Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

fredag 16 augusti 2013

Så var det dags igen ..


.. för Ingvar Persson att publicera en ny ledarartikel, som säger absolut ingenting annat än att det är åt helsike med allt inom välfärden som kan limmas fast på vår nuvarande regering .. vilket han uppnår genom att använda formuleringar som "nu för tiden", "mellan 2007 och 2012" och "de senaste årens politik".

I min värld var det inte "bättre förr", men Ingvar Perssons värld  var förmodligen allt ljust och vackert före 2007??

Dagens alster handlar om landstingens ökande upphandling av vård från privata företag och kommunernas och landstingens brist på kompetens när det gäller att skriva avtal som garanterar kvaliteten på de olika verksamheterna och det sista kan jag verkligen skriva under på att det är ett problem. 

Tyvärr så missar han att många av landstingen och kommunerna också gör samma misstag, orsakar samma skandaler och driver likartade ickefungerande verksamheter som lika många privata aktörer .. med den skillnaden att de inte ens behöver förhålla sig till några avtal.

Annat än dem, de så att säga, har med väljarna? Men där kan jag ha missförstått någonting??

"Skandalerna med privata vård­boenden, larmcentraler och skolor som inte fungerar visar också hur komplicerat det är för kommuner och landsting att ­skriva avtal som i varje detalj garanterar kvaliteten, och hur svårt det är att rätta till de problem som uppstår. Kommuner och landsting har lika lite som någon annan de kunskaper som krävs för att skriva avtal som täcker in ­alla tänkbara problem.
Självklart kommer det att finnas plats för privata företag och frivilliga ­intressen också i framtidens vård. Men ansvaret för välfärden kan politikerna aldrig lägga på entreprenad." .. så avslutar Ingvar Persson sin ledarkrönika.

Och då undrar jag .. om politikerna inte kan lägga ansvaret för välfärden på "entreprenad", var ska de då lägga det? Lokala politiker av alla slag och på alla nivåer har visat på en sällsynt oförmåga att själva organisera den välfärd som de ansvarar för, både nu och under Göran Perssons långa regeringstid?

Den kvalitet som Ingvar Persson lite luddigt talar om är på inget sätt bättre eller sämre om vi jämför privata och kommunala verksamheter .. skandalerna duggar lika tätt inom båda alternativen, men det finns också utmärkta exempel på högkvalitativa verksamheter inom både privat och kommunalt. Kommunerna och landstingen har ju dessutom, med all önskvärd tydlighet, bevisat att de "lika lite som någon annan [har] de kunskaper som krävs" och när det gäller politikerna på riksnivå så slutar tydligen deras ansvar så fort de delegerat ut uppgiften till kommuner och landsting?

Vad är det egentligen Ingvar Persson vill säga till oss läsare?

Är jag för dum för att begripa det eller handlar det bara om ett inlägg i den kommande valrörelsen som vill slå fast att Stefan Löfven och sossarna .. i största tystnad och hemlighet .. har nyckeln till det himmelrike där vi alla får kostnadseffektiv, högkvalitativ vård-, omsorg och skola som fördelas av oegennyttiga folkvalda politiker med den kunskap som garanterar kvalitet och säkerhet när vi behöver den som bäst??

På bilden här ovan ser ni Glamourduvan Dita. Hon har bott hos oss sedan slutet av april då hon vilseflugen, skräckslagen och uthungrad landade i snön vid vårt fågelmatsbord. På bilden sitter hon ca 1 meter från mig .. det är resultatet av många timmars förtroendeskapande arbete och ett intensivt duvstuderande, både på nätet och i verkliga livet, från min sida.

Man kan nog säga att jag är mer påläst om duvor än de flesta, nu för tiden .. även om kunskapsluckorna fortfarande är enorma.

Men om våra journalister och politiker lade ner lika mycket intresse och inlevelse i att försöka förstå sina läsares och väljares vardag och behov som jag har lagt ner på att förstå och tillgodose Glamourduvan Ditas behov, så skulle tidningsdöden förmodligen inte flåsa redaktörerna lika tätt i hälarna och politikerna skulle kanske ses med större respekt.


Tror jag?

DN, Expr.,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar