tisdag 4 november 2014

Det är inte roligt längre.


Kanske befinner vi oss i ett chocktillstånd efter valet eller så beror det på något utanför min fattningsförmåga, men det verkar som om hjulen har stannat, tiden står stilla och samtalet har tystnat.

Att uttrycka en åsikt offentligt har blivit som att beträda ett minerat fält där du antingen förintas helt eller tvingas in i ett sammanhang där du inte alls känner dig hemma. Varje ord måste granskas och vägas så att de, som av någon anledning har lagt beslag på tolkningsföreträdet och rätten till det goda hatet, inte blir kränkta.

Och när det gäller rätten att känna sig kränkt gäller den bara särskilt utvalda grupper som dessutom representeras av ett antal utvalda som anser sig vara i besittning av "ett kulturellt kapital som inte kan köpas för pengar".

Den samhällsgrupp som jag tillhör är en den största i landet men räknas som en av de mest ointressanta?

En av våra kvällstidningar räknar med det stora journalistpriset för en artikelserie som till största delen baseras på uppgifter som den sk Researchgruppen plockat fram på nätet, med minst sagt tvivelaktiga metoder, för att kartlägga kränkande formulerade åsikter hos Sverigedemokratiska väljare.

Samma tidning undviker att kartlägga hatet och hoten från vänstersidans sympatisörer trots att det inte finns någon som helst skillnad på de hot och det hat som sprids från det hållet. Jag har en god vän som utsatts för rena mordhot på grund av sin politiska tillhörighet, polisen har kartlagt människorna som ligger bakom .. men någon Researchgrupp har ingen av oss sett röken av.

Summa summarum .. den som vill ge utlopp för sina lägsta känslor i kommentarsfälten på nätet bör vara  sosse, vänster- eller miljöpartist för att inte bli uthängd med namn och bild i kvällstidningarnas kamp för överlevnad. Har du en annan åsikt, är tillräckligt naiv för att tro på total anonymitet på nätet och är rädd om jobbet så ska du nog akta dig för det offentliga samtalet.

Richard Herrey är en av dem som trodde att vem som helst kunde ha åsikter om vilka missförhållanden som helst. Han hade fel och utlöste det som motsvarar gamla tiders stening .. en fullständigt obegriplig ordkastning på twitter.

Så otroligt meningslöst.

I mitt lilla sammanhang står allt stilla i en slags väntan?

I det område som jag bor i ska alla se över sin avloppsrening för godkännande inom två år. Tyvärr så ingår inte någon hänvisning till vilka reningsverk som är godkända .. det kommer att avgöras vid inspektion? Vi som är berörda riskerar 100.000-tals kronor om vi väljer fel, så ett av de mest populära företagen är det som gräver och installerar de reningsverk som blivit godkända på andra platser.

Han är fullständigt fullbokad flera år framöver.

Och när vi frågar varför han inte anställer fler och utökar verksamheten så blir svaret .. det törs jag inte .. det vet f*n vad som händer framöver, så det är säkrast att ha en mindre men överskådligare verksamhet.

När Maken .. som inspirerades av min nylackade starkt rosa bil .. förhörde sig om samma billackerare ville lacka hans bil, i en helt annan färg, så blev svaret det samma. Vi drar ner på den typen av jobb och koncentrerar oss på försäkringsskador som kräver mindre personal men ger en tryggare inkomst. Försök någon annanstans.

Någon annanstans ligger 10 mil härifrån och är fullbokade till nästa höst. Vi har utrymme men törs inte anställa.

Alla väntar. Men ingen vet vad vi väntar på? Och de som bör ge någon form av vägledning kommunicerar per sms, gömmer sig på ämbetsrummet eller slingar sig i obegripliga ordharanger.

Hjulen stannar. Barnen till de äldre hantverkarna vill inte arbeta ihjäl sig för samma inkomst som de kan få som anställda eller arbetslösa. De som har idéer och drömmar ser bara svårigheter i stället för möjligheter.

De små roliga butikerna och specialaffärerna försvinner .. det är ingen idé .. och kvar blir bara de stora affärskedjorna med samma sortiment som finns på varenda ort och i varje storstad och på nätet.

Likformat, designat, opersonligt, vitt, grått och svart.

Precis som du själv bör vara för att passa in.

Migrationsverket släppte sin prognos om att vi kan förväntas få ett tillskott på mellan 80-105000 nya asylsökande människor i landet nästa år.

Det saknas minst 20 000 lägenheter bara till dem. Det saknas tusentals lägenheter till dem som redan bor här. Det saknas lärare och klassrum och pengar för att ge barnen till dem som kommer en vettig utbildning och tillgång till språket. Det saknas tandläkare till alla som kommer, till alla som vistas här illegalt, till alla hemlösa. Det saknas läkare och vårdpersonal på de orter där befolkningen ökar dramatiskt. Det saknas arbeten och nästan allt som behövs för att ge människor en ny start, en framtid och ett värdigt välkomnande .. och våra politiker slingrar sig, skänker några miljoner till kulturell hemslöjd och ger ut Youtube-filmer för att visa sitt intresse?

Migration och integration behöver ingen egen myndighet eller minister .. säger vår nya regering och lämnar över hela frågan till Bert Karlsson och hans kollegor som enväldigt avgör vilka kommuner som ska få sin ekonomi förödd.

Vi har landets svagaste regering någonsin. Helt oförberedda intog de sina platser och ingen vet vad de vill? Har de en plan? Är den realistisk? För vilka är den avsedd och vilka kommer att få betala?

Hur kommer Sverige att se ut om fyra år om de senaste fyra veckorna är vägledande?

Hur kommer livet att se ut för de stora grupperna som åldras och blir allt mer beroende och vårdkrävande. Det saknas läkare med specialistkompetens inom geriatrin, det saknas tandvård på äldreboenden eller i det egna hemmet .. där gamla med fasta proteser får finna sig i ett förruttnade tandkött eftersom nödvändig tid och kunskap saknas hos personalen.

Men det kanske kommer en instruktionsfilm på Youtube så småningom?

Samtalet mellan landets beslutsfattare och det ointressanta folket är helt obefintligt.

De gör som vi, hukar fegt av rädsla för att uttrycka en offentligt åsikt som landar fel hos dem som äger den rätta Åsikten och rätten till det Goda Hatet.

Det är inte roligt längre.

Sverige har blivit ett land utan färg, utan glädje, kreativitet, skaparkraft, framtidstro och helt utan det okontrollerade, färgsprakande, kreativa nytänkande som är livsnödvändig för förändring och gemenskap.

Vi ska vara likformade, anpassade, opersonliga .. grå och tysta .. om vi inte tillhör dem som sitter inne med  "ett kulturellt kapital som inte kan köpas för pengar". Något som ger innehavaren rätten att stena oliktänkande med ord på twitter?

Jag törstar efter färg, kreativitet, humor, idéer, nya synsätt och galet inspirerande nytänkande. Förr hittade jag det på nätet .. men nu är det banne mig glest mellan skratten och ordlekarna.


DN, DN, DN, DN, SvD, SvD,

12 kommentarer:

 1. Du glömmer en grupp som ligger riktigt illa till. Komikerna. Vem kan konkurrera med vår samarbetsregering?

  SvaraRadera
 2. Det ser ut som ett långt framskridet samhälleligt sönderfall.

  SvaraRadera
 3. Hans Odeberg .. Tänkte inte på det!! ;-)
  Men då kanske Komikerförbundet .. om det finns ett sådant .. kan stämma regeringen för illojal konkurrens?

  DET skulle vara uppiggande :-D

  Catweazle .. Fyra år känns som en oändligt lång tid!! :-(
  Gud vad jag hoppas på ett nyval. Även om jag inte tror på det så tar jag med det i min aftonbön .. som jag i och för sig inte ber, men ändå.

  SvaraRadera
 4. Alice Bah har både färg och är otroligt rolig. Allt hon säger och gör är ju kul.
  Jag säger bah det !

  SvaraRadera
 5. @Hans Odeberg
  Du har helt rätt! Jag har helt slutat att glo på amerikanska komediserier... de kan inte mäta sig mot de svenska regeringspolitikerna....

  SvaraRadera
 6. Och Fridolin är ju bara bäst,han slår t.om ulltotten.

  SvaraRadera
 7. Amen! Jag lider av politisk blyförgiftning , troligen Romsons bottenfärg som fäller ut. Jag har fått brev från polisen att mitt fall där jag fick 30 hotmail en natt läggs ner - brott kan inte styrkas. Undrar om jag skall försöka ta bort de otäcka sakerna ur datorn eller sätta mig och njuta av utfallen mot mig - många av dem med snygga IP-adresser eller fullständiga namn. Väldigt många av de som skriver kommer långt från vänster t o m extremt långt vänster ifrån.Det är klart det är väl inte brottsligt att att slita ut min livmoder eller skicka söta kort med en huvudlös kvinnokropp som hänger genomborrad av stora köttkrokar. Givetvis fanns även några riktigt otäcka saker, men det är inte brottsligt att hota folk för att man inte delar samma politiska idéer. Ja ja skall aldrig mer anmäla sådana småsaker ingen idé det är nog bara jag som är lite överkänslig.

  SvaraRadera
 8. När det gäller komik skulle jag vilja se Christian Luuk utmana Ylva Johansson på arga leken. Luuk kommer att förlora det vet jag efter att ha sett YJ 3 år i rad i Almedalen, den kvinnan är arga leken personifierad jag lovar. Många tycker dock att sådan komik är rolig så man kanske skulle prova

  SvaraRadera
 9. Granntanten- Slita ut en livmoder?!!!Är folk helt från vettet?!!För att man har olika åsikter.Är det reptilhjärnan som styr somliga?

  SvaraRadera
 10. Mona: Är du verkligen förvånad?

  SvaraRadera
 11. Nog för att jag förstått att näthatare kan vara vidriga men det här går fan över alla gränser.

  SvaraRadera
 12. Kära vänner det var bara ett litet urval av det som absolut INTE var det värsta, de finns i mitt minne just för att det var illustrerat med verkligt kraftfulla bilder där man inte behövde någon som helst fantasi för att förstå att avsändarna menade allvar. Fick min livmoder bortopererad för 30 år sedan på grund av sjukdom så där hade de kammat noll. Jag var klart paranoid ett långt tag efter att jag fått dessa brev hade t o m överfallarm när jag gick ut. En av avsändarna hade ett täcknamn som jag aldrig glömmer - Valerie Solana kvinnan som stod bakom SCUM-manifestet. Usch ja men brott kunde ju inte styrkas så man får tydligen göra utspel av den här kalibern "bara för att vara rolig"

  SvaraRadera