egen familj.

En hjälplös äldre släkting, ett funktionshindrat barn, en psykiskt sjuk sonhustru, en narkotikaberoende son, ett mobbat barnbarn eller en alkoholiserad förälder .. alla med problem som kräver ett 100% engagemang och möts av ett svalt intresse av dem som är avlönade för att fungera som stöd och hjälp.

Jag brinner verkligen, verkligen för grunden i det som förr kallades vård och omsorg om de mest utsatta i samhället .. men som nu bara är tomma ord på ett papper eller retoriska finesser i ett valtal.

Men jag är bara en liten, liten låga i en stor brasa som kanske kommer att förtära hela det politiska systemet, om ingen inser att det inte går att dela upp människovärdet i olika  grupper.

Funktionshindrade/Normala.
Gamla hjälplösa/Medelålders lönearbetare
Bidragsberoende/Självförsörjande
Socialt utslagna/Välanpassade
Psykiskt sjuka/Fullt friska
Invandrare/Svenska
Obildade/Välutbildade

I bara ett fall av de här 7 motsägelserna kallas det rasism, men det är samma inställning, samma bemötande och samma behandling .. Ni är inte lika mycket värda som VI.

Johan Croneman snuddar vid sanningen i DN i dag;

"Jimmie Åkesson säger egentligen bara en sak: Han förstår att folk är oroliga. Och undrar. Det räcker. Retoriken är urbillig! Han tycker att alla andra politiska företrädare ger fan i att lyssna. Och han får rätt."

Det är fler än jag som känner uppgivenhet inför den politiska förnekelsen när det handlar om vad som sker på individnivå inom välfärden och om jag ändå ska rösta för diskriminering på ett eller annat sätt .. ja då kan jag lika gärna rösta på det alternativ som svider mest i skinnet på etablissemanget.

Så kände jag i går .. där gick uppenbarligen en gräns .. så det var tur att det inte var val just då.

Jag är en helt vanlig människa, men det finns hundratusentals som mig och det är knappt två år till nästa val.

AB, AB, AB, SvD

19 kommentarer:

 1. Jag läser vad du skriver och tänker hur lika och olika människors liv och erfarenheter kan se ut.

  Jag har i princip sluppit demenssvängen då det gäller äldre släktingar (de flesta oförskämt pigga och klara i knoppen eller har dött knall & fall) men ser vad du säger om hur det kan bli för en själv och har tänkt på samma möjliga utväg.

  Jag är också i princip fullständigt utanför vård av missbrukaresvängen också. Det finns en som är ingift och socialarbetare, alkoholister. Känner ingen personlig assistent heller eller någon som skullle behöva en. Men jag ser vad du skriver och känner & tänker då jag läser andra sorters nyheter.

  Jag läser dina erfarenheter och vad du reagerar på. Jag har andra som triggar bokstavligt talat får mig att se rött då det gäller de etablerade partierna.

  Inte för det media 'antyder' att man är ännu en som är orolig för den egna ekonomin och därmed lättare skulle dras till 'fascistpartiet' nu i varseltider. Nej, det är mycket större än bara min personliga ekonomi. Sverige hostar & hackar och med partier som de sju och våra media, så är jag mycket orolig

  /Läsare

  SvaraRadera
 2. Läsare .. du har så rätt. Jag är också mycket orolig, särskilt när jag upptäcker reaktioner hos mig själv som är tecken på hur frustrerad och hjälplös jag känner mig i ett politiskt landskap som verkar vara totalt öde.

  Jag läste en kommentar där avsändaren ville döma Sd till en "ökenvandring" i riksdagen. I mina ögon så vandrar alla partier i samma riktningslösa öken.

  Ja, jag är verkligen orolig och media gör sitt allra bästa för att förstärka den känslan.

  SvaraRadera
 3. Ibland tror jag att alla med makt att faktiskt göra skillnad bara sitter där för sin egen och maktens skull.

  Tänk om de skulle försöka göra någon skillnad, vara radikal och vilja förändra, då tror jag allt skiter sig för hela systemet är alldeles för komplext.

  Det vet de om och det är därför de skiter i att göra något vettigt, för om det går fel, då måste de ju ta ansvar, d.v.s mista sin egen försörjning.

  Det skall nog till en riktigt kris, en riktig ordentlig krash innan det blir någon förändring.

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Samhällsutvecklingen inom mer eller mindre alla områden har gjort mig mer pessimistisk. Det känns som att "samhället" har slutat upp med att uppfylla sin del av det sociala kontraktet. Vissa skriker efter mer välfärd. Det gjorde jag också en gång i tiden. Nu vet jag inte längre. Ge mig en bössa att försvara min tomt och mina egna med. Förmodligen även bättre lösning på demens än åldringsvården. Usch!

  SvaraRadera
 5. @Henrico (och tack för ditt svar Anybody)

  Oh ja. Det är fler än du som spekulerar i var den riktiga krisen kommer att slå först så det märks ordentligt. Just nu lutar vi åt att fler & fler kommuner drar öronen åt sig då det gäller Migrationsverket.

  Vi är några som har förhoppningen att platsbristen kommer att ge regeringen öppningen att nyttja sig av en viss lag:

  25 § Regeringen får meddela föreskrifter om att uppehållstillstånd inte får beviljas för övriga skyddsbehövande enligt 4 kap. 2 a § om det behövs därför att Sveriges möjligheter att ta emot utlänningar har blivit begränsade.

  I andra ringhörnan har vi dock de som anser att det bara kommer att plockas mer ur skattepåsen och fler konferensanläggninar/slott/hotell kommer att bli guldgäss för ägarna.

  Vidare en liten klick på båda sidor som hoppas att regeringen kommer att börja snegla på svenskarnas sommarstugor som möjliga asylbostäder :) Det om något lär få mången sömnig svensson att vakna till

  /Läsare

  SvaraRadera
 6. Läser din text och förstår. Läser dina sista rader "ja, då kan jag lika gärna rösta på det alternativ som svider mest i skinnet på etablissemanget". Ja, jag förstår att du menar oss Sverigedemokrater och blir glad. Sedan ser jag din vändning ..så det var tur att det inte var val i går. Vi Sverigedemokrater är inte de demoner som nu visas upp i pressen. Tyvärr blir ju bilden väldigt illa, men när jag ser omkring mig bland alla hundratals folkvalda Sverigedemokrater ute i landet, ser jag inte några arga unga män. Medelåldern på SD-Politiker ute i landet är för det första 10-15 år mer än vår riksdagsgrupp. I vår Sd-Regiongrupp i Västra Götaland har vi tex 81-åriga Birgit. Flera stycken mellan 60-70. Vår minsting, Jocke är förstås 22, tror jag. Sedan har jag aldrig sett det som ni har fått se i TV-bilder den senaste tiden bland mina kollegor. Vi är tvärtom en massa vanliga människor uppfyllda av ett patos för Sveriges bästa. Själv gick jag med i SD för två år sedan. Jag har aldrig sysslat med politik innan . Jag är civilekonom och företagare. Jag hade fått nog, precis som du. Vi ser en oerhörd stark ström av nya medlemmar nu. Många kvinnor. Vi är inga demoner, vi är inte ens några järnrörs-personer, vi är vanliga svenskar som fått nog, precis som du. Döm inte ett parti efter vad som hände en sen kväll för två år sedan.
  Matz D (SD)
  Regionfullmäktige Västra Göttalndsregionen

  SvaraRadera
 7. Matz D .. jag förstår att vi känner samma frustration och uppgivenhet, men skillnaden är att jag inte vill skuldbelägga några andra än de som påtagit sig uppgiften att styra vårt land så att så få som möjligt lämnas utanför.

  Som jag skrev är diskriminerande bemötande lika illa oavsett vem det drabbar, därför kan jag inte rösta på ett parti som öppet utesluter en hel befolkningsgrupp.

  Visst kan jag också se att det finns en feghet och en rädsla för att erkänna att det finns brister i integrationspolitiken, men skulden för det ska läggas där den hör hemma .. hos politikerna.

  SvaraRadera
 8. Visst Matz D, det är ingenting att uppröras över. Att dina egna riksdagsrepresentanter de facto tycker järnrör är acceptabelt. För den vanlige Sd väljaren gör ju inte det.Och mannen som satt i rullstol, förståss, det beteendet hittar vi bara inom din egen riksdagsgrupp. Vad ska vi dömma partiet efter. Inte efter det som hände en sen kväll för två år sedan utan efter vad? Invandringspolitiken? Eller arbetsmarknadspolitiken?
  Vad? Man ska dömma er efter just det som hände för två år sedan och med mannen som tycker det är helt ok att förolämpa en vakt utanför riksdagshuset. Samme man som tycker det är ok att fälla yttranden, taget ur hans lögn, om utomnordiska medborgare. Nämligen att ni gör skillnad på folk och folk. Vissa är värda mer än andra. " jag vill inte ha hjälp av en sän som du ".
  Men gråt inte, på sista tiden har du/ni fått en ny marknadsplats, nämligen anybodys blogg. Varsågoda, ta för er.

  SvaraRadera
 9. Fru Anybody. Vi i Sverigedemokraterna skuldbelägger ingen, men som du så tydligt beskriver i din artikel, så måste vi tala klartext om kostnader och olika lösningar för alla grupper.Du är inkonsekvent om du inser att andra grupper/fenomen i samhället är föremål för analys av kostnader mm, men inte invandringen, men ändå anser att vi pekar ut en grupp, när vi gör detta nödvändiga ifrågasättande. Det duger inte att invandringen står utanför ifrågasättande och politisk kontroll.
  Jag gillar verkligen ditt resonemang och din lilla lista:
  Funktionshindrade/Normala.
  Gamla hjälplösa/Medelålders lönearbetare
  Bidragsberoende/Självförsörjande
  Socialt utslagna/Välanpassade
  Psykiskt sjuka/Fullt friska
  Invandrare/Svenska
  Obildade/Välutbildade
  "I bara ett fall av de här 7 motsägelserna kallas det rasism" skriver du. Så sant!
  Jag delar inte din nästa slutsats att vi tänker negativt om det vänstra ledet i din lista. Vad jag anser är självklart är att vi ska kunna tala öppet om kostnader och olika möjliga lösningar för alla dessa grupper. Där finns i listan mycket riktigt bara en grupp som vi inte kan göra det med.

  Vi i SD lever lika mycket och i många fall mer med invandrare än våra kritiker. Själv umgås jag med Assyrier, Iranier, Serber, Makedonier, Tunisier varje dag. Vi står för en inkluderande nationalism. Ibland verkar det som våra kritiker tror att vi lever på en annan planet och bara umgås och arbetar med etniska svenskar. Inget kan vara mer fel. Ur vårt partiprogram:

  Kap 4 Sverigedemokraterna och nationalismen
  Sverigedemokraternas nationalism är öppen och ickerasistisk. Eftersom vi definierar nationen i termer av kultur, språk, identitet och lojalitet, och inte i termer av historisk nationstillhörighet eller genetisk grupptillhörighet, så är vår nationella gemenskap öppen även för människor med bakgrund i andra nationer.
  Du kan läsa mer om detta här i mina två artiklar:
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/11/05/vi-tycker-inte-att-endast-etniska-svenskar-kan-vara-svenskar
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/11/08/inkluderande-svenskhet-viktig-f-r-gemenskapens-skull
  Till slut vill jag säga att vi i SD har en viktig uppgift att trots vår insikt i kostnader och problem med invandringen ändå öppet ska acceptera och respektera de nya svenskarna. Vi måste skilja på sak och person. Jag skulle inte drömma om att skuldbelägga funktionshindrade för att vi diskuterar kostnader för handikapphjälpmedel. Likadant ska vi ha det med invandringen. Vi måste kunna diskutera kostnader och problem utan att skuldbelägga invandrare. Men framförallt: Vi måste kraftigt bromsa invandringen, annars går Sverige under. Välfärdssamhället kollapsar framför våra ögon just nu.
  Matz D (SD)
  Regionfullmäktige Västra Götaland

  SvaraRadera
 10. Anonym 8:05 .. Om du tänker anklaga mig för att vara "marknadsplats" för Sd så vore det trevligt om du förklarade varför du ser det så?

  Tycker du att jag ska radera kommentarer från Sd, är det så du menar?

  Matz D .. Jag tror absolut att det finns människor som är vettiga inom Sd. I min lilla stad köper jag konstnärsmaterial i en affär som tills helt nyligen drevs av sverigedemokrater. Ett helt normalt och trevligt par med andra politiska åsikter än jag. Jag kan inte förstå varför de tänker och tycker som de gör .. men jag kan inte hata dem för att de gör det.

  I min värld försöker jag göra skillnad på sak och person.

  Du måste nog erkänna att även om du framstår som en vanlig och vettig person så är det inte fallet med majoriteten av era sympatisörer som syns och hörs i verkligheten, på nätet i kommentarsfälten, på chattar och bloggar.

  Vilket gör det helt logiskt att anta att du kanske är ett undantag och att människor med ett ursprung utanför landets gränser faktiskt är hatobjekt för ditt parti.

  Däremot så ser jag likartade tendenser hos oss andra. Den som inte stämmer in i hatkören mot ALLA sverigedemokrater utan försöker förstå tankarna bakom .. anklagas för att smygsympatisera, tillhandahålla en marknadsplats eller vara rasist själv.

  Samma tankar, samma bemötande och samma behandling.

  Jag tror inte på att bemöta hat med hat och våld med våld. Kanske är jag naiv, men jag tror i alla fall på det jag gör.

  SvaraRadera
 11. @anybody, det fanns en tid när det du skrev var intressant och tänkvärt. Att du inte ser den svans du fått efter dig på din blogg är tragiskt att se. Du är aningslös. Vad har du åstadkommit? Jo ett ryggdunkande från SD. Marknadsplats? Reklamplats skulle jag nog säga.

  SvaraRadera
 12. Anonym 10:50 .. Vad begär du? Ska jag anpassa mina tankar efter Sd, har jag ansvar för vem som läser det jag skriver eller är det fel att besvara kommentarer från oliktänkande??

  Det jag försöker säga är att det finns en oro som inte sugs upp av de etablerade partierna och riskerar att gynna sverigedemokraterna .. särskilt inom den stora medelklassen som upplever sig ha förlorat det sociala skyddsnät som de tidigare förlitat sig på?

  Det innebär en risk att Sd kommer att skörda fler missnöjesröster i nästa val.

  Taktiken att bemöta Sd med hat, uteslutande och isolering har inte direkt gett önskat resultat, det måste du väl medge?

  Jag förstår ändå inte vad som gör min blogg till en reklamplats. Den som vill läsa Sd:s partiprogram kan göra det hur lätt som helst utan att passera mig?

  Ok, om jag är aningslös .. förklara då vad jag gör för fel.

  SvaraRadera
 13. @Matz D

  Du ser inget motstridigt i dessa saker som du skrev:

  "Vi står för en inkluderande nationalism."

  "vi definierar nationen i termer av kultur, språk, identitet och lojalitet"

  Hur kan du få ihop detta? Vad jag kan läsa är att ni bara är inkluderande för de som får er OK-stämpel. Är man flykting och inte lärt sig språket, eller om man behåller delar av sin kultur (och religion?) så omfattas man inte av er inkluderande nationalism. Eller?

  SvaraRadera
 14. @Anybody:
  "Ska jag anpassa mina tankar efter Sd" - jepp, lex-Reinfeldt har ju redan visat att politiken ska anpassas efter SD så varför inte....

  Jag delar din åsikt att det är fel att möta hat med hat och våld med våld. Å andra sidan anser jag inte att man ska sticka under stol med den befogade oron som finns i samhället. Själv har jag inte alls den breda erfarenhet av skuggsidan som du har - men trots detta har vi ungefär samma tankar många gånger.

  För mig är nyfikenhet och humor bra sätt att möta världen. Men ibland, som igår för dig, så är det svårt att se på samhället med humor.

  SvaraRadera
 15. Trollan .. tack! I dag är en dag då jag allvarligt funderar över varför jag ska fortsätta med den här bloggen?

  Och hur?

  Det tystnar mer och mer bland andra bloggar, kanske känner de samma obehag som jag?

  SvaraRadera
 16. Usch, nu skrämmer du mig!

  Jag tycker definitivt att du ska fortsätta med bloggen. Din humor och hjärtevärme och dina liknelser från din vardag behövs.

  Jag är en sån här person som är lost just nu politiskt. Det är nog många som är i denna sits nu. Och många vänder sig till SD i det här läget. Jag har hört många som drömmer om ett nytt parti. Någon som kan ta upp dessa oroliga själar. Folk som tror på demokratin och att det betyder något att vi har fria val i Sverige. Att det innebär demokrati. Tyvärr känns det valet fattigt. Det är inte accepterat att rösta på SD tydligen. Men vad finns det mer? Vart ska de luttrade vända sig istället?

  Du måste fortsätta med bloggen och analysera verkligheten. Klä av argumenten när folk som Gunnar Wetterberg kommer med idiotier.

  Tyvärr är det svårt att hålla upp humöret. Det är lätt att man tröttnar, blir fast i ett negativt tankesätt vilket inte för någon framåt.

  Men so what om folk från SD håller med dig? På vilket sätt är det ett problem? De flesta har noterat att Aftonbladet och Expressens kampanj redan har varit bästa PR kuppen för SD, vilket inte riktigt var vad de tänkte skulle jag tro. Så att ägna sitt liv åt att "förhålla sig" mot SD känns märkligt på många sätt.

  SD är människor de med, de lever också i samma verklighet som vi. Hur otroligt det än kan kännas så kan jag i vissa fall hålla med om vad Schyman säger någon gång. Men jag undrar litegrann i vilken verklighet jag lever när jag noterar att "järnrör" får kilometervist med rubriker - men en Maria Ciminti som stämmer transport efter att ha uteslutits får noll. När en kvinna som Hera först hyllas för sin blogg så länge hon var positiv till Malmö och sedan inte ett ord om att hon får sparken först från bloggande - och sedan från sitt jobb på biblioteket för sin politiska åsikt. I min verklighet som jag växte upp så var vi föraktfulla mot häxjakten i USA på kommunister - men nu är det ok att förfölja andra politiker här?

  SvaraRadera
 17. Lätt för en som just bara läser att säga "Nej nej, sluta inte för allt i världen!". Trist att även du ska få slängar av den där sleven som daskar och stänker alla-som-ens-visar-sympati-med-SD-tankar-är-RASISTER.

  Jo, jag har läst en hel del de senaste två åren och lyssnat in arbetsplatser. Som jag ser det, så är du 'bara' ännu en av de som fångat ett antal politikers hycklerier och motsägelser. Med påföljande svavelosande svordomar. Och någon form av uttryck för att absolut kunna rösta på SD nästa val.

  Jag törs säga att det är rätt vanligt idag att tänka en önsketanke om att få nita en eller flera av de sju. De bättre analytikerna har redan skrivit precis varför SD ses som ett alternativ hos 'vanligt folk' också och lockar soffliggare. Många är skitless på sjuklövern. Din lista med 'grupp mot grupp' var på pricken och många känner nog igen en eller flera punkter från sin närmaste omgivning.

  Du har väl inte missat att SCB anger att största gruppen SDsympatisörer är nu män 65-74 år gamla. Kanske 'lågutbildade' (efter att ha förmodligen jobbat i 40+ år ...) men det är alltså inga unga arga arbetslösa män där inte eller i en ålder att pågående varsel påverkar särskilt mycket.

  Vi lever i intressanta tider.

  /Läsare

  SvaraRadera
 18. Nation

  @JohJoh

  Ordet nation kommer från Franska Revolutionen och definieras ungefär som gemensamhet genom
  språk, identitet och lojalitet.
  Under det antal revolutioner som var i framförallt Paris,utropades ett flertal olika nationer.
  I Sverigre finns det kvar inom Universiteten, t.ex. Västgöta Nation.
  Till skillnad då ifrån ett land som definieras genom gränser

  SvaraRadera
 19. Trollan som verkligen kan trollföra dem som ska jobba för SD, tidigare var det jämställdisterna signaturen försökte sälja in! Trollan arbetar nog som säljare privat skulle jag tro.

  Hon säger:

  "För mig är nyfikenhet och humor bra sätt att möta världen."

  När Trollan talar om nyfikenhet och humor, så är det när hon antingen mejlar skit om mig till Cattas bubbla med länkar från Erik Wedins blogg -Aktivarumbloggen. Med jävligheter där han bakat ihop min kommentarer i en enda sörja i syfte att förvränga och smutskasta mig när dessa föregick att invektiv kastade mot mig! Hon har troligen deltagit i den pöbel som var inne hos Aktivarum bloggen och arbetar för Aktivarum med smutskastning och förtal tillsammans med Hmm, och Catta!

  En människa totalt utan samvete eller empati. Den signaturen är inte den "det" utger sig för att vara.
  Hon tillhör "Jämstäldisterna" de goa och glada männen som härjade på genusnytt. Numera Sverigedemokraterna!

  Mer falskt typ än Trollan är nog svårt att hitta, så viss naivitet kan möjligen finnas med i bilden.

  Men det finns många kvinnor som tydligen lätt kan smörjas av dessa lobbyister!

  Extra bra är de med höga tittarsiffror som hjälper dem. Hmm tillhör samma anonyma klick som ställer sig på dessa kriminella människors sida hoppar mellan bloggarna smörjer rätt personer och hjälper till med deras skitsnack eller håller dem bakom ryggen. Vissa mår jag fysiskt illa av att bara se numera.

  Vet du att de gjort dataintrång hos mig!? Men du vet, sådant skiter de i fullständigt, för det handlar om att vinna sympatier för partier baserat på falskspel.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera