Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

lördag 3 augusti 2013

Dogge Doggelito har blivit ..


.. en återkommande debattör i Aftonbladet och det är väl bra om "vanliga" människor får utrymme att lufta sina åsikter i kontrast till journalisternas och politikernas tillrättalagda försök till åsiktsstyrning. Men Dogge Doggelito är inte bara en "vanlig" människa utan också en sk "kändis" och jag kan inte låta bli att känna det som att han, i egenskap av det, blir utnyttjad av Aftonbladet.

I sin senaste tankeförklaring skriver Dogge bland annat .. "Vi har råd att ta emot flyktingar i Sverige. Vi slänger en miljon ton mat om året vilket motsvarar 20 miljarder kronor".

?????

Här blandas äpplen och päron hej vilt och varför ingen på tidningen såg till att få bort den här illa genomtänkta meningen övergår mitt förstånd?

Hur tänker Dogge?

Tror han på fullt allvar att matsvinnet på 20 miljarder försvinner om vi tar emot fler flyktingar?

Eller tänker han att vi ska GE vårt matsvinn till flyktingfamiljerna som flyttar in i närområdet??

Men, att traska över till den nyinflyttade grannen med de överblivna matresterna skulle i alla fall jag känna som ganska obekvämt. Rent av kränkande, faktiskt?

Eller ska vi lämna in resterna i någon slags matåtervinning som förvandlar gammal mat till nya frysvaror som gratis distribueras till de nyanlända flyktingarna?? Det går ju uppenbarligen har vi ju lärt oss när vi läser om nya sista datum på gammal köttfärs eller fryst pyttipanna tillagad av utgångna varor.

För vi kan ju knappast börja konsumera mindre för då minskar ju skatteintäkterna till staten och det lär väl knappast gynna ekonomin så vi kan erbjuda mer till flyktningmottagningarna??

Och så hela stycket om istiden?? Det känns ju så där genomtänkt .. för då kan vi ju flytta tanken ännu längre bak i tiden då det inte fanns några människor alls .. och då blir hela mänskligheten invandrare i en värld bebodd av helt andra varelser .. som vi gjort vårt bästa för att utrota.

Och då kan vi ju börja ifrågasätta själva idén med politik och regeringar och sådant tjafs och förespråka total frihet och jämn fördelning av jordens tillgångar till jordens alla människor .. och sedan förmodligen ägna oss åt att slå ihjäl varandra i kampen efter Makt och Mat?

Men matsvinnet skulle försvinna, det skulle det!

Jag tycker om Dogge Doggelito men som offentlig samhällsdebattör så har han knappast mer på fötterna än vad jag har. Men att skriva debattartiklar kräver mer av skribenten än att skriva ner tankar och funderingar i en blogg .. det kan ju vem som helst se som läst så här långt.

Så jag tycker att Aftonbladet borde visa lite hänsyn och ge Dogge Doggelito en egen blogg .. det finns ju utrymme för nya tankar nu när Hanna Widell och Amanda Schulman av någon anledning inte längre finns kvar som livsstilsbloggare på Aftonbladet.

9 kommentarer:

 1. En mycket bra sammanfattning av Dogges pudel,efter den krönika han skrev som kunde uppfattas som ett stöd för invandringskritiker!Möjligen kan uttrycket tala är silver tiga är guld passa för Dogges skrivkonst..

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson3/8/13 18:26

  Hela debattartikel vimlar av konstiga historiska vinklingar, eller helt enkelt rena faktafel som t ex detta "I Storbritannien har man räknat ut att invandringen är lönsam för samhället." Jag förmodar det är den OECD-rapport som kom i våras som Dogge tänker på. Problemet var att OECD presenterade TVÅ olika rapporter, där man i den av media spridda versionen tar med 100% av intäkterna men bara 60% av kostnaderna... då blir resultatet ett pyttelitet plus för vissa länder. I rapporten som tar med 100% av såväl intäkt som kostnad blir resultatet en brakförlust. Dessutom - ingen hänsyn tas mellan vilka invandrare de olika OECD-länderna tar emot. Det är skillnad på utbildade invandrare och vuxna invandrare utan någon utbildning öht.
  http://gd.se/ledare/debatt/1.6045008-oecd-generaliserar-om-invandringen
  http://www.tino.us/2013/06/oecd-invandringen-en-nettokostnad-nar-samtliga-budgetposter-raknas-in/

  Jag begär av Dogge att sätta sig in i fakta innan han yttrar sig offentligt. Jag begär det därför att hans kändisskap från andra områden utnyttjas på andra där hans åsikter i slutändan är lika subjektiva och grunda som vilken slumpmässig medborgares åsikt.
  Dessutom, att fara med faktafel som lätt kan kontrolleras blir kontraproduktivt för hans åsikter. Du vill kanske dela hans värderingar men kan inte tro på dem...

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson .. jag tycker uppriktigt sagt synd om Dogge eftersom han inte riktigt förstår vad som krävs av en debattartikel.

  Men när jag läser kommentarerna från hans frälsta läsare blir jag nästan mörkrädd.

  SvaraRadera
 4. Ja, helt rätt, Any. Aftonbladet utsätter Dogge för en situation han inte riktigt kan leva upp till. Inte snällt alls... Ligger lite av förnedringsjournalistik i ABs tilltag. I alla fall i mina ögon./Gunilla

  SvaraRadera
 5. "Men att skriva debattartiklar kräver mer av skribenten än att skriva ner tankar och funderingar i en blogg"
  Nej det gör det faktiskt inte. Det var länge sen det var så, och tyvärr är många debattartiklar och krönikor idag en slags sämre blogginlägg. Att det borde krävas mer är en annan sak.

  SvaraRadera
 6. Anonym 17:54 .. du har så rätt!! Det rätta ordalydelsen skulle helt klart ha varit "Men att skriva debattartiklar borde kräva mer ..".

  Jag önskar att jag tänkt på det själv .. ;-)

  SvaraRadera
 7. FAKTA:
  En nyanländ invandrarkvinna med tre barn (12, 13 och 14 år gamla) som bor i en hyresrätt på 85 kvm och har 7 000 kr i hyra får följande bidrag varje månad:

  6 776 kr i etableringsersättning
  3 000 kr i etableringstillägg
  3 754 kr i barnbidrag
  3 819 kr i underhållsstöd
  4 900 kr i bostadsbidrag

  = 22 249 kr per månad skattefritt.

  Källa: Försäkringskassan

  http://www.8dagar.com/2013/08/invandringens-pris-enligt.html

  Har en släkting som har ut 11 000 kr/månad i pension.

  SvaraRadera
 8. Maja .. jag har en anhörig som får drygt 7.000 kr/månad. Före skatt!

  SvaraRadera
 9. Ja, det är helt klart skillnad på folk och folk.

  SvaraRadera