fredag 8 februari 2013

Och ..???


Findus Sverige drar in samtliga lasagner både från sitt eget och kundernas lager eftersom man befarar att rätterna innehåller hästkött i stället för nötkött.

Jag fattar inte paniken?

För min del är Findus lasagner inget ätbart alternativ i alla fall. Jag äter inget kött alls som kommer från djur som inte har haft ett liv innan döden. 

Kött från fabriksuppfödda, löpandebandslaktade djur som stått uppställda eller trängts som råvaror till livsmedelprodukter under hela sitt korta liv .. utan möjlighet att se den natur de var ämnade att leva i och utan möjlighet att äta något annat än produkter fullproppade med antibiotika och onaturliga tillsatser, som till och med är skadliga för människor när de äter köttet .. det är något som jag har svårt med.

Jag äter alltså bara vilt eller kött från ekologiskt uppfödda djur som fått gå ute och jag är så in i baljan noga, att jag till och med åker ut personligen och inspekterar en sådan leverantör innan jag handlar.

Häst däremot? Det är ju ändå ett djur som förmodligen levt ett liv med utomhusvistelse och hyfsat normalt foder? Jämfört med nötkött måste hästkött vara rena hälsobomben?

För vad är annars skillnaden?

De kor jag mött i mina dar har varit minst lika trevliga och sociala som vilken häst som helst. Till och med den folkilskna jättetjuren som betade vid vår förra tomtgräns tillsammans med alla sina fruar .. blev en hjärtknipande Ferdinand när han efter mycket vånda vågade ta ett äpple ur min hand och med bara ett tvåtrådigt taggtrådsstaket emellan.

Jag vet inte vem som var räddast .. han eller jag? Men mina hjärtslag slog så hårt att jag tappade hörseln för någon sekund.

Jag är den första att kräva att en innehållsdeklaration ska vara rättvisande .. annars är det ju bedrägeri. Men kan vi tugga i oss Rosa, Blenda och Hjärtros utan att ägna en tanke åt de eländiga liv de levt i väntan på att skänka oss lasagne från Findus, så ska det väl inte vara några större problem om samma lasagne innehåller bitar av Brunte som i alla fall fått känna vinden genom manen och smaken av färskt gräs en sommardag?

Expr., Expr., AB, DN, SvD,

6 kommentarer:

 1. Jag kan äta hästkött, men det finns de som absolut inte vill det och vi allihopa skulle nog avstå om det vore hund.

  Grejen är nog just det att det ska stå om det är hästkött. Mig veterligt är dessutom hästkött mycket billigare än nöt, så det luktar fiffel. Någon har velat tjäna en slant.

  SvaraRadera
 2. På 60-talet var hästfilé en delikatess på krogarna. Det var mkt billigare än nöt och godare, tyckte somliga.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att anledningen att man inte längre äter hästkött i samma omfattning har med läkemedel att göra.

  Många av de mediciner man ger hästar är direkt skadliga att äta för människor, och rester kan finnas kvar i hästköttet. Därför kan man inte slakta och äta hästar som fått den typen av mediciner. Nu var så troligtvis inte fallet med detta parti kött, men det är en stor blunder av Findus att något sådant slinker igenom. Vem vet hur skadligt köttet kan vara nästa gång?

  SvaraRadera
 4. Det lär ju även anlända ganska mycket åsnekött som vid infarterna i Sverige förvandlas och blir nöt.Har jag hört, hoppas att jag inte bidrar till att sprida falska rykten.

  SvaraRadera
 5. När jag läste Epsilon kommentar ovan så slår mig tanken att Dafgårds råkade ut för något liknande för många år sedan. Någon hade upptäckt att något av deras produkter innehöll kängurukött. Jag tror t om att det var kängurumage. Och det låter ju inte sådär jättegott för en storstadskräsmagad frysgourmet. Men det lustiga var att killen från Dafgård försvarade sig med något i stilen "Än sen då? Det finns nästan inget bättre kött än kängurumage". Och det kanske han hade rätt i.

  Men man vill ju tro att det som står på paketet är det som finns inuti. Och helst vill man väl inte behöva äta fryst pappersmat alls. Egentligen. Nackdelen med att det överhuvudtaget finns blir ju att vi frestas att budgetera med den. Tidsmässigt. Vad mycket tid som går till "spillo" ifall vi inte använder den. Väldigt korkat förstås, man bör prioritera maten högre, som Any skriver i sin post. Men om vi själva budgeterar in den här snabbmaten i våra liv så är det väl inte så jättekonstigt att politikerna också gör det. För våra sjuka och äldre.

  Pluttan

  SvaraRadera
 6. Tänk om vi alla gjorde som Any så vi fick bort dom hemska djurfabrikerna.Jag försöker ochså.Grannens lamm har levt ett bra liv och smakar gudomligt.Det smakar bättre när man vet att dom levt sina liv som meningen var.Och den i mitt tycke dåliga snabbmaten äter jag aldrig längre,tycker nästan det känns hur den klistrar sig fast i blodådrorna.UCH
  Idag finns mycket av krav och närodlat,lite dyrare men man behöver inte äta kött så ofta.

  SvaraRadera