Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

måndag 5 augusti 2013

Rätten till yttrande- och åsiktsfrihet ..


.. är inskriven är Sveriges grundlag och är väl själva förutsättningen för att vi ska kunna kalla oss en demokrati, eller hur?

På något sätt upplever jag det som att vi svenskar anser oss vara demokratiernas Demokrati. Själva urtypen och föredömet för en demokrati .. demokratiernas Rolls Royce, rent av.

Hurra vad vi är bra?

Hur kommer sig det då att jag känner mig mer och mer kvävd, tycker att det blir mer och mer meningslöst att försöka uttrycka en åsikt och därmed blir tystare och tystare?

Och hur kommer det sig att jag upplever det som om det bara finns en enda godtagbar åsikt och att inte vem som helst har rätt att ha åsikter om denna enda Åsikt?

Att det är viktigare vem som hävdar Åsikten än vad den handlar om?

En debattartikel nu för tiden behöver inte innehålla fakta om den hänvisar till de auktoriteter som tillhör rätt samhällsklass, har rätt bakgrund och har rätten att hävda Åsikten? Statistik är nu för tiden svaret på en listigt ställd fråga i stället för en statistiskt säkerhetsställd opinionsundersökning. Kan frågeställaren få förväntat svar på den beställda opinionsundersökningen så duger den så fint, så fint som underlag genom en hel valrörelse.

Till exempel ..
.. vill du att privata aktörer ska göra vinster på skattemedel, inom vård-, skola och omsorg?
 Svaret blir tveklöst NEJ!

Aha!! Hela svenska folket vill avskaffa privata aktörer i välfärden!! Yeeesss!!

.. tycker du att det bör vara tillåtet för privata aktörer att investera i välfärden när kommunernas pengar inte längre räcker till? Svarar samma människor nej här också??

För det är nästan samma fråga, eftersom ingen investerar (riskerar) sitt eget kapital utan möjligheten till vinst. Svarar du tveklöst nej på den frågan också, kommer ju nästa fråga som ett brev på posten .. har du då en aning om hur mycket skatten måste höjas för att kommunerna ska klara av sitt uppdrag? Och den är ju inte lika rolig att släpa på genom en hel valrörelse.

Sedan kan man ju alltid diskutera de avtal som våra myndigheter skriver på .. förmodligen utan att ens läsa igenom dem. Men det är en helt annan fråga, eller hur?

Åsikten som vi bör ha är så olik den som är gångbar i vanliga människors vardag att den bara blir förvirrande och kvävande och förvandlar mig och mina likar till valboskap som bara har till uppgift att bli fostrade/folkbildade och rätta in oss i ledet.

Jag läser om den pensionerade mannen vars fru akut fick dra ut två värkande tänder till priset av nästan 2000 kr därför att pengarna inte räckte till den omfattande tandvård som skulle ha kunnat rädda dem. Han undrade blygsamt .. varför kan en människa som vistas olagligt i landet få samma akuta tandvård för bara 50 kr? (Garantipensionen är 7.046 kr i månaden före skatt för en gift person eller minst 4.615 kr efter skatt)

Han missunnade alltså inte någon annan den "rabatten" men ställde en rätt uppgiven fråga .. och fick det nedlåtande och tillrättavisande svaret, att han skulle vara tacksam för att han inte bott hela sitt liv i ett land han tvingats fly från och att han kunde se "sin" avgift som en avbetalning på en skuldsedel?

Är Åsikten så i vägen att vi inte längre kan tala till varandra på ett respektfullt sätt? Är Åsikten så huggen i sten att det till och med är fel att ställa, reagera på eller skriva om ovanstående fråga?

Det ställs till med stort ståhej om att militären inte kan försvara landet i händelse av krig. Men ingen undrar vad de ska försvara, när livsmedelsförsörjningen knappast räcker längre än några dagar om vi blir isolerade.

För vi kan inte tala om att våra myndigheter, som har skapat ett av världens bästa regelverk för djurskydd och djuruppfödning, inte själva får upphandla dessa högkvalitativa produkter på grund av konkurrensregelverket inom EU, vilket gör att alla offentliga uppköpare möjliggör en djurhållning som inte ens är i närheten av svensk standard, genom att importera i stället för att köpa det kött som svenska bönder erbjuder .. men inte får sålt i sitt eget land?

Det svenska regelverket gör att det blir för dyrt med inhemsk mjölk- och köttproduktion, bönderna lägger ner och kvar blir bara kraven, lagarna och förordningarna medan tillsynen av kvaliteten på produkterna hamnar helt utanför svensk lagstiftning.

Var det inte Marit Paulsen som sa att vi var tvungna att gå med i EU för att lära Europa hur god djurhållning skulle se ut?

Nu har vi tydligen lärt oss något av EU i stället?

I all statistik, i alla ekonomiska rapporter från ekonomer världen över pekas det på att Sverige har så höga offentliga kostnader och så många som är bidragsberoende att det är oroande för svensk ekonomi, men det går ju alldeles på tvärs mot den godkända Åsikten .. så det läser vi inget om, det är det ingen som vill debattera eller diskutera och om du gör det så åker du ofelbart på en smäll som innehåller orden empati och människosyn.

Något som du då alltså inte har?

Empati och människosyn, förresten ... det är det inte vem som helst som får uttala sig om. Det är särskilt goda, utbildade och intellektuella som har lagt rabarber på tolkningen av de orden tillsammans med orden jämlikhet och jämställdhet. Samlingsordet för dessa ord blir dessutom Kultur .. vilket i sin tur är synonymt med Socialistisk politik, vilket inte vem som helst får uttala sig om?

Allting tas ur sitt sammanhang, förenklas och formas till Åsikter som var och en för sig låter fantastiska, men som i sitt stora sammanhang blir totalt ickefungerande.

Den godkända Åsikten ligger också i vägen i det politiska beslutsfattandet eftersom de "goda" partierna som valts i demokratisk ordning inte kan fatta beslut som gynnar det svenska folket om det beslutet stöds av det "onda" partiet, som också valts i demokratisk ordning .. vilket gör att våra politiker ägnar mer intresse åt vem som stöder vem än vad frågan egentligen handlar om??

Det där blev rörigt .. men inte hälften så rörigt som när du lyssnar på politiska tal som är så nervösa att du inte vet mer efter du hört dem än du visste innan och i de flesta fall innebär det absolut ingenting.

Men det gör nog inget för jag misstänker att alla är villiga att lova vad som helst för att få ha sina jobb kvar .. oavsett om de vinner eller förlorar.

Men om ena sidan i blockpolitiken skulle vilja förbjuda flugsvamp i maten och om det "onda" partiet tycker att det är en bra idé .. så blir det jätteproblem för den andra sidan som då måste tycka att lagom lite flugsvamp är väl inget att orda om eftersom det är så säsongsbundet och som belöning för det kan de också skryta med att de minsann INTE samarbetar med "den onda" partiet. Vilket gör att det första blocket måste lägga frågan på is eftersom de inte vill ha något beslut som det "onda" partiet har medverkat till.

Om det sedan stryker med en och annan åldring som inte klarade av den säsongsbetonade dosen flugsvamp är det väl inte så mycket att orda om. Vi har alldeles för många äldre och pensionärer i landet .. men .. schhh .. DET får man INTE säga högt.

För pensioner, pensionsålder och pensionärer är inte heller något som ska talas om .. förrän Åsikten går lite mer i takt med Ekonomi .. som i sin tur är ett borgerligt fenomen som man helst inte bör tala om.

Då är det roligare med Visioner! Som Gustav Fridolin sa i Almedalen .. visioner handlar inte om kostnader eller om de är möjligt att genomföra. Visioner är en bild av det samhälle vi skulle vilja ha.

Såå vackert, eller hur?

Att vara en fullständigt vanlig kvinna i dag, en som är nöjd med sin jämlika tvåsamhet och sitt delade föräldraskap, inte har så stora krav och hellre gör något annat än möglar i ett styrelserum .. är så fel att du måste skämmas, vika ner dig och inse att någon annan äger rätten till Åsikten som är att du är förtryckt .. men inte förstår det!

Punkt!

Du kan inte diskutera ditt eget feministiska perspektiv på livet, även om du också ser ojämlikhet och könsskillnader .. för Åsikten och dess självutnämnda företrädare  tvångsmatar dig med floskler och klyschor som obarmhärtigt och högröstat kväver och tystar både dig och mig och .. jag lovar .. en majoritet av alla kvinnor i landet.

Det är bara att bita ihop, ta verktygslådan och montera fast det nedfallna klippbordet på trädgårdstraktorn och klippa klart gräsmattan i väntan på att middagen ska bli klar. Den feministiska debatten är kapad av andra som djupt föraktar det liv du lever.

Nu, snart, rullar valrörelsen igång. Det mesta som behöver diskuteras har andra redan färdiga åsikter om och din del i det hela är inte att delta i debatten utan att ängsligt anpassa dig till det som den fria, "oberoende" pressen, de folkvalda politikerna i den mest demokratiska demokratin i världen slår fast som rätt eller fel.

Om du inbillade dig att din roll var att pröva, resonera, vara öppen i åsiktsmöten eller skeptisk inför obegripligheter ... då har du inte förstått vad som menas med demokrati eller yttrande- och åsiktsfrihet.

Eftersom jag känner mig både besviken och uppgiven och lite oroad av samtalstonen mellan "folket" och dem som anser sig stå över dem, så försöker jag pigga upp mig .. och kanske också någon annan .. med några citat av Alfred E Neuman ..

Politiska tal är som en ladugårds-grep. En spets här och en spets där och en massa dynga där emellan.

Om opera är en form av underhållning, så är att falla av ett tak en form av transportmedel.

I eftertid visar det sig alltid att efterklok är överskattat.

Du kan vara på rätt spår och ändå bli träffad av tåget.

Vi lever i en värld där lemonad är gjord av kemikaliska smakämnen medan möbellack görs av riktiga citroner.

.. och ..


"Politicians are people who get sworn in and cursed out!"

SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, DN, DN, Expr.,

14 kommentarer:

 1. Any, du skriver: Han "fick det nedlåtande och tillrättavisande svaret, att han skulle vara tacksam för att han inte bott hela sitt liv i ett land han tvingats fly från och att han kunde se "sin" avgift som en avbetalning på en skuldsedel"

  Var kan man läsa om det här?

  SvaraRadera
 2. Johan .. i kommentarsfältet under Dogge Doggelitos debattartikel.

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson5/8/13 18:38

  Du överträffar dig själv igen, Any :)

  Klockrent beskrivet! Den här bloggposten är inte bara en av de bästa du själv har skrivit, den är en av de bästa beskrivningar om allmäntillståndet i Sverige som jag över huvud taget läst.
  Tack!

  SvaraRadera
 4. Any, minns du, vem som skrev det? Var det Dogge själv?

  Framgick det, vad som var tanken bakom, att "han kunde se "sin" avgift som en avbetalning på en skuldsedel"?

  Nu står det bara:

  "Tack för alla inlägg. Vi har nu valt att avsluta debatten. Tyvärr kan man inte se de inlägg som gjorts – en teknisk brist vi är medvetna om och beklagar."

  SvaraRadera
 5. Johan .. tyvärr så kopierade jag inte den, vilket jag brukar göra när det är något uppseendeväckande korkat .. men det var en yngre kvinna .. Anna/Amanda/Ann-någonting?, "toppkommentator" från ett universitet??

  Tanken verkade vara att han hade fått ett så fantastiskt bra liv som svensk att det gjorde att han bar på en skuld till resten av mänskligheten, typ?

  Jag har slutat förvånas över logiken hos många av Aftonbladets "toppkommentatorer"

  SvaraRadera
 6. Tack, Any!

  Skrev hon uttryckligen, att "han hade fått ett så fantastiskt bra liv som svensk att det gjorde att han bar på en skuld till resten av mänskligheten"? Eller var det underförstått?

  Jag är, som du märker, mycket intresserad av den elakartade föreställningen, att människor i allmänhet (och svenskar i synnerhet) föds med en kollektiv (arvs)skuld... och att i synnerhet gamla svenskar skulle ha samlat på sig en livslång skuldsedel.

  Det här är läsvärt:

  http://inslag.se/journal/2013/7/31/fralsninglaran-och-den-rasistiska-arvsynden.html

  SvaraRadera
 7. Johan .. jag har svårt att ge dig den exakta ordalydelsen. Men det var något om att han borde vara tacksam för att ha sluppit fly från sitt land och att han skulle se sin högre kostnad som en skuld eller avbetalning på en skuld. Oavsett vad så var det ganska onödigt då det uppenbart handlade om ett äldre par med låg pension.

  Sedan vill jag också säga att jag absolut tycker att även medellösa turister, papperslösa eller andra människor som för tillfället saknar medel inte ska behöva drabbas av akut sjukdom eller akuta tandskador/tandvärk utan att få hjälp på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 8. Peter Nicklasson5/8/13 20:28

  Mycket bra beskrivet, Any!
  En av dina bästa bloggposter ö h t, TACK :)

  Och till dig Johan. Länken du bifogade om frälsningen från de egna fördomarna var också intressant.

  SvaraRadera
 9. Tack för svar, Any! AKUT vård har alltid varit tillgänglig i Sverige för alla människor - "medellösa turister, papperslösa eller andra människor som för tillfället saknar medel" - så jag förstår inte riktigt, varför du vill framhålla, att du instämmer i att det är bra?

  Om du kanske åsyftar den lag, som trädde i kraft 1 juli i år, så har den ingenting med AKUT tand- och sjukvård att göra.

  Den nya, lagen - unik för Sverige - avser "vård som inte kan anstå", vilket inte syftar på akut tand- och sjukvård.

  Till "vård som inte kan anstå" räknas t.ex. tandlossning, bromsmediciner till HIV-positiva och all cancersjukvård m.m.

  Här är en artikel om en kvinna som begav sig till Sverige, eftersom hon var i behov av strålbehandling.

  http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Artikelarkiv/Reportage-om-patienter-och-narstaende/Svart-liv-som-papperslos-och-cancersjuk/

  Det är naturligtvis hjärtslitande att läsa om henne... men det är förbluffande, att svenska väljare inte tillfrågades, om de över skattsedeln vill finansiera cancersjukvården för jordklotets alla cancersjuka, som väljer att illegalt söka sig till Sverige. Väntetiderna för strålbehandling är ju redan långa.

  Sjukvård är en bristvara över hela jordklotet, varför hon kommer att få många efterföljare. Och människosmugglarna gnuggar händerna av förtjusning.

  SvaraRadera
 10. Peter Nicklasson5/8/13 21:13

  @Johan 20:51
  Delar din åsikt. Det är dessutom ofrånkomligt att olika grupper nu tvingas ställas emot varandra - av samhället själva.
  Din länk om den illegala som kom till Sverige för strålbehandling står mot den här artikeln i Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17240036.ab där en svensk kvinna tvingas åka till Finland och bekosta sin cancerbehandling ur egen ficka.
  Svensk sjukvård avvisar just henne för att kunna hålla sin budget....

  Sverige har verkligen blivit ett sjukt land att leva i. Dina skyldigheter beskattas mycket hårt, din rättigheter sköntaxeras lättsinnigt...

  SvaraRadera
 11. Mycket,mycket bra skrivet Any.Du sätter fingret på hur galet det har blivit,och alla dessa vackra,tjusiga ord om hur vi ska tycka står en helt upp i halsen.
  Jag tänker aldrig göra annat än tycka själv och kanske jag överger ``mitt parti`` i nästa val och röstar på det onda partiet i ren j..la protest.För nu är jag riktigt less och förbannad.
  Jag som också är ett fruntimmer så obetydlig i feministkretsar kör röjsågen medans maken fixar middag,jag sköter hästarna ,han åker och handlar och ingen här på vichan ser något konstigt med det.

  SvaraRadera
 12. Utmärkt syrran!
  Johan att få sjukvård o tandvård som inte kan anstå för vem du än är och varför du vistas i landet(innan 1 juli) det fanns MEN du fick en fantastisk räkning att betala - det var inga lågkostnadsskydd eller annat så fakturan blev stor för dig som individ.

  SvaraRadera
 13. Mycket bra artikel. Sedan Alliansen tillträdde (jo jag röstade på dem ... men jag visste inte då hur illa det faktiskt var) så finns det fler exempel än någonsin på att den ena handen inte vet vad den andra gör och grupperna ställs mot varandra på löpande band. Hur mycket än hela sjuklövern förnekar att så är fallet.

  Den grupp som ställs mot alla övriga är i dagsläget just allt som har med utomeuropeisk invandring att göra (samt en grupp som är synnerligen inomeuropeisk ..). Det är ju så synd om dem som lyckats ta sig hit.

  SvaraRadera
 14. Men hallå, att samtalstonen är som den är beror ju på att vissa anser sig ha moralisk rätt till makten men inte har det.

  De har nu snart i 2 mandatperioder, gnällt och anklagat alla andra för att vara onda och elaka utan att deras eget parti har visat någon som helst förnyelse eller kreativitet.

  Det är klart att frustrationen hos dessa människor kommer att fortsätta öka då de inte har något alls att komma med.

  Bara för den delen hoppas jag alliansen blir kvar vid makten, så att dessa gnällspikar en gång för alla lär sig vad ödmjukhet är. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera