söndag 17 februari 2013

Kul Kultur .. eller Kulturkrig??


Jag brukar undvika kultursidorna när jag läser tidningen. För mig, som är så naiv att jag på fullt allvar tror på alla människors lika värde, är det inte nyttigt att utsättas för så många uppblåsta egon på en gång.

Så jag låter kultureliten behålla det utrymmet helt för sig själva .. vilket jag tror de trivs bäst med.

Men så möts jag av rubriken "Nu är kulturkriget verklighet i Sverige".?

I Sverige?

Jag blir nyfiken och ser att det är Åsa Linderborg som upprörs över att högern fått debattera oemotsagda under Publicistklubbens debatt om näthat. Ett näthat som Åsa Linderborg uppmärksammat och fäst allmänhetens blickar på .. och så står Expressens Sakine Madon där och blir inte ens ifrågasatt när hon framställde sig själv som djupt bekymrad trots att hon tidigare bagatelliserat näthatet på ledarplats.

Dessutom påstod både hon och andra borgerliga krönikörer att "även journalister kan vara hatiska på ett otrevligt sätt". De "antyder mellan raderna att vänsterprofilerade skribenter lite får skylla sig själva om de blir utsatta."

Ett tydligt angrepp på Åsa Linderborg!

Upprörande!! "Högern i hela dess bredd, från extremisterna till etablissemanget, är besatta av vänstern i lika bred mening" .. tolkar Åsa Linderborg deras resonemang.

"Kulturkrig. kallas det i Danmark" .. säger hon. "Nu har det kommit hit".

Men varför bemötte inte Åsa Linderborg själv Sakine Madons ändrade åsikt under galgen och tidigare bagatelliserande, undrar jag som är sorgligt vanlig och inte alls någon kulturpersonlighet??? Det handlade ju ändå om hennes egen hjärtefråga .. näthatet?

Men .. javisstja .. Åsa Linderborg bojkottade hela mötet eftersom Avpixlats  Mats Dagerlid var inbjuden. Mannen som hon anser vara källan och roten till det näthat hon inte vill debattera om han är närvarande .. eftersom hon inte vill legitimera honom som samtalspartner?

Kulturkriget börjar alltså med debatt utan ifrågasättande och krypskytte från avstånd när det gäller Aftonbladets ledarskribent? Som en vanlig (o)gräsrot är jag så okunnig att jag inte ens begriper vad ett kulturkrig innebär .. men jag misstänker att sista ordet inte är sagt än, utan att Åsa Linderborg så småningom kommer att ge mig en begriplig krigsförklaring.


Sagt om krig ..
Allt krig är vilseledning. /Sun Tzu (544 f.Kr-496 f.Kr)
Avsikten med alla krig är fred. /Aurelius Augustinus (354-430
Det första som dör i krig är sanningen. /Hiram Warren Johnson
Först är kriget hoppet om att det ska gå bra för en själv, sedan förväntan om att det ska gå dåligt för den andre, så tillfredsställelsen över att det inte heller går bra för den andre och till sist överraskningen över att det går dåligt för båda. /Karl Kraus (1874-1936)

Sagt om kultur ..
Vår kultur är den första av alla kulturer som systematiskt ägnat sig åt att aktivera den mänskliga dumheten, vårda den, klä den och förse den med uttrycksmöjligheter.
Sjösätt din båt, välsigna ungdomen och fly så fort du kan från alla former av kultur. /Epikuros (341 f.Kr-270 f.Kr)

9 kommentarer:

 1. Fina citat som du hittat där. Karl Kraus hade jag inte sett förut. Det är ju guld.

  Annars är inte Aftonbladets kultursidor inriktade på kultur, de bara heter så. Lindeborg har fullständigt gjort om dem till allmänpolitiska tyckarsidor. Enkelriktade sådana. Nästan motsatsen till kultur.

  Man kan ju strunta i det. Se det som en ungdomsgård för de ständigt naiva och arga. Och av samtal ointresserade. Men man kan ju också tycka att det är tråkigt, med tanke på hur intressant det skulle kunna vara. Med verkliga kultur reportage och intervjuer med olika åsikter från olika håll. Förankrade i olika erfarenheter.

  För övrigt anser jag att det inte finns någon höger. Eftersom det finns en vänster så kan man ju tycka att det annars vore logiskt. Och visst kan man se det relativt något annat. Då finns det ju åsikter som med viss ansträngning kan anses ligga till vänster eller höger, mer eller mindre. Men det är svårt. Vem är mest höger, en liberal eller en konservativ? En nyliberal eller en konservativ? En konservativ socialdemokrat eller en liberal moderat? Osv. Patriarkala stukturer sedan medeltiden som nästan härskar snudd på fortfarande i vissa världsdelar, är de höger? Vet dom det själva? Eller är de bara gammaldags kanske rentav efterblivna. Eller har de andra värderingar som fragmentariskt kan vara mer utvecklade än våra?

  Det hela är till stor del ett spel. Där man positioner sig efter ambition. Och då är symboler viktiga. Etiketter. Förenklingar. Identitet. De olika vänster riktningar som var ganska aktiva på ett teoretiskt plan tidigare har nog minskat dramatiskt i relevans. Man har nog tappat initiativ och entusiasm rejält under de senaste 30 åren. Fortfarande så kan man ändå tala om de olika inriktningarna. Trotskister, maoister, stalinister (nåja) osv. Eftersom de definierar sig själva som det. Och då kan det vara relevant.

  Men så fort du hamnar på den "vanliga planhalvan" bland folk som inser marknadsekonomins fördelar, alltså det som brukar kallas borgerliga (som i ordet medborgare) då har alla egentligen blandåsikter av liberala, konservativa och några stänk värdesocialism kanske. Även socialdemokraternas majoritet räknar jag in här.

  Det är avvikelserna från detta som syns så mycket i media. Som hörs så högljutt överallt. Och som drivs av olika sammansatta agendor. De får också ofta betalt för att ha de här åsikterna. Det är tack vare de här åsikterna som de har bra positioner. I själva verket är det lite svårt att veta om de verkligen har åsikterna, eller om de bara talar för att behålla sin position och gynna karriären. När det här blir för uppenbart konstigt för folk så börjar systemen ruttna inifrån. det är väldigt lätt hänt, och kan gå väldigt fort.

  OT

  SvaraRadera
 2. Var tvungen att kika och noterade att Åsa Linderborgs artikel om kulturkrig hade fått 22 stycken sk tweet medans Sakine Madons artikel hade fått 200 stycken tweets och bara beröm.

  Krig? Det ser mer ut som rena rama massakern. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. Sakine har hjärna OCH hjärta.

  SvaraRadera
 4. Anybody har folksjälens vrede och kärlek

  SvaraRadera
 5. Linderborg ägnar sig mest åt att själv definiera, tolka och basunera ut sina motståndares åsikter. Då blir det lätt problematiskt att låta sin motståndare få tala på lika villkor.

  Med det sagt så är reportaget om avpixlat och alla såna hangaround-sidor riktigt bra och det är bra att det kommer upp till ytan vilket avskum som rör sig i de kommentarsfälten/kretsarna.

  Att ha skilda åsikter och att framföra dem är helt ok, men att hota och terrorisera för att försöka skrämma och tysta någon.....fy fan va dåligt

  SvaraRadera
 6. Jag läser både expo och avpixlat.Tycker det är intressant att se olika sidor och visst finns det dynga i kommentarsfälten på avp. Men det finns ochså många sansade och vettiga kommentarer.
  Läste idag en krönika av Heera Lamppu Maduro om ondskan och blev mycket imponerad av hennes mod.
  Till det här området borde vissa skribenter flytta in med sina familjer och få en inblick hur det kan vara i en verklighet som dom troligen inte har en susning om.

  SvaraRadera
 7. Det finns inga men i det här sammanhanget

  Det finns inga men i Heeras exempel heller.

  Det är helt enkelt fel. punkt.

  SvaraRadera
 8. Vad är helt enkelt fel anonym?Förstår inte vad du menar.

  SvaraRadera
 9. Apropå kultur-Om ni inte har läst Alexander Mccall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå. Gör det.Dom är så härliga så det killar i tårna av välbehag.

  SvaraRadera