torsdag 7 februari 2013

För många år sedan började alla sagor med .. "Det var en gång" ..


... nu vet vi att de alla börjar med .. "Om jag blir vald".

Under den röriga rödgröna samarbetstiden lärde sig Socialdemokraterna två saker, dels att Miljöpartiet inte är ett lättstyrt parti och att väljarna dessutom i många avseenden föredrar deras budskap före de socialdemokratiska riktningsgivarna .. och dels att Vänsterpartiet är ett riktigt sänke som skrämmer väljarna så till den milda grad att de panikslagna tar skydd hos allianspartierna.

Med den erfarenheten i ryggen så är det ju självklart att Stefan Löfven inte vill berätta vilka han tänker ha som samarbetspartners om han kommer i den situationen att han ombeds bilda en regering.

För då kommer han förmodligen aldrig att hamna i den situationen.

Kanske är det därför sossarna hackar på Mp när det gäller integrationspolitiken .. och därför de lockar med överstatlighet i olika former? Tryck ner Mp och hissa V??

Problemet är då väljarna?

Även om det går att skylla på Reinfeldt och peka på rädsla för att debattera, konjunkturen eller feghet att möta sossarna och ditten och datten, så återstår ändå väljarnas, fullt berättigade, krav på att få veta .. vilka vill sossarna bilda regering med?

Vad väljer vi mellan?

Varken Moderater eller Socialdemokrater kan få egen majoritet och säga vad man vill om Reinfeldt, men han erkänner i alla fall att han är medveten om det. Vilket han också gjorde när han var i Stefan Löfvens situation inför valet 2006.

Stefan Löfven verkar fortfarande leva i den tid då det är fullt möjligt att hamna på 40-45% och gå i mål utan att dela ut ministerposter till andra partier? Hur ska man annars tolka de budskap vi får i dag?

Jag tycker inte om den socialdemokratiska löfteskarusellen där alla löften bara är riktningsgivare med brasklappen .. "om förhållandena tillåter". Det vill säga .. om Mp och V stödjer våra löften ... trots att vi aldrig i livet kommer att samarbeta med dem i en gemensam regering, vilket gör att vi aldrig någonsin kommer att hamna i regeringsställning?

Ett sådant budskap upplever jag som rent kränkande. För mig är det viktigt att få veta vilka partier som kommer att få ministerposter med hjälp av det parti som jag väljer att representera mina förväntningar på de kommande åren.

Fredrik Reinfeldt representerar än så länge fyra partier .. vad representerar Stefan Löfven?

Vad är han villig att anpassa sig till, sälja ut, köpa eller dela med sig av .. om statsministerposten kommer inom räckhåll?

Jag tycker att det är rimligt att vi får veta det INNAN vallokalerna öppnar nästa år och jag tycker att det är helt meningslöst att följa en debatt där sosseledaren berättar vad han tänker göra om han får den majoritet av rösterna som han aldrig kommer att få.

För att citera Stefan Löfven själv när det gäller statsministern .. ­Ytterst är det väljarna som förlorar på oppositionsledarens inställning.

Expr., Expr., AB, AB, AB,

3 kommentarer:

  1. Känner du dig kränkt? Vad modern du är ;-)

    SvaraRadera
  2. Anonym 19:16 .. Självklart!! Jag följer alla trender och överöser dig följaktligen med NÄTKÄRLEK för att du tog dig tid att lämna en kommentar .. <3

    SvaraRadera
  3. Men det är väl också lite svårt för alla partier att helt självsäkert visa upp ett alldeles självklart vinnarlag.

    Om SD får 15-20% osv. Blir ju väldigt problematiskt rent parlamentariskt. Speciellt om ingen vill prata med dem alls, så som de säger nu. Fast det kan ju ligga på en flytande skala förstås.

    Personligenm tror jag att Löfven gör klokt i att använda den gamla modellen, med självstyre på nåder. Kanske är det inte riktigt ärligt, eftersom vi inte får veta vad som gäller i detalj då. Men samtidigt är det väl demokratins baksida. Vi får kasta in lite pinnar i brasan och se åt vilket håll det brinner sedan. Allt bråk som man hört från andra länders parlament, är nog något som även kommer hit i större utsträckning.

    Vissa börjar ju prata om alternativa parlamentariska strukturer. Att valsystemen skulle göras mer som i england eller liknande. Jag tror det vore dåligt, men det är jui alla fall en möjlighet. Hellre det än en lekstuga.

    SvaraRadera