Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

onsdag 28 augusti 2013

Verkligheten och nutiden knackar på dörren ..


Skolinspektionen stänger Lundsbergs internatskola i upp till 6 månader med omedelbar verkan i morgon och jag hör röster som höjs i protest och anser att eleverna utsätts för en kollektiv bestraffning för en misshandel utförd av "bara" nio elever?

Då har man inte förstått någonting!

Att skolan stängs är inte en elevbestraffning. Det är ett underkännande av den värdegrund som skolan har och en följd av åratals kritik och nonchalerade krav på förändring. Lundbergs internatskola ville inte ändra någonting .. bara sopa de motbjudande "traditionerna" under en äkta matta vävd av decenniers Lundsbergsanda.

Nu gråter eleverna .. "det är fanimig inte roligt att höra elever som springer omkring och gråter och skriker som efter en trafikolycka" - säger den ansvarige(?) rektorn .. de är förtvivlade eftersom det här kanske är den enda verklighet de känner till och för att de tillsammans förmodligen är den enda "familj" de kan känna trygghet i. Det ingår liksom i Lundsbergsandan att de ska känna så, att de ska vara känslomässigt beroende och bundna till varandra .. eftersom de banden ska svetsa dem samman när de så småningom och förhoppningsvis axlar ordförandeposterna i svenskt näringsliv.

På så sätt släpps det inte in några katter bland hermelinerna .. eftersom de katter som eventuellt köper in sig i Lundsbergsandan formas till anpassning .. eller utanförskap med hjälp av strykjärn, kvastskaft och andra trevliga vardagspinaler .. på natten när vuxenvärlden sover den oskyldiges sömn.

Därför stängs Lundsberg .. för inga barn ska behöva växa upp i värld styrd av känslomässigt förkrympta vuxna som tycker att en ren misshandel är att betrakta som "en lek som spårade ur".

Svensk lag gäller faktiskt också inom skolan .. inom ALLA skolor .. även om det ibland verkar som om skolan är ett undantag.

Nu blir det hemortskommunerna som får ordna plats i den vanliga kommunala skolan till de drygt 200 eleverna som skingras över landet.

Verkligheten knackar alltså på dörren för dem som inte har föräldrar som snabbt som ögat kan skramla fram privatundervisning på något annat internat eller skola, antingen här eller i något annat land .. för skolplikten gäller även för elever som levt i skyddade boenden på riksinternat.

Att kliva in i en vanlig klass, bland vanliga elever efter att ha tillbringat något eller några år på Lundsberg kommer inte att bli lätt. Själva namnet Lundsberg är vid det här laget så negativt laddat att jag har all förståelse för att många är fullständigt skräckslagna inför den scenariot. De kommer att få möta människor från samhällsgrupper de lärt sig att förakta, förflyttas från översta stegpinnen till den nedersta och jag tycker så obeskrivligt synd om dem, eftersom jag har egna erfarenheter av att byta skola vart eller vartannat år .. även om det inte var någon större skillnad mellan skolorna och eleverna.

Men här kanske agnarna sållas från vetet? Kanske kan den kommande erfarenheten skapa nya ledare med nya insikter och ett nytt sätt att se på och bemöta sina medmänniskor?

Kanske upptäcker några stycken att Lundsbergsandan inte var något annat än en illasittande tvångströja som de vant sig vid under åratals dressyr i den rätta andan?

Men ingenting av allt som hänt och händer på Lundsberg ska skyllas på de elever som går/gick där .. det är de som får betala räkningen för de misstag som de vuxna begick när de vägrade att anpassa sig och sina åsikter efter den tid vi andra lever i.

Lundsberg har anor sedan 1896 .. men utanför skolan har det faktiskt hänt en hel del sedan dess. 


AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvDExpr., Expr., Expr., Expr.,

29 kommentarer:

 1. Hmmm, måste fundera ett varv till efter att ha läst detta. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Touche´ sparsmakat, skarpt

  SvaraRadera
 3. Men man kan fråga sig,om inte Lundsbergs motto en sund själ i en frisk kropp.är omodärnt i dagens samhälle?Allas lika värde genomsyrar det mesta,ingen skall få sticka ut,tycker Begler utom islamska friskolor,där flickor med mens inte får delta i bön eller var det undervisning?

  SvaraRadera
 4. jag, som är uppväxt i en grannkommmun tycker att det verkar som om inget hänt på Lundsberg sen 60-talet. Elever skrivna i Storfors kunde få gå som externelever om de ville vilket de allra flesta aktade sig väldig noga för att göra.Rykten om arrogans, pennalism och översitteri var ständigt i svang. Skolinspektionen och styrelsen för skolan verkar inte vara på samma planet.

  SvaraRadera
 5. En tråkig blogpost. Det lyser en småaktig ton av hämnd och tillrättavisning över texten.

  "Verkligheten knackar alltså på dörren för dem som inte har föräldrar som snabbt som ögat kan skramla fram privatundervisning"

  "Nu blir det hemortskommunerna som får ordna plats i den vanliga kommunala skolan till de drygt 200 eleverna"

  "På så sätt släpps det inte in några katter bland hermelinerna .."

  "det här kanske är den enda verklighet de känner till"

  Fullt av amatörpsykologiska antaganden baserade på "rätt åt de rika inskränkta j-vlarna".

  Tråkigt nog tror jag skolinspektionen har ungefär den uppfattningen som du verkar ha i den här frågan. Eleverna har ingen talan. De är ändå hjärntvättade.

  Var det inte för en vecka sedan som en kvinna från någon skolmyndighet stod i tv-nyheterna och påstod att alla föräldrar som vill sätta sina barn i privata skolor borde begära in och läsa de ekonomiska redovisningarna för alla de skolor som de funderar på att sätta sina barn i? Ett fullständigt vansinnigt påstående. Det visar snarare på att myndigheterna verkar regeras av ett vettvillingskommando, där huvuden borde rulla. Att sedan regeringen lurats in i den omständiga processen med att licensiera alla lärares behörighet kanske visar vilka mjukryggar som politiskt bestämmer över skolans utveckling. (Hade varit bättre att införa licensprov etc för nykontrakterade bara, eller de som av någon annan anledning anses behöva det).

  SvaraRadera
 6. Skönt att inte känna sig alldeles ensam i sin uppfattning:

  http://www.mariaabrahamsson.nu/index.php/2013/08/28/kan-finnas-ett-stank-av-klasshat-i-skolinspektionens-beslut/

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det var på tiden att man markerade att skolinspektionens beslut måste efterlevas. Man kan inte få fortsätta på samma sätt efter att ha fått så många anmälningar från utsatta elever. Det borde väl gälla för alla skolor. Oavsett om det är en "finare" privat skola eller en vanlig kommunal.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Det värsta är nu vänstermaffian som sitter i sociala medier och i kommentarsfält spyr ut sitt hat över barn! Det visar hur man ser på sina medmänniskor inom den rörelsen, fy fan vad obehagligt!
  Och dessa har mage att sitta o kritisera SD, Avpixlat etc.?
  Jävla hycklare!

  SvaraRadera
 10. Oavsett vilken typ av skola det är så måste sånt här trams få ett stopp! Klart som fan att det är tråkigt för majoriteten av eleverna som sköter sig, men det är också en del av utbildningen och vuxenvärlden eleverna är på väg in i. Oskyldiga drabbas p.g.a. andra idioters påhitt. Så är det i skolan, på jobbet, i trafiken, i affären, överallt.
  Lär er hantera det!
  Lär er att säga ifrån! Lär ett att ställa krav på er själva, era medmänniskor och framförallt, i detta fall, på rektorn och skolledningen.

  Eleverna gråter......kunde du ha tänkt på innan du godkände nollningen!

  SvaraRadera
 11. Kusinen från landet29/8/13 11:47

  Jag kan inte uttala mig om ifall en omedelbar stängning av skolan var rätt väg att gå, men att rektorn fått sparken känns helt rätt! Att avfärda rå misshandel som ett "pojkstreck" tyder på en verkligt felaktig inställning från skolans ledning, och torde utgöra en del av orsaken till att det över huvud taget kunde hända.

  SvaraRadera
 12. Du har rätt Melmac. Att det till sist handlar om att våga ta itu med rötäggen. Varhelst de dyker upp. Jag tyckte, men kan ha hört fel, att en skolrepresentant påstod att de förbjudit nollningar. Men att det här ändå bevisade att man, på internatet, struntade i det. Samt att en "husfar" hade informerat nyanlända om att de kunde komma att bli nollade. Alltså en form av trots mot överenkomelser inom skolan således. Att eleverna själva skall ha något inflytande borde emmellertid vara betydligt viktigare än att en myndighet berusas av makt och vill utöva prestige.

  Argumenten och tankesättet hos myndigheten verkar likna den som Libra ger uttryck för här ovan:
  "Jag tycker det var på tiden att man markerade att skolinspektionens beslut måste efterlevas." Smaka på det. "markera".

  I själva verket tycks just skolinspektionen vara en sällsynt vidrig myndighet med just nu fler underliga ärenden. Fallet med friskolan i Mariefred exempelvis. Där man hänvisar till "regelverket" och tvingar en hel femteklass att upplösas och eleverna att flytta ut till andra skolor. Med orsaken att rektorn ansökte om tillstånd för att driva årskurs sex i juli, istället för januari (2012). Lokaler finns på plats, lärare finns på plats, alla elever och föräldrar vill gå i årskurs sex hos sin friskola. Men skolinspektionen säger nej. De fyllde i ansökan för sent!! (Det var ändå ett år sedan och skolstarten är nu).

  Det senaste argumentet från skolinspektionen är dagsfärskt, lyder såhär: "- Det här är en uppmärksammad fråga som är principiellt viktig för Skolinspektionen." Smaka på det igen. "principiellt viktig" och "uppmärksammat". Enligt mig stavas detta tänkande prestige.

  Man väljer alltså på rent byråkratiska regelgrunder splittra en hel femteklass och straffa elever, lärare, rektor och hela deras privata initiativ. (Istället borde man tydliggöra att regelverken är till för att få verksamheterna att fungera. Både skolorna och skolinspektionens. Inkommer man för sent eller på annat sätt bryter några regler så får det följder. Beroende på hur de ser ut. Exempelvis att skolan får betala en förseningsavgift för en besvärligare hantering eller liknande. Alltså ett straff som drabbar själva försummelsen, utan att rikta straffet mot eleverna. Regler skall finnas av vettiga orsaker, inte för att terrorisera medborgarna.)

  Nej, istället för att ge sig på fungerande verksamheter så borde man istället göra sitt jobb genom att ge alla skolor verktyg för att kunna fungera bättre än de gör och ta itu med det kolossala förfall som vissa skolor faktiskt verkar befinna sig i.

  SvaraRadera
 13. Det sägs överallt och hela tiden att man ska ge `verktyg` för att olika verksamheter ska fungera bättre.
  Det vore mer intressant om man disskuterade VILKA ÅTGÄRDER som måste göras. Verktyg börjar kännas som ett till intet förpliktande modeord.

  SvaraRadera
 14. Jag har nu tänkt lite mer och kan acceptera att myndigheterna stängde skolan, men bara som en fet jävla markering åt vuxenvärlden att ta itu med mobbing.

  Men, nu kommer det att berättas olika stories om vad som hänt och ord kommer att stå mot ord och tyvärr är väl båda parter inte några som jag anser trovärdiga.


  /Henrico

  SvaraRadera
 15. Any, du är tyvärr kolossalt inkonsekvent.

  När någon grotesk vårdskandal avslöjas hos någon privat anordnare, så brukar du energiskt försvara den aktuella, privata anordnaren med argumentet, att vanvård minsann också kan förekomma inom kommunal vård.

  Men när övergrepp har skett på en privat skola så verkar du helt ointresserad av, att det också sker rikligt med övergrepp på kommunala skolor...

  SvaraRadera
 16. @Melmac:"Oskyldiga drabbas p.g.a. andra idioters påhitt. Så är det i skolan, på jobbet, i trafiken, i affären, överallt.
  Lär er hantera det!
  Lär er att säga ifrån! Lär ett att ställa krav på er själva, era medmännisko"

  +1

  @Johan: Läset du samma inlägg som jag?

  SvaraRadera
 17. Nä, nu tänker jag inte läsa något mer om detta för jag blir less på alla som bara vet och som skall påtala för andra vad som är rätt eller fel.

  *Pust*

  /Henrico

  SvaraRadera
 18. Johan .. precis som Melmack skriver så drabbas oskyldiga av inkompetenta personers påhitt inom i stort sett vilken sektor som helst.

  Och du kan väl inte på fullt allvar mena att jag försvarar vanvård bara för att den är privat? Men att lägga ner alla privata alternativ till förmån för de kommunala som varken är bättre eller sämre är något som bara inskränker människors valfrihet.

  När det gäller privat vs kommunalt vänder jag mig i första hand mot att kommunerna har tillsyns och kontrollansvaret .. men ingen kontrollerar kommunerna. I min värld är det KVALITETEN på verksamheten som är central .. inte vem som utför den.

  Lundsbergs skola har vid otaliga tillfällen och under lång tid fått möjligheter att åtgärda det som har varit otidsenligt och i många fall till men för de elever som inte passar in i det fastställda mönstret.

  Trots det så fanns det ingen som helst beredskap under terminsstarten då risken för övergrepp var som störst? Trots det tyckte skolans rektor att det var lämpligt att ta semester just då och trots det ansåg styrelsen att en misshandel som resulterade i en sjukhusvistelse och polisanmälan var att anse som "en lek som gick snett".

  En skola har till uppgift att värna om elevernas säkerhet .. här verkar målet vara att värna om skolans anseende? Att det förekommer mobbing, trakasserier och övergrepp även inom kommunala skolor gör väl saken varken bättre eller sämre?

  Oavsett vilken skola eller vårdinrättning det handlat om och oavsett om den varit kommunal eller privat så finns det en gräns för hur många gånger man kan säga .. hoppsan, det var inte meningen, vi ska ALDRIG göra så igen .. och bli trodd.

  Men förmodligen så överklagas Skolinspektionens beslut och någon slipad advokat begär inhibition av beslutet under utredningstiden .. så innan vi hinner fatta att skolan är stängd så är den nog i full gång igen.

  Här saknas det ju varken pengar eller kontakter vilket brukar vara ovärderligt om man vill uppnå resultat i kampen mot myndigheterna.

  SvaraRadera
 19. Hej, Any!

  Du skriver: "Och du kan väl inte på fullt allvar mena att jag försvarar vanvård bara för att den är privat?"

  Det var en lika intrikat som intressant fråga. :-) Du drar beslutsamt en lans, när någon privat anordnare inom vårdsektorn får shavottera pga någon vårdskandal. Ditt argument är alltid, att vanvård minsann också kan förekomma inom kommunal vård - vilket ju är en korrekt observation.

  Jag vet faktiskt inte, om det kan (eller bör) sammanfattas som, att du *i praktiken* "försvarar vanvård bara för att den är privat".

  -----

  Jag såg en debatt om Lundsberg på Aftonbladets web mellan Jan Guillou, Ian Wachtmeister och Oisin Cantwell. Lustigt nog ansåg ingen av dem, att det var ett proportionellt adekvat agerande att stänga Lundsberg pga det som nyligen timat - trots att de hade diametralt olika inställning till skolan.

  Det framstår som ett politiskt beslut... nu jävlar, kan vi äntligen sätta åt överklassungarna!! ... vilket är olyckligt.

  Svensk statsförvaltningen bör inte vara politiserad - och den bör inte heller kunna *misstänkas* för att vara politiserad.

  SvaraRadera
 20. Johan .. de inlägg som du hänvisar till har nästan utan undantag handlat om äldrevården där media rapporterar med krigsrubriker om missförhållanden inom de privata verksamheterna medan samma missförhållanden inom den kommunala verksamheten får en mer nedtonad plats.

  Min mening är att äldrevården inte är fungerande .. VARKEN privat eller kommunalt .. och att det är de äldres villkor, uppdraget, dess innehåll och utförande som bör diskuteras i stället för vem som driver verksamheten.

  Privat eller kommunalt .. jag bryr mig inte om vilket bara resultatet är bra. Men det kan det aldrig bli om vi inte diskuterar det ur ett kvalitetsperspektiv.

  Uppenbarligen har jag misslyckats grovt om det går att tolka som om jag anser att det är mer godtagbart med vanvård utförd av privata aktörer??

  SvaraRadera
 21. Det enda jag hoppas på nu är att politikerna följer upp detta och ändrar lagen så att även kommunala skolor kan mista tillståndet om de missköts. Tyvärr går ju inte det i dag.

  Så ur det perspektivet är det ju indirekt en politisk fråga när de lägger ned Lundsberg eftersom de på vänsterkanten bara vill typ ha offentliga skolor. Punkt.

  /Henrico

  SvaraRadera
 22. Any: Du har inte misslyckats. Det tar två personer för att ett budskap ska gå fram. En som är tydlig med vad den vill säga och villig att förtydliga om så behövs och en som är villig att förstå att allt det den ser och hör är färgat av tidigare erfarenheter och därmed ha vilja att föröka tro att den kan uppfatta det den andre säger på mer än ett sätt.

  SvaraRadera
 23. edti* föröka skulle vara försöka ;-)

  SvaraRadera
 24. Vore det inte bättre om man istället för att lägga ner skolor och därigenom drabba eleverna och lärarna hårt, försöker ha skolorna kvar, men att ägarna/utförarna, de som står bakom skolan tappar sin "licens". Och att någon annan då får ta över verksamheten? Om det är en privat skola så i första hand någon annan privat aktör (eller non profit variant). Och i sista hand kommunal drift.

  Det här skulle ju lugna all personal och elever att just deras arbets situation inte är hotad som sådan. Däremot att nya huvudmän kan ändra på rutiner osv.

  (Nackdelen är förstås att det skulle kunna missbrukas till att peta bort ägare som investerat mycket pengar, och det av ren grinighet eller konkurrens begränsande syften. Så fort man gör detta kommer antagligen juridik med i bilden. Men den risken finns väl nu också, när man tvångsnedlägger vissa skolor?)

  Och fortfarande finns ju problemet kvar med dåliga kommunala skolor. Vad gör man åt dem? Lite svårt att byta ut huvudmännen där.

  ulla-bella

  SvaraRadera
 25. Lundsberg hade ju tre år på sig att åtgärda problemet innan skolinspektionen stängde verksamheten efter att elever fått uppsöka sjukhus efter att ha blivit "kamratfostrade" med varma strykjärn. Jag har svårt att se hur det kan uppfattas som att stänga ner något "plötsligt och utan förvarning". Allt ansvar för detta ligger på skolans rektor och styrelse (och de idioter som genomförde nollningen).

  Johan, det väsentliga i det här är inte att stänga privatskolor, utan att få bort kamratfostran. På samma sätt som det viktiga är att få bort vanvården inom äldreomsorgen snarare än att få bort privata näringsidkare. Det enda argumentet Any använder där är att det behövs något i stil med skolinspektionen som utvärderar både kommunala och privata verksamheter och tar till med krafttag när det förekommer oegentligheter. Förstår inte hur du kan ha missuppfattat det till den milda grad att du upplever att hon tycker vanvård är ok hos privata vårdgivare.

  SvaraRadera
 26. När du har humledumble kommunist "Hmm" som backup avslöjar det vilken förmodan inkompetent falsk människa du är!

  Troligen en av kärringarna som backar upp jämställdistsekten i deras drev! Visa nyllet när ni förtalar hederliga medborgare på deras sektbloggar som "Kattans bubbla" Trollans funderingar, Aktivarum och Genusdebatt!

  SvaraRadera
 27. Man hänvisar till "flera års möjligheter till åtgärder". Och att "rektorn åkte på ripjakt istället för att övervaka barnens disco och sänggående därefter". Som ett bevis på att skolan inte bryr sig och struntar i allt.

  Och är besviken över att de överenskommelse man gjort "helt nyligen" inte fungerat.

  Men syftar man på de helt nyligen gjorda överenskommelserna så har de inte kunnat verka ännu. De gjordes innan skolavslutningarna i våras. Och skolan har precis nu öppnat efter sommarlovet. Rektor har gjort klart att inga nollningar får förekomma och "inga dumheter" samt delegerat uppgifter då han tog ut ledighet.

  Man kan inte både hänvisa till överenskommelser som helt avgörande då de inte hunnit verka ännu. Och till flera års problem, eftersom det är just dessa som överenskommelserna syftar på.

  Istället så vore det naturligaste nu att använda detta trots mot överenskommelserna, detta brott mot alla intentioner som de nya överenskommelserna syftar till, för att åskådliggöra precis hur viktigt det är att ha de nya reglerna. Och förklara varför de behöver följas. Och visa för de som bryter mot dem, vad som händer just dem.

  Istället kategoriserar man människor gruppvis och generaliserar problematiken hårt, schematiskt och slarvigt. En otillräcklig skolinspektion pressad av sina nya mer krävande uppgifter i ett allt öppnare skolsystem, utan erfarenhet av situationens ökande komplexitet.

  E v A

  SvaraRadera
 28. Jag tycker att det här är alldeles utmärkt gjort av skolinspektionen. De gamla gudarna (= de äldre eleverna) måste inte längre åtlydas, en starkare Gud (= skolinspektionen) har visat sig.

  I små samhällen uppstår det gärna social kontroll. Det fanns också på Lundsberg, men det var inte bra. För att kunna ersätta det så var man tvungen att slå det i spillror. Och det har man gjort nu!

  SvaraRadera
 29. Humle dumle kommunist???
  Och vilket obegripligt och otrevligt inlägg i övrigt för att någon har andra åsikter. Respektlöst.

  SvaraRadera