Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

måndag 12 augusti 2013

Det verkar vara totalt meningslöst ..


.. att skriva om kommunernas kompetens och förmåga att driva kvalitetssäkra verksamheter när det gäller vård, skola och omsorg? På något märkligt sätt så anses de .. trots allt som bevisar motsatsen .. vara det mest pålitliga alternativet.

Och det hjälper inte hur många som skriver och hur många gånger de skriver det .. våra politiker och så gott som samtliga väljare på vänsterkanten verkar ha fullt förtroende för våra kommunpolitikers förmåga att granska sig själva?

Det är ju egentligen ett helt rubbat system. Det är kommunen som har tillsynsansvaret för de privata alternativen .. men vem har tillsynsplikten över kommunerna??

Ja, om ingen begär något annat så är det kommunerna?

Och vem vill komma till rätta med problemen på sin arbetsplats genom att anmäla kommunen utan att ha tillgång till en fullständig redovisning av ekonomin från stat/skattebetalare till kommun till skola .. till exempel?

Därför finns det ingen som har något att anmärka när öronmärkta pengar, tänkta att gå till skolan, hamnar i kommunens svarta hål. Därför är det ingen som reagerar eller kontrollerar hur det går till när kommunen och kommunens egna fastighetsbolag .. (fria från offentlig insyn!) .. spelar Jack Vegas med räntesnurror, utlåning och hyror, "satsar" och "vinner eller förlorar" pengar som egentligen borde ha hamnat i välfärden.

Vilket i många stycken påminner om hur kommunen hanterar kommuninvånarnas pensioner.

Så rullar det på utan att någon ens funderar över om det är rätt eller fel .. för kommunens egna revisorer granskar kommunens räkenskaper och hittar aldrig något att anmärka på eftersom kommunerna kan agera inom lagens råmärken precis på samma sätt som de privata riskkapitalisterna?

De som ser felen och bristerna, varför säger de inte till, kan man undra? De som undertecknar alla dessa papper och läser alla dessa utredningar?

Men då behöver man inte ha mycket fantasi för att se vad som händer .. den som är beroende av kommunen för sin försörjning har inte mycket att komma med på arbetsmarknaden efter det .. och någon politisk karriär kan det naturligtvis inte bli tal om. Den som sitter med uppgifter som våra tidningar skulle sälja sin själ för att lägga vantarna på får .. i stället för att bli en "whistleblower" .. finna sig i att leva med känslan av skuld- och svek.

Men sådant går över, skinnet hårdnar och vem som helst kan ju fatta att dagens stora nyhet är glömd om ett par dagar medan hyran och räkningarna måste betalas resten av livet, övriga familjemedlemmar måste skonas och vinsten i att lätta sitt samvete blir försumbar i det sammanhanget.

Jag vet det. Jag får behärska mig och hålla igen varje gång jag skriver något om välfärdsproblemen, för kommunens hämnd är hård på en liten ort .. även mot hjälpbehövande släktingar med samma namn.

Jag är helt enig med Jan Björklund .. ska vi någonsin få någon som helst ordning på de dåliga kommunala verksamheterna inom välfärden så måste de förstatligas, även om det förmodligen innebär ett administrativt helvete.

Alternativet känns ännu mer skrämmande, tycker jag.


DN, DN, DN, AB, SvD,

3 kommentarer:

 1. Ja,jag tycker Björklund är en hyvens kille med vettiga jordnära åsikter och jag kan inte begripa varför inte fler röstar på Folkpartiet.Honom vill jag se som statsminister,då blev det ordning och reda och raka rör.

  SvaraRadera
 2. @Mona,
  Håller helt med dig om Björklund - men samtidigt sätter denna ledaren fingret på viktig punkt.
  http://www.smp.se/ledare/det-otydligaste-partiet-har-den-tydligaste-ledaren(3892152).gm

  Vad händer egentligen in FP?

  SvaraRadera
 3. Trollan-Ja det är ett problem.Maria Arnholm eller Birgitta olsson som efterträdare, HUA. DET vore att sänka ett bra parti.

  SvaraRadera